You are here

Πώς γλύτωσαν από τα ΜΕΔ οι developers

07/10/2022 11:30

Μεγάλη βελτίωση καταγράφηκε στα μη εξυπηρετούμενα δάνεια του τομέα των ακινήτων στην Κύπρο το δεύτερο τρίμηνο του 2022, λόγω της πώλησης τους σε εταιρείες εξαγοράς πιστώσεων.

Σύμφωνα με στοιχεία που ανακοίνωσε χθες η Ευρωπαϊκή Τραπεζική Αρχή, τα ΜΕΔ των κύπριων developers από την πρώτη θέση που βρίσκονταν τα τελευταία χρόνια διαμορφώνονται στην 6η θέση.

Ο δείκτης NPLs στον τομέα των κατασκευών μειώθηκε στο 8,7% το δεύτερο τρίμηνο του 2022, από 9,6% το προηγούμενο τρίμηνο και 49,4% το δεύτερο τρίμηνο του 2021.

Σύμφωνα με εγχώριους τραπεζίτες, η μείωση στα ΜΕΔ αποδίδεται στο ότι πουλήθηκαν τα δάνεια σε εταιρείες εξαγοράς δανείων και έφυγαν από ισολογισμούς των τραπεζών.

Στην Ελλάδα, τα ΜΕΔ των developers ανέρχονται σε 9,7%, από 19,6% το προηγούμενο τρίμηνο.

Ο μέσος όρος στην Ευρωζώνη ήταν 6,3% το δεύτερο τρίμηνο σε σχέση με 7,3% το προηγούμενο τρίμηνο.

Όσον αφορά τον τομέα του real estate, τα ΜΕΔ ανέρχονται στο 18,8%, από 18,6% το προηγούμενο τρίμηνο.

Αναφορικά με το συνολικό δείκτη μη εξυπηρετούμενων δανείων στο τραπεζικό σύστημα της Κύπρου ανέρχεται στο 3,6%, από 3,9% το πρώτο τρίμηνο και 9,1% πέρσι. Στην ΕΕ, ο δείκτης ΜΕΔ μειώθηκε στο 1,6%, από 1,8% το πρώτο τρίμηνο.

Το ποσοστό κάλυψης των ΜΕΔ στην Κύπρο είναι 28,5% έναντι 43,8% στην ΕΕ.

Σταθερά τα κεφάλαια τραπεζών

Η Ευρωπαϊκή Αρχή Τραπεζών (EBA), δημοσίευσε την περιοδική επικαιροποίηση στον πίνακα κινδύνων της, ο οποίος συνοψίζει τους κυριότερους κινδύνους και τα τρωτά σημεία του τραπεζικού τομέα της ΕΕ χρησιμοποιώντας ποσοτικούς δείκτες κινδύνου.

Ο δείκτης κεφαλαίων CET1 στην ΕΕ παρέμεινε στο 15%, ενώ ο δείκτης κάλυψης ρευστότητας διαμορφώθηκε στο 164,9%.

Στην Κύπρο, ο δείκτης CET1, παρέμεινε στο 18,7%, όσο και το προηγούμενο τρίμηνο.

Η απόδοση ιδίων κεφαλαίων διαμορφώθηκε στο 7,9%, από 6,7% το προηγούμενο τρίμηνο. Η ενίσχυση της κερδοφορίας αποδίδεται στην αύξηση των εσόδων από τόκους.

Της Γεωργίας Χαννή