You are here

Προ των πυλών οι εκποιήσεις

22/01/2023 06:00

Αναβρασμός επικρατεί για το τι μέλλει γενέσθαι με τους πλειστηριασμούς πρώτης κατοικίας και μικρής επαγγελματικής στέγης, καθώς στις 31 Ιανουαρίου εκπνέει η τρίμηνη αναστολή των εκποιήσεων.

Ο Σύνδεσμος Προστασίας Δανειοληπτών Τραπεζών (ΣΥΠΡΟΔΑΤ), προειδοποιεί για την έναρξη των πρώτων πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας κάτω των €350 χιλιάδων και μικρής επαγγελματικής στέγης με κύκλο εργασιών κάτω των €750 χιλιάδων, από τα μέσα Φεβρουαρίου.

Την ίδια ώρα, ο Σύνδεσμος Τραπεζών καθησυχάζει ότι δεν θα εκποιηθούν πρώτες κατοικίες αξίας μέχρι €350 χιλιάδες, ενώ οι εταιρείες διαχείρισης πιστώσεων δηλώνουν ότι δεν έχει ληφθεί ακόμα απόφαση για τη στάση που θα τηρήσουν.

Παράλληλα, προβληματισμός επικρατεί ανάμεσα στα κοινοβουλευτικά κόμματα για ρύθμιση του ζητήματος, καθώς τα πλείστα από αυτά έχουν καταλήξει ότι θα πρέπει να υπάρξει οριστική ρύθμιση υποστηρίζοντας ότι οι αλλεπάλληλες αναστολές των εκποιήσεων ευνοούν και κακοπληρωτές.

Ορισμένα κόμματα επαναφέρουν στο προσκήνιο το πακέτο των 13 προτάσεων νόμου που αφορούν αλλαγές στο πλαίσιο εκποιήσεων και σκοπεύουν να ζητήσουν άμεσα την έκτακτη σύγκληση της επιτροπής Οικονομικών της Βουλής.

Ανοίγει ο δρόμος από την πρώτη μέρα

Σε δηλώσεις στην StockWatch, ο Χρηματοοικονομικός Επίτροπος Παύλος Ιωάννου, ανέφερε ότι η ισχύς του νόμου για πάγωμα των εκποιήσεων εκπνέει και τα ακίνητα τα οποία εμπίπτουν στο πεδίο εφαρμογής του νόμου θα μπορούν να εκποιούνται.

Μάλιστα ερωτηθείς σχετικά, ξεκαθάρισε ότι στις περιπτώσεις όπου έχει επιδοθεί ήδη επιστολή ειδοποίησης σε οφειλέτες και καθορίστηκε ημερομηνία για πλειστηριασμό μετά την 1η Φεβρουαρίου, τράπεζες και εταιρείες θα έχουν το δικαίωμα να προχωρήσουν σε πλειστηριασμούς από την πρώτη μέρα που δεν θα είναι σε ισχύ η νομοθεσία.

Τράπεζες: Δεν θα εκποιούνται πρώτες κατοικίες

Τα μέλη μας δεν θα προχωρήσουν σε εκποιήσεις πρώτης κατοικίας μέχρι €350 χιλιάδες, ανέφερε ο υπεύθυνος Επικοινωνίας του Συνδέσμου Τραπεζών Κύπρου, Αντρέας Κωστουρής, κληθείς ν’ απαντήσει τι θα κάνουν οι τράπεζες από την 1η Φεβρουαρίου.

Ο κ. Κωστουρής δήλωσε στη StockWatch ότι ο Σύνδεσμος θα τηρήσει τη δέσμευση του στη Βουλή των Αντιπροσώπων και δεν θα προβεί σε εκποίηση πρώτης κατοικίας μέχρι €350 χιλ., τακτική που ακολούθησε και τα προηγούμενα χρόνια.

Ερωτηθείς αν θα τυγχάνει προστασίας και η μικρή επαγγελματική στέγη, ο κ. Κωστουρής είπε ότι δεν υπάρχει σχετική δέσμευση από πλευράς τραπεζών.

Πρόσθεσε όμως, ότι οι τράπεζες είναι διαθέσιμες για όσους δανειολήπτες αντιμετωπίζουν δυσκολίες στην εξυπηρέτηση των δανείων τους, λόγω και της τρέχουσας οικονομικής συγκυρίας, για να προχωρήσουν σε διακανονισμό.

Δεν δεσμεύονται οι εταιρείες διαχείρισης

Ο διευθυντής του Συνδέσμου Εταιρειών Διαχείρισης Πιστώσεων (ΣΕΔΠ), Βύρωνας Βύρωνος,  δήλωσε ότι σε πρόσφατη συνεδρία του διοικητικού συμβουλίου του ΣΕΔΠ, αποφασίσθηκε ότι τα μέλη του θα χειριστούν ξεχωριστά το ζήτημα.

