You are here

Ξεκινούν οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί ακινήτων

10/12/2019 07:34

Ξεκινούν την ερχόμενη βδομάδα οι πρώτοι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί με το ενδιαφέρον να αυξάνεται για την αποτελεσματικότητα του μέτρου που στοχεύει στη μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων που έχουν συσσωρευτεί στο τραπεζικό και ευρύτερο χρηματοοικονομικό σύστημα.

Μέχρι στιγμής έχουν αναρτηθεί 30 περιπτώσεις ηλεκτρονικών πλειστηριασμών συνολικής αξίας €5 εκ. οι οποίες αφορούν οικόπεδα και αγροτεμάχια.  Οι πρώτοι πλειστηριασμοί θα γίνουν από την Gordian, που ως γνωστό αγόρασε πέρσι πακέτο δανείων €2,8 δισ. από την Τρ. Κύπρου.

Το ηλεκτρονικό σύστημα πλειστηριασμού e-auction, το οποίο αναπτύχθηκε τον Σύνδεσμο Τραπεζών, τέθηκε σε λειτουργία στις 18 Νοεμβρίου 2019.

Οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί εκτιμάται ότι θα αυξήσουν τη συμμετοχή ενδιαφερομένων αγοραστών, επιτυγχάνοντας μεγαλύτερη ανάκτηση μη εξυπηρετούμενων ενυπόθηκων δανείων.

Το θέμα είναι σημαντικό για τις τράπεζες βελτιώνοντας τις δυνατότητες πώλησης πρόσθετων δανείων σε τρίτους, ενδεχομένως, σε ψηλότερες τιμές.

Σημειώνεται ότι οι φυσικοί πλειστηριασμοί θα συνεχιστούν παράλληλα, εφόσον ο εκάστοτε ενυπόθηκος δανειστής, δηλαδή η τράπεζα έχει το δικαίωμα να επιλέξει μια από τις δυο διαδικασίες.

Σύμφωνα με το διάταγμα που εξέδωσε ο υπουργός οικονομικών, η ειδοποίηση ηλεκτρονικού πλειστηριασμού εκδίδεται από τις τράπεζες και επιδίδεται στον οφειλέτη τουλάχιστον 30 μέρες πριν την καθορισμένη ημερομηνία ηλεκτρονικού πλειστηριασμού. Επίσης δημοσιεύεται 30 μέρες πριν την καθορισμένη ημερομηνία ηλεκτρονικού πλειστηριασμού.

Στον ηλεκτρονικό πλειστηριασμό λαμβάνουν μέρος φυσικά πρόσωπα, νομικά πρόσωπα και οντότητες που έχουν εγγραφεί ως υποψήφιοι προσφοροδότες στο ηλεκτρονικό σύστημα.

Οι προσφοροδότες θα πρέπει να υποβάλουν προσφορά μεγαλύτερη από την εκάστοτε μέγιστη, έως το χρόνο λήξης της υποβολής των προσφορών.

Στο ηλεκτρονικό σύστημα πλειστηριασμού θα καταγράφονται με πλήρη χρονοσήμανση οι υποβληθείσες προσφορές, με την πλειοδοσία να ξεκινά από την επιφυλασσόμενη τιμή και τους υποψήφιους προσφοροδότες να ενημερώνονται άμεσα από το ηλεκτρονικό σύστημα.

Το πρόσωπο το οποίο υπέβαλε την υψηλότερη προσφορά κατατάσσεται πρώτος ως ο υψηλότερος προσφοροδότης.

Οι υποψήφιοι προσφοροδότες υποβάλλουν προσφορές οι οποίες είναι ανέκκλητες και δεν περιλαμβάνουν όρο ή επιφύλαξη.

Η πλατφόρμα ηλεκτρονικών πλειστηριασμών δημιουργεί προσδοκίες στις τράπεζες για ταχύτερες και αποτελεσματικότερες διαδικασίες εκποιήσεων.

Με βάση τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία, μέχρι σήμερα εκποιήθηκαν μόλις 444 ακίνητα ή 4,8% από τα 9221 ακίνητα ενυπόθηκων οφειλετών που έλαβαν ειδοποίηση για έναρξη της διαδικασίας εκποίησης των ακινήτων τους.

Σε ορισμένες περιπτώσεις, οι πλειστηριασμοί αναβάλλονται λόγω διαμαρτυριών από οφειλέτες και κινητοποιήσεων υπέρ τους από οργανωμένα σύνολα.

Οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί αναμένεται να μετριάσουν τις αντιδράσεις αλλά και να ενισχύσουν το ενδιαφέρον αγοραστών.

Της Γεωργίας Χαννή