You are here

Τράπεζες: Μετά τα ΜΕΔ παίρνουν σειρά τα ακίνητα

02/10/2021 06:00

Σε κινήσεις ελάφρυνσης των ισολογισμών τους από ακίνητα τα οποία συσσώρευσαν, έναντι συμφωνιών ανταλλαγής χρέους, προχωρούν οι συστημικές τράπεζες.

Μέσα στους επόμενους μήνες οι συστημικές τράπεζες αναμένεται να συνεχίσουν τις προσπάθειες εξυγίανσης των ισολογισμών τους, στοχεύοντας σε μονοψήφια ποσοστά ΜΕΔ μέχρι το 2022.

Επόμενη μεγάλη πρόκληση για τις τράπεζες, αποτελεί ο περιορισμός του χαρτοφυλακίου ανακτηθέντων ακινήτων, καθώς η οικονομία ανακάμπτει.

Στο επίκεντρο η πώληση ακινήτων

Όπως ανακοινώθηκε στο πλαίσιο των εξαμηνιαίων οικονομικών αποτελεσμάτων της Τράπεζας Κύπρου για το 2021, η Διεύθυνση Διαχείρισης Ακινήτων (ΔΔΑ) της τράπεζας επικεντρώνει την προσοχή της στην πώληση των ακινήτων που προκύπτουν από τις συμφωνίες ανταλλαγής χρέους με ακίνητα.

Το Συγκρότημα ολοκλήρωσε πωλήσεις ακινήτων ύψους €76 εκατ. το εξάμηνο 2021 σε σύγκριση με €24 εκατ. το εξάμηνο 2020, με τα κέρδη από πωλήσεις ακινήτων να ανέρχονται στα €7 εκατ. για το εξάμηνο 2021 σε σύγκριση με €3 εκατ. για το εξάμηνο 2020.

Το Συγκρότημα ολοκλήρωσε πωλήσεις ακινήτων ύψους €52 εκατ. το δεύτερο τρίμηνο του 2021 (σε σύγκριση με €24 εκατ. το πρώτο τρίμηνο 2021 και €10 εκατ. το δεύτερο τρίμηνο 2020), με κέρδη από πωλήσεις ακινήτων ύψους €4 εκατ. για το δεύτερο τρίμηνο 2021 (σε σύγκριση με €3 εκατ. για το πρώτο τρίμηνο 2021).

Οι πωλήσεις περιουσιακών στοιχείων αφορούν όλες τις κατηγορίες ακινήτων, με το 54% των πωλήσεων σε αξία το εξάμηνο 2021, να αφορούν γη.

Η ΔΔΑ ανέλαβε ακίνητα ύψους €21 εκατ. κατά το εξάμηνο 2021 (σε σύγκριση με προσθήκες ύψους €30 εκατ. κατά το εξάμηνο 2020), μέσω συμφωνιών ανταλλαγής χρέους με ακίνητα και ανακτηθέντων ακινήτων.

Προώθηση μέσω μάρκετινγκ και προσφορών

Όσον αφορά την Ελληνική Τράπεζα, στο πλαίσιο της ανακοίνωσης των εξαμηνιαίων αποτελεσμάτων της Τράπεζας την περασμένη εβδομάδα, σημειώνεται ότι η APS Debt Servicing Cyprus διαθέτει ειδική ομάδα πωλήσεων για Real Estate, η οποία είναι υπεύθυνη για την προώθηση και πώληση των ακινήτων της τράπεζας.

Το χαρτοφυλάκιο της Τράπεζας αποτελείται από ποικιλία περιουσιακών στοιχείων από διάφορες κατηγορίες σε Κύπρο και Ελλάδα.

Μερικά από τα εργαλεία που χρησιμοποιεί η ειδική ομάδα, είναι ενέργειες μάρκετινγκ όπως η εκτεταμένη χρήση της ιστοσελίδας APS, συνεργασία με δίκτυο πρακτόρων, δικηγόρων, εισαγωγέων, διαδικτυακές καμπάνιες μάρκετινγκ σε τοπικές πύλες, διαφήμιση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, υπαίθρια διαφήμιση, ραδιοφωνικές διαφημίσεις, δελτία τύπου.

