You are here

Στην Altamira η διαχείριση των ακινήτων Συνεργατισμού

20/06/2019 15:57

Η Altamira διαχειρίζεται πέραν από τα δάνεια της πρώην ΣΚΤ και όλα τα ακίνητα του Συνεργατισμού που φτάνουν τους 3 χιλ. τίτλους συνολικής εκτιμώμενης αξίας περίπου €600 εκ.

Η εν λόγω αναφορά, που ακούστηκε σήμερα στο πλαίσιο της συνεδρίασης της επιτροπής ελέγχου, κατά την οποία εξετάστηκαν θέματα διαχείρισης και πώλησης ακινήτων της πρώην ΣΚΤ, προκάλεσε την έκπληξη των μελών της επιτροπής.

Σύμφωνα με τα όσα ανέφερε ενώπιον της επιτροπής ο εκπρόσωπος του υπουργείου οικονομικών Διονύσης Διονυσίου, η Altamira με την οποία η πρώην ΣΚΤ συνήψε αρχικά συμφωνία για τη διαχείριση των ΜΕΔ του Συνεργατισμού, διαχειρίζεται πλέον, εκτός από δάνεια και τα ακίνητα του Συνεργατισμού.

Συγκεκριμένα, ανέφερε ότι από το 2018, διαχειριστής των περιουσιακών στοιχείων του Συνεργατισμού είναι η Altamira η οποία διαχειρίζεται τόσο τα δάνεια όσο και τα ακίνητα.

Βουλευτές επεσήμαναν ότι μέχρι σήμερα, γνώριζαν ότι η Altamira διαχειρίζεται μόνο δάνεια, με τον γενικό ελεγκτή να σημειώνει ότι για να ισχύει αυτό που ανέφερε ο κ. Διονυσίου, συνεπάγεται πως η αρχική συμφωνία της ΣΚΤ με την Altamira τροποποιήθηκε στην πορεία, χωρίς οποιαδήποτε διαδικασία και χωρίς διαγωνισμό.

Ο κ. Διονυσίου σημείωσε ότι η συμφωνία με την Altamira δεν έχει τροποποιηθεί και πως η διαχείριση των ακινήτων γίνεται μέσω της ιστοσελίδας της Altamira η οποία όπως είπε, εκτελεί την πολιτική της πρώην ΣΚΤ σε σχέση με τη διαδικασία απόκτησης και διάθεσης ακινήτων.

Ανέφερε ότι εάν στη συνέχεια δεν υπάρξει κατάληξη σε συμφωνία με την Altamira, θα είναι άλλος ο διαχειριστής.

Αναφερόμενος στα 3 χιλ. ακίνητα του Συνεργατισμού, ο κ. Διονυσίου είπε ότι 2.100 τίτλοι ακινήτων αποκτήθηκαν έναντι χρέους δανειοληπτών και η αξία τους εκτιμάται στα €260 εκ.

Παράλληλα, 570 επενδυτικά ακίνητα εκτιμάται ότι έχουν αξία €130 εκ.

Στο σύνολο των 3 χιλ. περιλαμβάνονται 45 ακίνητα μικτής χρήσης, εκτιμώμενης αξίας €32 εκ., καθώς επίσης 163 ακίνητα ιδίας χρήσης του Συνεργατισμού αξίας €83 εκ. και 107 ακίνητα αξίας €102 εκ. για τα οποία διατηρεί δικαίωμα αγοράς η Ελληνική Τράπεζα.

Σε σχέση με τα περιουσιακά στοιχεία του Συνεργατισμού αναφέρθηκε επίσης, ότι η Ελληνική Τράπεζα ενοικιάζει 63 ακίνητα ενώ, αναμένεται να κλείσουν άλλα 6 υποκαταστήματα τα οποία χρησιμοποιεί σήμερα η τράπεζα. Παράλληλα, αναφέρθηκε ότι η Ελληνική χρησιμοποιεί μηχανογραφικό εξοπλισμό έναντι ενοικίου που ανέρχεται στις €50 χιλ. το μήνα. Η αξία του γραφειακού εξοπλισμού της πρώην ΣΚΤ αποτιμάται στα €5 εκ. ενώ, 84 οχήματα τέθηκαν προς πώληση με τα 24 να μένουν αδιάθετα, όπως σημειώθηκε.

