You are here

Σύντομα νομοσχέδιο για πρώτη κατοικία ευάλωτων

02/06/2023 15:25

Εντός των ημερών θα υπάρξει νέο σχέδιο που θα περάσει από το Υπουργικό Συμβούλιο για το θέμα της προστασίας της πρώτης κατοικίας των ευάλωτων ομάδων, ανέφερε ο  Διευθυντής του Γραφείου Τύπου του Προέδρου της Δημοκρατίας, Νίκου Χριστοδουλίδη, Βίκτωρας Παπαδόπουλος.

Η αναφορά, όπως πληροφορείται η StockWatch, έχει να κάνει με το νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών, με βάση το οποίο δανειολήπτες με υποθέσεις εκποίησης πρώτης κατοικίας, θα έχουν το δικαίωμα να προσφύγουν στο δικαστήριο ώστε να λαμβάνεται γρήγορη απόφαση επί της ουσίας της υπόθεσης, αλλά και να δίνεται λύση από το δικαστήριο.

Στη βάση του προωθούμενου νομοσχεδίου, θα μπορεί το δικαστήριο να επιδικάσει και το ποσό που οφείλεται όταν υπάρχει διαφορά επ’ αυτού, καθώς επίσης να εξετάσει τις υπερχρεώσεις.
Σε περιπτώσεις που κρίνεται ότι ένας δανειολήπτης είναι ευάλωτος και δεν μπορεί να πληρώσει, θα μπορεί να γίνεται ένα σχέδιο αποπληρωμής.

Η αναφορά έγινε μετά τη συνάντηση που είχε σήμερα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας στο Προεδρικό Μέγαρο με αντιπροσωπεία του Συνδέσμου Τραπεζών.

Ο Διευθυντής του Γραφείου Τύπου του Προέδρου της Δημοκρατίας,  Βίκτωρας Παπαδόπουλος ερωτηθείς για το θέμα των εκποιήσεων, είπε ότι «θεωρούμε ότι θα πρέπει να διαφυλαχθούν οι ευάλωτοι δανειολήπτες, τα ευάλωτα νοικοκυριά και προς αυτή την κατεύθυνση έχουμε κάνει πάρα πολλές προσπάθειες.

«Υπάρχουν, ήδη, πάρα πολλά προγράμματα όπως το ‘Εστία’, το ‘Οικία΄, το ‘Ενοίκιο έναντι Δόσης’, αλλά και το θέμα του Ειδικού Δικαστηρίου», είπε.

Από κει και πέρα, πρόσθεσε, το πλαίσιο πρέπει να δίνει τη δυνατότητα να μπορούν οι τράπεζες να λαμβάνουν αυτά που οφείλουν οι δανειολήπτες και δη οι κακοπληρωτές.

«Μέσα σε ένα τέτοιο ισορροπημένο πλαίσιο πιστεύω ότι διασφαλίζουμε ένα σωστό χρηματοπιστωτικό σύστημα. Αυτή είναι η πρόθεση της Κυβέρνησης, και εντός των ημερών θα υπάρξει και νέο σχέδιο που θα περάσει από το Υπουργικό Συμβούλιο για το θέμα της προστασίας της πρώτης κατοικίας των ευάλωτων ομάδων», ανέφερε.

Εφ' όλης της ύλης η συζήτηση

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας αντάλλαξε απόψεις με την αντιπροσωπεία του Συνδέσμου Τραπεζών, για το πώς θα μπορεί να είναι πιο ισχυρό, πιο αξιόπιστο το τραπεζικό σύστημα προς όφελος της ανάπτυξης της χώρας, της οικονομίας και της προσέλκυσης επενδύσεων.

«Ένα ισχυρό και αξιόπιστο χρηματοπιστωτικό σύστημα μπορεί να δώσει στη χώρα μας πάρα πολλά οφέλη», σημείωσε ο κ. Παπαδόπουλος.

Πρόσθεσε ότι «έγιναν άλματα τα τελευταία χρόνια, έγιναν πολλές προσπάθειες και η Κυβέρνηση πιστεύει ότι και στις παρούσες συνθήκες η αξιοπιστία του χρηματοπιστωτικού μας συστήματος είναι το Α και το Ω για την προσέλκυση των επενδύσεων, για την οικονομική ανάπτυξη, πάντα με γνώμονα την κοινωνική ευαισθησία».

Τόνισε ακόμα, πως η Κυβέρνηση χαιρέτισε το γεγονός ότι οι τράπεζες ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα του Υπουργού Οικονομικών για απορρόφηση μέρους της αύξησης των δανειστικών επιτοκίων για συνεπείς δανειολήπτες, αλλά και για αύξηση των καταθετικών επιτοκίων.

Ο Ανώτερος Διευθυντής στον Σύνδεσμο Τραπεζών Κύπρου, Μιχάλης Κρονίδης, σε δηλώσεις του σημείωσε ότι η συνάντηση με τον πρόεδρο ήταν πολύ παραγωγική και ανταλλάγηκαν απόψεις για όλα τα τρέχοντα θέματα οικονομίας.

Συζητήθηκαν θέματα που αφορούν το νομικό πλαίσιο εκποιήσεων και οι κυρώσεις, επεσήμανε, τονίζοντας ότι συμφωνήθηκε να υπάρχουν συναντήσεις και επαφές σε τακτική βάση.

Σύμφωνα με πληροφορίες της StockWatch, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας επέδειξε έντονο ενδιαφέρον για το θέμα των κυρώσεων ζητώντας ενημέρωση από τις τράπεζες ενώ από πλευράς τους οι τράπεζες ενημέρωσαν για τις καλές πρακτικές που εφαρμόζουν και τα road shows που πραγματοποιούνται.

Όσον αφορά το θέμα των εκποιήσεων, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, ενώ ο ΠτΔ αντιλήφθηκε ότι οι τράπεζες θέλουν ένα σταθερό πλαίσιο, εντούτοις υπογράμμισε ότι η κυβέρνηση επιθυμεί παράλληλα, να εφαρμόσει κοινωνική πολιτική.

Άλλα θέματα που συζητήθηκαν αφορούν την εναλλακτική χρηματοδότηση, καθώς επίσης, την πράσινη και ψηφιακή μετάβαση.

Της Γεωργίας Χαννή