You are here

Περιμένουν τις τράπεζες οι developers

29/06/2020 07:04

Τη βελτίωση των διαδικασιών που ακολουθούν οι τράπεζες αναμένουν οι επιχειρηματίες ανάπτυξης γης, ώστε να προωθηθούν οι συναλλαγές τους με ξένους επενδυτές και να τονωθεί η κινητικότητα στον κλάδο ακινήτων, αναμένοντας παράλληλα πρόσθετα μέτρα στήριξης από το κράτος.

Οι επιχειρηματίες ανάπτυξης γής, δηλώνουν ικανοποίηση με τα νέα μέτρα που εξήγγειλε η κυβέρνηση θεωρώντας ότι θα συμβάλουν στη μείωση της κρατικής γραφειοκρατίας.  Εκφράζουν όμως σφοδρά παράπονα για την αντίστοιχη γραφειοκρατία που παρατηρείται από πλευράς τραπεζών, με αποτέλεσμα, υποστηρίζουν, οι ξένοι επενδυτές να εγκαταλείπουν την Κύπρο.

Για τους developers ο μεγάλος πονοκέφαλος είναι οι τράπεζες διότι οι ενδελεχείς διαδικασίες ελέγχου είναι χρονοβόρες με αποτέλεσμα οι ξένοι επενδυτές σε κάποιες περιπτώσεις να χάνουν το ενδιαφέρον τους, δηλώνει στη StockWatch το μέλος του συνδέσμου επιχειρηματιών ανάπτυξης γης και οικοδομών Μιχάλης Ζαβός.

«Οι κυπριακές τράπεζες ζητούν τόσες λεπτομέρειες και τόσα πολλά δικαιολογητικά και αποδείξεις όταν ένας ξένος επενδυτής μεταφέρει στην Κύπρο €2 εκ. για να αγοράσει ένα ακίνητο, με αποτέλεσμα ο επενδυτής να αγανακτεί και να φεύγει».

Σχολιάζοντας τα μέτρα που ενέκρινε το υπουργικό συμβούλιο τα οποία ουσιαστικά τα τέσσερα αφορούν παράταση υφισταμένων σχεδίων και το πέμπτο την κατάργηση της απαίτησης από τους πολίτες να προσκομίζουν αποδεικτικά στοιχεία για εκείνες τις πληροφορίες που ήδη βρίσκονται στην κατοχή των δημόσιων υπηρεσιών, καυτηρίασε τις γραφειοκρατικές διαδικασίες.

«Η γραφειοκρατία υπάρχει παντού, είτε λέγεται ξενοδοχειακή βιομηχανία, είτε οικοδομική βιομηχανία. Για να εκδόσεις μια άδεια σήμερα χρειάζεσαι ένας χρόνος για δουλειά που θα μπορούσε να διεκπεραιωθεί μέσα σε τρεις μήνες».

Απαντώντας στα σχόλια ότι ο κατασκευαστικός τομέας έχει αρχίσει να ανακάμπτει μετά το lockdow είπε ότι ουσιαστική ανάκαμψη ενόσω δεν μπορούν να έρθουν στην Κύπρο οι ξένοι επενδυτές δεν υπάρχει.  Τώρα όμως μετά τη φήμη που αποκτήσαμε ως η χώρα που αντιμετώπισε με τον πιο αποτελεσματικό τρόπο την πανδημία είμαι πολύ αισιόδοξος ότι μόλις ξεπεραστεί το πρόβλημα και στις άλλες χώρες θα υπάρξει έκρηξη ενδιαφέροντος από ξένους επενδυτές για την Κύπρο».

Ανέφερε το παράδειγμα του Λιβάνου από τον οποίο υπάρχει τεράστιο ενδιαφέρον από επιχειρηματίες οι οποίοι θέλουν να έρθουν στην Κύπρο αλλά δεν υπάρχουν αρκετές πτήσεις.

