You are here

Τρέχει κτιριακό πλάνο €200 εκ. από την κυβέρνηση

11/09/2020 06:44

Η σταδιακή επιστροφή στην ομαλότητα αναθέρμανε τους κτιριακούς σχεδιασμούς της κυβέρνησης, που περιλαμβάνουν τη μεταστέγαση υπουργείων, με κόστος που ξεπερνά τα €60 εκ. και την απόκτηση και παραχώρηση διαφόρων ακινήτων της πρώην Συνεργατικής, αξίας σχεδόν €140 εκ., σε διάφορες κρατικές οντότητες.

Αρμόδια πηγή της κυβέρνησης ανέλυσε τα πλάνα για μεταστέγαση διαφόρων υπουργείων αλλά και για τα ακίνητα της ΚΕΔΙΠΕΣ, που ως γνωστό αποκτά το κράτος χωρίς κόστος, έναντι του χρέους της στην κυβέρνηση.

Εδώ πληρώνει η κυβέρνηση

Ανάμεσα στα υπουργεία που επείγει η μεταστέγαση τους είναι το υπουργείο εξωτερικών, εργασίας, εσωτερικών καθώς και το υπουργείου υγείας.  Γι’ αυτό βρίσκεται σε εξέλιξη η διαβούλευση της κυβέρνησης με τη REMU της Τράπεζας Κύπρου για αγορά του κεντρικού κτηρίου της πρώην Λαϊκής Τράπεζας στην είσοδο της Λευκωσίας με προϋπολογιζόμενο κόστος γύρω στα €25 εκ. και για τους δύο πύργους του Γιώρκειου. Το κόστος έχει υπολογιστεί στα €20 εκ. και €22 εκ.

Από τη μια βρίσκεται σε εξέλιξη η εκτίμηση του κόστους των κτιρίων και από την άλλη εξετάζονται οι αλλαγές που θα γίνουν στα συγκεκριμένα κτίρια για τα οποία όμως λόγω υπαρκτής ανάγκης προχωρούν κανονικά οι διαβουλεύσεις. 

Κατ' αρχήν, επείγει η μεταστέγαση του υπουργείου εξωτερικών μέχρι να διορθωθεί το υφιστάμενο κτίριο του υπουργείου, στο οποίο υπάρχουν διάφορα προβλήματα και κατά πάσα πιθανότητα ακολούθως να στεγαστεί το υπουργείο εσωτερικών εάν δεν ευδοκιμήσει η εξαγγελία πέρσι της κυβέρνησης για κήρυξη προσφορών για την ανέγερση νέων κυβερνητικών κτιρίων στα άδεια κρατικά τεμάχια στο χώρο της Αρχιγραματείας.

Το δεύτερο μεγάλο project, του οποίου επίσης τρέχει η διαπραγμάτευση με τη REMU της Τράπεζας Κύπρου, είναι οι δύο πύργοι στο Γιώρκειο μέγαρο. Στον ένα πύργο ήδη στεγάζεται το υπουργείο υγείας με ενοίκιο και στο οποίο θα παραμείνει όταν αποκτηθεί ο πύργος από την κυβέρνηση. Στο δεύτερο πύργο θα στεγαστεί το υπουργείο εργασίας με τις κοινωνικές ασφαλίσεις.

Τα κτίρια που θα αλλάξουν χέρια

Σε εξέλιξη βρίσκεται παράλληλα και η διαδικασία απόκτησης από την κυβέρνηση για σκοπούς στέγασης κυβερνητικών υπηρεσιών αριθμός κτιρίων της πρώην Συνεργατικής. Μεταξύ των κτιρίων που θα κλειδώσει η κυβέρνηση είναι το δεκαώροφο κτίριο στη λεωφόρο Προδρόμου αξίας περίπου €3,5 εκ. στο οποίο ήδη στεγάζονται κρατικές υπηρεσίες.

Στο κτίριο του πρώην υπουργείου υγείας στη λεωφόρο Παλλουριώτισσας, το κόστος του οποίου ανέρχεται στα €4,2 εκ., έχουν ήδη μεταφερθεί οι φαρμακευτικές υπηρεσίες και ο επίτροπος εποπτείας του ΓεΣΥ. Στο εν λόγω κτίριο θα μεταφερθεί και ένα τμήμα της στατιστικής υπηρεσίας.

Το κτίριο της πρώην ΣΠΕ Στροβόλου, στο κέντρο του δήμου, θα παραχωρηθεί στο δήμο για να χρησιμοποιηθεί στο πλαίσιο της ανάπλασης του κέντρου του δήμου.

Η κυβέρνηση θα αποκτήσει τα κεντρικά γραφεία της ΣΠΕ Καϊμακλίου, αξίας περίπου €5 εκ. στη λεωφόρο Αγίου Ιλαρίωνα, στα οποία ήδη στεγάζονται οι υπηρεσίες κοινωνικής ευημερίας, οι οποίες θα παραμείνουν.

Τα κτίρια των δήμων και κοινοτήτων

Με γοργούς ρυθμούς προχωρεί και η εκτίμηση της αξίας των ακινήτων των πρώην ΣΠΕ από το κτηματολόγιο, στη βάση της οποίας θα περάσουν στα χέρια της κυβέρνησης έναντι του χρέους της ΚΕΔΙΠΕΣ, και τα οποία θα εκχωρηθούν στη συνέχεια σε δήμους και κοινότητες.

Στο μεταξύ, έχουν ήδη παραχωρηθεί 60 κτήρια τα οποία ήταν άδεια για χρήση σε κοινότητες, όπως κοινοτικά συμβούλια ή κοινοτικά ιατρεία.

Υπενθυμίζεται ότι το συνολικό χρέος της ΚΕΔΙΠΕΣ προς το κράτος ήταν €3,5 δισ. και μέχρι στιγμής μειώθηκε κατά €240 εκ.  Πλήρωσε σε μετρητά €120 εκ. το 2019 και άλλα €120 εκ. μέχρι τον Ιούνιο του 2020.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της ΚΕΔΙΠΕΣ, τα ακίνητα (της πρώην Συνεργατικής) που θα αποκτήσει η κυβέρνηση ανέρχονται στα €135 εκ. έως €140 εκ.

Ο συνολικός αριθμός των ακινήτων της ΚΕΔΙΠΕΣ είναι περίπου 400, από αυτά η Ελληνική Τράπεζα αγόρασε μόνο 12 ακίνητα γύρω στα €47 εκ., αν και με βάση τη συμφωνία εξαγοράς της Συνεργατικής μπορούσε να αγοράσει 113 συνολικής αξίας €150 εκ. Ενοικιάζει επίσης άλλα 40 ακίνητα σε δήμους και κοινότητες.

Στο μεταξύ μετά το lockdown αναθερμάνθηκε η συζήτηση μεταξύ της Ελληνικής Τράπεζας και της ΚΕΔΙΠΕΣ για εξαγορά των πρώην κεντρικών γραφείων του Συνεργατικού Ταμιευτηρίου Λεμεσού, τα οποία σήμερα ενοικιάζει η τράπεζα.

Της Ηρώς Ευθυμίου