Ταυτόχρονα, προχωρά σε στοχευμένες καμπάνιες μάρκετινγκ/προώθησης, όπως για μείωση των τιμών για συγκεκριμένα περιουσιακά στοιχεία, κίνητρα πωλήσεων κλπ και σε συνεργασία με εξωτερικούς παρόχους για ιδιωτικούς πλειστηριασμούς.

Όπως ανακοινώθηκε στα εξαμηνιαία αποτελέσματα της τράπεζας, η λειτουργική ανεξαρτησία της APS Κύπρου επιτάχυνε την αντιμετώπιση των ΜΕΔ επιτρέποντας στην Τράπεζα να επικεντρωθεί σε πολλαπλές δραστηριότητες δημιουργίας αξίας χωρίς διακοπή της διαδικασίας απομόχλευσης.

Σημειώθηκε ακόμα, ότι παράλληλα με την εκτέλεση της διάθεσης χαρτοφυλακίου MEX, στο πλαίσιο του "Project Starlight", η Τράπεζα αξιολογεί στρατηγικές επιλογές σχετικά με το μέλλον της θυγατρικής της, APS Cyprus, σε μια προσπάθεια περαιτέρω βελτίωσης της ικανότητας ανάκτησης και των ποσοστών ανάκτησης της Τράπεζας. Τέτοιες επιλογές περιλαμβάνουν τη δυνατότητα εισαγωγής έμπειρου στρατηγικού εταίρου για περαιτέρω βελτίωση των εργασιών ανάκτησης.

Η APS Cyprus ανακοίνωσε πρόσφατα προσφορά μείωσης τιμών ακινήτων που υπάρχουν στο χαρτοφυλάκιο της. Η ειδική προσφορά αφορά εκπτώσεις μέχρι και 50% σε πάνω από 170 τεμάχια γης παγκύπρια.

Πρόκειται για αγροτικά τεμάχια και οικιστικά οικόπεδα, σε όλες τις επαρχίες της Κύπρου.

Χαρτοφυλάκιο €620 εκατ. στην ΚΕΔΙΠΕΣ

Σε πωλήσεις περιουσιακών στοιχείων προχωρά και η κρατική ΚΕΔΙΠΕΣ.

Τα ακίνητα της ΚΕΔΙΠΕΣ που διαχειρίζεται η Αλταμίρα,  είναι προς άμεση πώληση χωρίς περιορισμούς, με την τράπεζα να στοχεύει στη μεγιστοποίηση της αξίας και στην αποπληρωμή της κρατικής βοήθειας που δόθηκε στην πρώην ΣΚΤ.

Από την ημερομηνία έναρξης της λειτουργίας της ΚΕΔΙΠΕΣ, οι πωλήσεις ακινήτων ανήλθαν στα €384 εκατ. εκ των οποίων ακίνητα αξίας €150 εκατ. πωλήθηκαν  σε λιγότερο από 12 μήνες από την ανάκτησή τους.

Από τα €384 εκατ. τα €194 εκατ. αφορούσαν γη, τα €90 εκατ. ήταν εμπορικά ακίνητα και τα υπόλοιπα οικιστικά, δεν αφορούσαν όμως πρώτη κατοικία.

Σήμερα, το χαρτοφυλάκιο ακινήτων της ΚΕΔΙΠΕΣ ανέρχεται στα €620 εκατ. από τα οποία ακίνητα αξίας €140 εκατ. θα παραχωρηθούν στο κράτος έναντι σχετικής συμφωνίας.

Στην ΚΕΔΙΠΕΣ δεν ισχύουν οι χρονικοί περιορισμοί των τριών μηνών για τη διακράτηση ακινήτων που ισχύουν για τις τράπεζες.

Της Γεωργίας Χαννή