You are here

Ξεκινά το σχέδιο ενοίκιο έναντι δόσης

07/01/2023 06:00

Το πράσινο φως για την υλοποίηση του πολυσυζητημένου σχεδίου «mortgage to rent» - ενοίκιο έναντι δόσης, αναμένεται να δώσει σύντομα η Κομισιόν.

Από την εφαρμογή του σχεδίου, αναμένεται να επωφεληθούν 4 χιλ. νοικοκυριά.

Μιλώντας στη StockWatch, η Οικονομική Διευθύντρια του Υπουργείου Οικονομικών, Αυγή Χρυσοστόμου – Λαπαθιώτη, δήλωσε ότι «είμαστε πολύ κοντά στην εφαρμογή του σχεδίου ενοίκιο έναντι δόσης, καθώς είναι θέμα λίγων εβδομάδων πλέον, η Δημοκρατία να πάρει την έγκριση της Ευρωπαϊκής Διεύθυνσης Ανταγωνισμού για να το προχωρήσει».

Μάλιστα ερωτηθείσα σχετικά, είπε ότι πριν το τέλος Ιανουαρίου, υπολογίζεται ότι θα είναι εφικτό να αρχίσουν να λαμβάνονται οι πρώτες αιτήσεις για συμμετοχή στο σχέδιο από ενδιαφερόμενους δανειολήπτες.

Σύμφωνα με την κ. Λαπαθιώτη, αναμένονται τελικές διευκρινήσεις από την Ευρωπαϊκή Διεύθυνση Ανταγωνισμού.

Πρόσθεσε ότι οι λειτουργοί της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στο πλαίσιο διεξοδικής διαβούλευσης που γίνεται, δεν έχουν εκφράσει ενστάσεις και διαφωνίες επί του σχεδίου, σημειώνοντας ότι εκτός απροόπτου, το σχέδιο θα εφαρμοσθεί με βάση τον υφιστάμενο σχεδιασμό.

Αρχή με αιτήσεις δανειοληπτών

Αναφορικά με νόμους που θα πρέπει να ψηφιστούν για να μπορεί να εφαρμοσθεί το σχέδιο, έχοντας υπόψη ότι οι νομοθετικές εργασίες του Κοινοβουλευτικού Σώματος έχουν παγώσει, ενόψει των Προεδρικών Εκλογών του Φεβρουαρίου, η κ. Λαπαθιώτη είπε πως αυτό δεν μπορεί να βάλει φρένο στην άμεση υλοποίηση του σχεδίου.

Μεταξύ άλλων, ανέφερε ότι οι δανειολήπτες που εμπίπτουν στο σχέδιο, θα μπορούν να έρθουν σε επικοινωνία με τα πιστωτικά ιδρύματα, ώστε να τροχοδρομηθούν οι συμμετοχές τους στο σχέδιο.

Σημείωσε ότι οι διεργασίες με τα πιστωτικά ιδρύματα είναι σε προχωρημένο στάδιο και μέχρι να ληφθεί η απάντηση από την Ευρωπαϊκή Διεύθυνση, θα είναι όλα έτοιμα για να αρχίσουν να λαμβάνουν αιτήσεις από ενδιαφερόμενους δανειολήπτες, οι οποίοι εμπίπτουν στα κριτήρια του σχεδίου.

Τα οφέλη του σχεδίου

Σχετικά με τους δικαιούχους του σχεδίου, είπε ότι θα είναι φυσικά πρόσωπα με μη εξυπηρετούμενα δάνεια με εξασφάλιση την πρώτη κατοικία, η αγοραία αξία της οποίας δεν θα πρέπει να ξεπερνά τις €250 χιλ., ανεξάρτητα αν συμμετείχαν ή όχι σε κάποιο κυβερνητικό σχέδιο.

Στο σχέδιο θα συμμετέχουν επίσης, ευάλωτοι πολίτες που λαμβάνουν επιδόματα, μη βιώσιμοι δανειολήπτες του σχεδίου Εστία καθώς και αριθμός δανειοληπτών του Οργανισμού Χρηματοδοτήσεως Στέγης.

Διαγραφή δανείων

Όσον αφορά τα ακίνητα των δανειοληπτών, η κ. Λαπαθιώτη εξήγησε ότι θα μεταβιβαστούν στον Φορέα Υλοποίησης του Σχεδίου, δηλαδή στην ΚΕΔΙΠΕΣ, ενώ παράλληλα τα δάνειά τους θα διαγραφούν από το τραπεζικό ίδρυμα ή την εταιρεία εξαγοράς πιστώσεων που βρίσκονται σήμερα.

Διευκρίνισε ότι, όσοι δανειολήπτες περιληφθούν στο σχέδιο ενοίκιο έναντι δόσης, θα έχουν το δικαίωμα να συνεχίσουν να διαμένουν στις κατοικίες τους, χωρίς να καταβάλλουν οποιαδήποτε πληρωμή, για διάστημα μέχρι και 14 χρόνια.

Με την απόκτηση του ακινήτου από την ΚΕΔΙΠΕΣ, θα υπογράφεται σύμβαση ενοικίασης του ακινήτου με ετήσιο ενοίκιο το οποίο θα ανέρχεται μεταξύ του 2% και 3% της αγοραίας αξίας του ακινήτου, ανάλογα με την κατάσταση του ενοικιαστή.

Σημείωσε, ότι το ενοίκιο θα καταβάλλεται εξολοκλήρου από την κυβέρνηση. Περαιτέρω ανέφερε ότι οι δανειολήπτες ή συγγενικά τους πρόσωπα πρώτου βαθμού, θα έχουν το δικαίωμα επαναγοράς της κατοικίας τους, σε ευνοϊκή τιμή, μετά από πέντε χρόνια. 

Υπενθυμίζεται, ότι στον κρατικό προϋπολογισμό του 2023, έχει περιληφθεί κονδύλι ύψους €5 εκατ. για τις ανάγκες του σχεδίου.

Σύμφωνα επίσης, με ενημέρωση του Υπουργείου Οικονομικών στη Βουλή στο πλαίσιο της συζήτησης του κρατικού προϋπολογισμού του 2023, το κυριότερο κόστος του σχεδίου θα το επωμιστεί η ΚΕΔΙΠΕΣ.

Άγνωστος ο αριθμός δικαιούχων

Όσον αφορά στον αριθμό των δικαιούχων του σχεδίου, η κ. Λαπαθιώτη είπε ότι δεν είναι δυνατό να προσδιοριστεί τη συγκεκριμένη στιγμή, καθώς θα εξαρτηθεί από τις παραμέτρους του σχεδίου που θα εγκριθεί από την Ευρωπαϊκή Διεύθυνση Ανταγωνισμού.

Ερωτηθείσα εάν θα είναι περίπου τέσσερις χιλιάδες, όπως ανέφερε πρόσφατα ο γενικός διευθυντής του Υπουργείου Οικονομικών Γιώργος Παντελή, είπε ότι σε αυτό τον αριθμό υπολογίζονται οι ευάλωτοι δανειολήπτες που εμπίπτουν στα κριτήρια του Σχεδίου.

Αξίζει να αναφερθεί ότι, εκτιμάται το σχέδιο να καλύψει χαρτοφυλάκιο της τάξης των €3 δισ., εκ των οποίων ποσό περίπου €1.5 δισ. αποτελεί μέρος της ΚΕΔΙΠΕΣ.

Της Ελένης Χαραλάμπους