Παράλληλα επεσήμαινε ότι έχει αναθερμανθεί και το ενδιαφέρον από την εγχώρια αγορά διότι τα επιτόκια παραμένουν χαμηλά κάτω από 2% έτσι οι κύπριοι προτιμούν να επενδύσουν σε εμπορικά ακίνητα ή οικιστικά και να τα ενοικιάζουν και να έχουν ένα καλό εισόδημα παρά να έχουν τα λεφτά τους στις τράπεζες».

Τραπεζικοί υπάλληλοι βασιλικότεροι του βασιλέως

Με τις τράπεζες τα βάζει και ο πρόεδρος του συνδέσμου μεγάλων αναπτύξεων Ανδρέας Δημητριάδης, καυτηριάζοντας τους υπερβολικούς και χρονοβόρους ελέγχους από τις τράπεζες.

«Αυτό που παρατηρούμε είναι ότι οι πλείστοι υπάλληλοι των τραπεζών που χειρίζονται τις υποθέσεις μεταφοράς χρημάτων από ξένους επενδυτές με σκοπό την αγορά ακινήτων στην Κύπρο στο πλαίσιο του προγράμματος των πολιτογραφήσεων, δεν είναι καλά εκπαιδευμένοι, ούτε έχουν την απαιτουμένη εμπειρία ώστε να γνωρίζουν ποια έγγραφα πρέπει να ζητούν.  Γι’ αυτό, για να είναι οι ίδιοι εξασφαλισμένοι πηγαίνουν στα άκρα το θέμα της μεταφοράς χρημάτων, με αποτέλεσμα οι ξένοι να εγκαταλείπουν την Κύπρο και να πηγαίνουν στην Ελλάδα, τη Γερμανία και την Αυστρία».

Πρόσθεσε ότι ειδικά για το πρόβλημα με τις τράπεζες θα συναντηθούμε με το διοικητή της ΚΤ και τον υπουργό οικονομικών για να συζητήσουμε πως μπορούν να συντονιστούν με τις ηγεσίες των τραπεζών έτσι ώστε και να εφαρμόζονται και τα μέτρα ελέγχου κατά του ξεπλύματος χρήματος αλλά και να μην είμαστε βασιλικότεροι του βασιλέως.

Ειδικότερα για τα μέτρα της κυβέρνησης αν και είπε ότι είναι προς τη σωστή κατεύθυνση εξέφρασε την άποψη ότι για να δοθεί ώθηση στην ανάπτυξη χρειάζονται επιπρόσθετα μέτρα τα οποία για την ώρα τουλάχιστον δεν θα έχουν άμεσο οικονομικό κόστος για το κράτος.

Όπως για παράδειγμα η μη καταβολή κεφαλαιουχικού φόρου όταν επενδύει κάποιος σε ακίνητη περιουσία ώστε οι ξένοι και ντόπιοι οι οποίοι διαθέτουν κεφάλαια να προχωρήσουν σε αγορές ακίνητης ιδιοκτησίας. Καθώς και κάποια επιπρόσθετα πολεοδομικά κίνητρα περάν αυτών που έχουν εξαγγελθεί το 2013 και έχουν ανανεωθεί εκ νέου ώστε να ενθαρρυνθούν οι επιχειρηματίες και να προχωρήσουν σε νέες επενδύσεις στον κατασκευαστικό τομέα.

Άρχισε να ανασαίνει η αγορά ακινήτων

Προς τη σωστή κατεύθυνση χαρακτήρισε τα κυβερνητικά μέτρα και ο υπεύθυνος των πωλήσεων της εταιρείας Danos - Real Estate  Άγγελος Κωνσταντίνου, υποδεικνύοντας μάλιστα ότι σχεδόν από την ίδια ημέρα που εγκρίθηκαν τα μέτρα από το υπουργικό συμβούλιο άρχισε να ανασαίνει η αγορά.