Βασική οδός πώλησης των ακινήτων η Altamira

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο της ΚΕΔΙΠΕΣ Σταύρο Ιακώβου, η ιστοσελίδα της Altamira αποτελεί τη βασική οδό για την πώληση των ακινήτων του Συνεργατισμού, μέσω της οποίας εκτελούνται οι σχετικές διαδικασίες.

Όπως ανέφερε, όλα τα ακίνητα αξιολογούνται και εκτιμώνται από δύο ανεξάρτητα γραφεία εκτιμητών ακινήτων που περιλαμβάνονται σε κατάλογο εγκεκριμένων συνεργατών της ΚΕΔΙΠΕΣ.

Στη συνέχεια αναρτώνται στην ιστοσελίδα της Altamira και παρέχεται χρόνος για τη λήψη κλειστών προσφορών, για τις οποίες υποβάλλεται έκθεση αξιολόγησης με σκοπό τη λήψη απόφασης.

Επεσήμανε ότι για κάθε πώληση υπάρχουν καταγεγραμμένες οι διαδικασίες και πως οι πωλήσεις γίνονται προς τον ψηλότερο προσφοροδότη.

Ο κ. Ιακώβου σημείωσε ότι όλες οι ενέργειες της ΚΕΔΙΠΕΣ βασίζονται στις αποφάσεις του υπουργικού συμβουλίου και στις υποχρεώσεις έναντι της διεύθυνσης ανταγωνισμού της Κομισιόν, με στόχο την μεγιστοποίηση της αξίας των ακινήτων του Συνεργατισμού και την αποπληρωμή του χρέους προς το κράτος.

Σκάνδαλο και παραπλάνηση βλέπουν βουλευτές

Για σκάνδαλο ολκής έκανε λόγο ο βουλευτής του ΑΚΕΛ Στέφανος Στεφάνου, υποστηρίζοντας ότι η κυβέρνηση παραπλάνησε τη βουλή όταν σε παλαιότερες συνεδριάσεις ενημέρωνε τους βουλευτές ότι η ΚΕΔΙΠΕΣ θα διαχειρίζεται τα ακίνητα του Συνεργατισμού.

Κατά τη συνεδρίαση, βουλευτές ζήτησαν όπως κατατεθούν στοιχεία αναφορικά με τα γραφεία που ασχολούνται με εκτιμήσεις της αξίας ακινήτων της ΣΚΤ και τον αριθμό των εκτιμήσεων που έχει αναλάβει το κάθε γραφείο.

Σε δηλώσεις του μετά τη συνεδρίαση, ο κ. Στεφάνου σημείωσε ότι το συμπέρασμα είναι πως «όσο ψάχνουμε τα πράγματα, το μέγεθος του οικονομικού εγκλήματος των κυβερνώντων αποδεικνύεται μεγαλύτερο».

«Η κυβέρνηση σε διαφορετικούς χρόνους, έδωσε διαφορετικές απαντήσεις για τα ίδια ερωτήματα σε σχέση με τη διαχείριση των ακινήτων του Συνεργατισμού και την κάκιστη συμφωνία με την Ελληνική» είπε, προσθέτοντας ότι «προφανώς η κυβέρνηση έλεγε ψέματα και παραπλανούσε τη βουλή και την κοινωνία για να καλύψει το μέγεθος του προβλήματος».

Ο βουλευτής των Οικολόγων Γιώργος Περδίκης, σημείωσε ότι η συνεδρίαση προκαλεί θλίψη και απογοήτευση, κάνοντας λόγο για «βρώμα και δυσωδία απ’ όπου κι αν το πιάσουμε». Υποστήριξε ότι ακόμα και στην πτυχή της διαχείρισης των υπολειμμάτων του Συνεργατισμού, όπως και στην περίπτωση της Λαϊκής, επικρατεί η ιδιοτέλεια, η εξυπηρέτηση συμφερόντων και η αισχροκέρδεια.

Της Μαρίας Χαμπή