Παράλληλα, ανέφερε ότι σύντομα αναμένεται το σχέδιο της κυβέρνησης "Ενοίκιο έναντι Δόσης" που θα αποτελέσει χρήσιμο εργαλείο, τόσο για τους ίδιους όσο και για την προστασία των ευάλωτων ομάδων.

Ερωτηθείς αν παραμένει στο τραπέζι η πρόταση του ΣΕΔΠ, πως δεν θα προχωρούν σε εκποιήσεις κύριας κατοικίας αξίας μέχρι €350 χιλ. που ανήκει σε ευάλωτους δανειολήπτες και σε νοικοκυριά με πολύ χαμηλά εισοδήματα, ανέφερε ότι το θέμα έχει συζητηθεί και έχει αποφασιστεί ότι η προηγούμενη ανακοίνωση του Συνδέσμου δεν δεσμεύει πλέον κανένα μέλος τους, καθώς η αναστολή μέχρι τις 31 Ιανουαρίου 2023, ήταν καθολική.

Ο κ. Βύρωνος επανέλαβε ότι το κάθε μέλος του Συνδέσμου θα αποφασίσει από μόνο του, το χειρισμό του όλου ζητήματος.

Στέλνονται ήδη οι επιστολές – Ζητείται παρέμβαση της Βουλής

Σε δηλώσεις στη Stockatch η Διευθύντρια του ΣΥΠΡΟΔΑΤ, Τζένη Παπαχαραλάμπους, τόνισε ότι έφτασαν κοντά τους περίπου 20 καταγγελίες από δανειολήπτες, πως έλαβαν ήδη ειδοποιήσεις για τη διεξαγωγή πλειστηριασμού πρώτης κατοικίας αξίας κάτω των €350 χιλιάδων και μικρής επαγγελματικής στέγης με κύκλο εργασιών κάτω των €750 χιλιάδων, για τους μήνες Φεβρουάριο και Μάρτιο.

Πρόσθεσε ότι, συνεχίζουν να φτάνουν κοντά τους σχετικές καταγγελίες, ενώ σημείωσε πως κάποιοι από τους συγκεκριμένους πλειστηριασμούς έχουν προγραμματισθεί στα μέσα Φεβρουαρίου, αμέσως μετά τις προεδρικές εκλογές.

Η κ. Παπαχαραλάμπους δήλωσε ότι για την επίλυση του προβλήματος θα πρέπει να βγει από το συρτάρι το πακέτο των 13 προτάσεων νόμου που αφορούν τη βελτίωση του πλαισίου που διέπει τη νομοθεσία των εκποιήσεων.

Πρόσθεσε ότι η κοινοβουλευτική Επιτροπή Οικονομικών µε την προηγούμενη σύνθεσή της υποσχέθηκε την εξέταση των 13 προτάσεων νόμου µε την εκλογή των υφιστάμενων μελών της, τονίζοντας ότι σχεδόν δύο χρόνια μετά δεν έχει γίνει οποιαδήποτε προσπάθεια προς αυτή την κατεύθυνση.

Ανέφερε ότι τόσο το ΕΛΑΜ, όσο και το Κίνημα Οικολόγων, ζήτησαν την έκτακτη σύγκληση της κοινοβουλευτικής Επιτροπής Οικονομικών, για εξέταση του ζητήματος, αλλά ακόμα δεν έχουν ενημέρωση, εάν είναι δυνατό να προγραμματισθεί πριν τη διεξαγωγή των προεδρικών εκλογών.

Υπογράμμισε ωστόσο, πως η Βουλή θα πρέπει να εξετάσει άμεσα το ζήτημα, καθώς τα περιθώρια έχουν στενέψει δραματικά και οι πρώτες εκποιήσεις πρώτης κατοικίας έχουν προγραμματισθεί λίγες μέρες μετά τη δεύτερη Κυριακή των εκλογών.

Ο πρόεδρος του Συνδέσμου Προστασίας Πρώτης Κατοικίας Μιχάλης Παρασκευάς, μιλώντας στη StockWatch, ανέφερε ότι δεν υπάρχει πληροφόρηση αν στάλθηκαν ειδοποιήσεις για εκποιήσεις πρώτης κατοικίας.

Τόνισε όμως, ότι θα πρέπει οι δανειολήπτες που τα ακίνητα τους βρίσκονται στο στάδιο της εκποίησης να τύχουν ξανά ενημέρωσης, δηλαδή να επανακαθοριστεί ημερομηνία εκποίησης και να ενημερωθούν γραπτώς για τη διενέργεια της σε ορίζοντα 45 ημερών.

Προέτρεψε τα μέλη του συνδέσμου, αλλά και γενικότερα τους δανειολήπτες, να ζητήσουν τη γνώμη των νομικών συμβούλων τους για τη λήψη προληπτικών μέτρων.

Της Ελένης Χαραλάμπους