Σχολιάζοντας το μέτρο που προνοεί την κατάργηση της απαίτησης από τους πολίτες να προσκομίζουν αποδεικτικά στοιχεία για εκείνες τις πληροφορίες που ήδη βρίσκονται στην κατοχή των δημόσιων υπηρεσιών, είπε ότι «διευκολύνει τους πολίτες.  Μειώνεται η γραφειοκρατία και οι εργατοώρες που χάναμε εμείς για να εξασφαλίσουμε όλα αυτά τα στοιχεία. Το συγκεκριμένο μέτρο θα λειτουργήσει καταλυτικά στην αγορά διότι θα τρέχει πιο γρήγορα το σύστημα», υπέδειξε.

Όσον αφορά την κτηματαγορά είπε ότι υπάρχει καθυστέρηση στην προώθηση των πράξεων που είχαν συμφωνηθεί πριν ξεσπάσει η κρίση της πανδημίας επειδή οι τράπεζες επανεξετάζουν τα στοιχεία του δανειολήπτη και τη δυνατότητα του να καταβάλει τις δόσεις του μετά τα νέα δεδομένα που έφερε η πανδημία.

Κατά άλλα όμως συμφώνησε ότι έχει αναθερμανθεί το ενδιαφέρον των κυπρίων για αγορά στέγης ή επένδυσης σε ακίνητο και εξέφρασε την πεποίθηση ότι η αγορά ακινήτων θα ανακάμψει πολύ πιο γρήγορα από ότι αναμενόταν, αρκεί να ανοίξουν και οι χώρες που δέχεται η Κύπρος επενδυτές.

Παράλληλα απέδωσε στη νοοτροπία των κυπρίων το φαινόμενο της διαπραγμάτευσης καλύτερων τιμών, λέγοντας ότι στις νέες κατασκευές υπάρχει περιθώριο για να πιεστούν κάπως οι τιμές, όχι όμως και στις υφιστάμενες κατασκευές.  Αυτό θα εξαρτηθεί από την ανάγκη που έχει ένας developers να πουλήσει.

Σχετικά με τις επενδύσεις που αφορούν το πρόγραμμα των πολιτογραφήσεων ανέφερε ότι ενδέχεται να ακυρωθούν κάποιες συμφωνίες, είτε επειδή έχουν επηρεαστεί οι επιχειρήσεις των ξένων επενδυτών, είτε επειδή αντιμετωπίζουν δυσκολία στη χώρα τους να εξάγουν κεφάλαια.

Μεγάλο πρόβλημα η κρατική μηχανή

 Επικοινωνιακά χαρακτήρισε τα νέα κυβερνητικά μέτρα ο αντιπρόεδρος του συνδέσμου επιχειρηματιών ανάπτυξης γης και οικοδομών Πανίκος Λειβαδιώτης, επικρίνοντας ταυτόχρονα την κρατική γραφειοκρατία.

«Αυτά τα πράγματα τα ακούσαμε πάρα πολλές φορές και δυστυχώς είμαστε στον ίδιο παρονομαστή. Το μεγάλο πρόβλημα του τόπου είναι η κρατική μηχανή αλλά και η δικαιοσύνη», είπε.  «Εάν ένας επιχειρηματίας έρθει στην Κύπρο να επενδύσει μεταφέροντας μερικά εκατομμύρια και εάν του προκύψει οποιαδήποτε υπόθεση στο δικαστήριο θα χρειαστούν 5 έως 10 χρόνια να εκδικαστεί η υπόθεση του, γιατί να έρθει στην Κύπρο».

Ο κ. Λειβαδιώτης όμως εξέφρασε πλήρη ικανοποίηση για την κινητικότητα που παρατηρείται στην εγχώρια αγορά αναφέροντας ότι «από τον Μάιο έχουμε κλείσει πολλές πράξεις και με νεαρά ζευγάρια και με επιχειρηματίες που επιθυμούν να αποκτήσουν ένα εμπορικό ακίνητο».
Χαρακτήρισε πολύ υποβοηθητικά τα προγράμματα της κυβέρνησης για επιδότηση του επιτοκίου.

Της Ηρώς Ευθυμίου