You are here

Αγοράζει ακίνητα από ΚΕΔΙΠΕΣ η κυβέρνηση

19/02/2019 12:45

Σε εξέλιξη βρίσκεται η διαδικασία τιμολόγησης του καταλόγου των ακινήτων της πρώην ΣΚΤ, μετά την επιθυμία που εξέφρασε η κυβέρνηση να αγοράσει κάποια ακίνητα από την ΚΕΔΙΠΕΣ.

Σημειώνεται ότι η ΚΕΔΙΠΕΣ πώλησε ακίνητα €37,4 εκ. τους τέσσερις μήνες που διαχειρίζεται τα περιουσιακά στοιχεία της πρώην ΣΚΤ.

Ο πρόεδρος της ΚΕΔΙΠΕΣ Ανδρέας Χαραλάμπους, δήλωσε ότι μετά τις αντιδράσεις των κοινοτήτων οι οποίες ζητούν να παραμείνουν στις κοινότητες τους τα κτήρια των πρώην Συνεργατικών, η κυβέρνηση ζήτησε τη διεξαγωγή από ανεξάρτητη επιτροπή μελέτης αξιολόγησης και αποτίμησης του καταλόγου των ακινήτων της πρώην ΣΚΤ,  βάσει της οποίας θα γίνει τιμολόγηση των ακινήτων τα οποία θα αγοράσει η κυβέρνηση από την ΚΕΔΙΠΕΣ.

Πρόσθεσε ότι «η κυβέρνηση θα αγοράσει κάποια από αυτά τα ακίνητα λαμβάνοντας υπόψη και τις ανάγκες των τοπικών αρχών» τονίζοντας ταυτόχρονα ότι «την ΚΕΔΙΠΕΣ την ενδιαφέρει η συνεργασία με την κυβέρνηση».

Εισπράξεις €101,3 εκ. το τετράμηνο

Στη συνέχεια παρουσιάζοντας τα αποτελέσματα της διαχείρισης των περιουσιακών στοιχείων της πρώην ΣΚΤ από τη ΣΕΔΙΠΕΣ/ΚΕΔΙΠΕΣ από την 1/9/2018 μέχρι 31/12/2018 τόνισε ότι οι συνολικές ταμειακές εισροές του συγκεκριμένου τετραμήνου ανέρχονται σε €101,3 εκ. και κρίνονται αρκετά ικανοποιητικές.

Αναλυτικότερα οι εισπράξεις από τις μη εξυπηρετούμενες χορηγήσεις (ΜΕΧ) ανέρχονται στα €28,2 εκ. και οι εισπράξεις από εξυπηρετούμενες χορηγήσεις ανέρχονται στα €25,2 εκ. Οι εισπράξεις από την πώληση ακινήτων ανέρχονται στα €37,4 εκ., από ενοίκια €1,4 εκ. και από άλλες εισπράξεις €9,1 εκ.

Σύμφωνα με τα στοιχεία, οι εισπράξεις από ιδιώτες ανέρχονται στα €31,9 εκ. Από εταιρείες στα €4,7 εκ., από δήμους και άλλους κυβερνητικούς οργανισμούς στα €16,8 εκ.

Οι συνολικές ταμειακές εκροές κατά τη διάρκεια των πρώτων τεσσάρων μηνών λειτουργίας ανήλθαν σε €90,0εκ.

Ο κ. Χαραλάμπους αναφερόμενος στα επόμενα βήματα της ΚΕΔΙΠΕΣ είπε ότι «ο στρατηγικός στόχος της είναι ο διορισμός του ΔΣ, από άτομα που έχουν τις απαραίτητες εμπειρίες και γνώσεις για να διαχειριστούν με σωστό τρόπο τα περιουσιακά στοιχεία που είναι στην ΚΕΔΙΠΕΣ προς όφελος των φορολογουμένων οι οποίοι έκαναν μια μεγάλη επένδυση για να διευκολύνουν τη συναλλαγή που έγινε το Σεπτέμβρη του 2018».

Παράλληλα, είπε, βρίσκονται στο τελικό στάδιο συμφωνίας με συμβουλευτικό οίκο, ο οποίος θα τους βοηθήσει στη διαμόρφωση πλαισίου με άριστες πρακτικές στα θέματα οργάνωσης και στρατηγικής διαχείρισης των δανείων και άλλων περιουσιακών στοιχείων.

Σημειώνεται ότι η ΚΕΔΙΠΕΣ είναι θυγατρική της Συνεργατικής Εταιρείας Διαχείρισης Περιουσιακών Στοιχείων (ΣΕΔΙΠΕΣ) που είναι η διάδοχος εταιρεία της ΣΚΤ, η οποία μετά την μεταφορά ορισμένων περιουσιακών στοιχείων στην Ελληνική, απώλεσε την άδεια άσκησης τραπεζικών εργασιών.

Η ΚΕΔΙΠΕΣ, βάσει και των όρων της γενικής διεύθυνσης ανταγωνισμού, που ενέκρινε την κρατική στήριξη ύψους €3,6 δις (εκ των οποίων €3,2 σε κρατικά ομόλογα) για διευκόλυνση της συμφωνίας μεταφοράς του εξυπηρετούμενου μέρους της πρώην ΣΚΤ προς την Ελληνική, ανέλαβε να διαχειριστεί δάνεια ονομαστικής αξίας €7,4 δις. και ακινήτων €0,7 δις με στόχο τη μεγιστοποίηση των εσόδων για τον κύπριο φορολογούμενο.

Κρίσιμη χρονιά το 2019

Ο διευθυντής της διεύθυνσης οικονομικής διαχείρισης Λάμπρος Παπαλαμπριανού χαρακτήρισε από την πλευρά του το 2019, ως  κρίσιμη χρονιά, καθώς, όπως είπε, θα υπάρξει περισσότερη καθαρότητα στις τάσεις αναφορικά με τις ταμειακές ροές από τη διαχείριση των ΜΕΧ και των ακινήτων.

Ερωτηθείς σχετικά, ο κ. Παπαλαμπριανού είπε πως είναι πρόωρο να καθοριστεί πότε θα αρχίσουν οι πληρωμές προς το κράτος, αν και τα αποθεματικά της ΚΕΔΙΠΕΣ θεωρούνται κρατική περιουσία. «Θα δούμε προς το τέλος του 2019», σημείωσε.

Της Ηρώς Ευθυμίου