You are here

ΥΠΟΙΚ: Κάντε αναδιαρθρώσεις δανείων, όχι εκποιήσεις

27/03/2023 11:31

 Την εφαρμογή του κώδικα της Κεντρικής Τράπεζας όσον αφορά τις αναδιαρθρώσεις δανείων δήλωσε ότι ζήτησε από τα τραπεζικά ιδρύματα και τα Ταμεία εξαγοράς πιστώσεων, ο νέος Υπουργός Οικονομικών Μάκης Κεραυνός.

Τόνισε ότι σε ενδεχόμενο που δεν τύχουν εφαρμογής οι αυστηρές συστάσεις του, γίνονται σκέψεις και ενέργειες για την νομοθετική ρύθμιση του ζητήματος, καθώς όπως έψεξε διαπίστωσε ότι δεν γίνεται έγκαιρα και με διαφάνεια, η διαχείριση των συγκεκριμένων υποθέσεων.

Μεταξύ άλλων, μιλώντας ενώπιον της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Οικονομικών, ανακοίνωσε ότι θα προχωρήσει σε αναβάθμιση των εξουσιών του Χρηματοοικονομικού Επιτρόπου, αναφέροντας ότι αναμένει ενημέρωση για το συγκεκριμένο ζήτημα.

Όπως τόνισε απαντώντας σε σειρά ερωτήσεων βουλευτών για το ζήτημα, η κυβέρνηση προκρίνει την αναδιάρθρωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων, αντί των εκποιήσεων.

Σημείωσε ότι η αναστολή των εκποιήσεων, είναι μια τακτική που πρέπει να τερματισθεί και να αναζητηθούν άλλες λύσεις, όπως ο χειρισμό των στρατηγικών κακοπληρωτών και η  προτεραιοποίηση της πρακτικής αναδιαρθρώσεων.

Πρόσθεσε ότι η Κύπρος βρίσκεται υπό την παρακολούθηση των οίκων αξιολόγησης, καθώς και από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. «Είναι ένα θέμα που πρέπει να σταματήσει και να βρούμε άλλες διεξόδους», είπε.

Επιτόκια και δάνεια

Ο κ. Κεραυνός ανέφερε επίσης ότι απεύθυνε αυστηρές συστάσεις σε τράπεζες και ταμεία για την συγκράτηση των χρεωστικών επιτοκίων και αύξηση των καταθετικών επιτοκίων.

Όπως ανέφερε απέστειλε επιστολές στα τραπεζικά ιδρύματα για το ζήτημα, ενώ προγραμματίζει και κατ΄ιδίαν συναντήσεις όπου μεταξύ άλλων ζητημάτων θα τεθεί επι τάπητος και το θέμα το επιτοκίων.

Σημείωσε ότι το υπουργείο δεν μπορεί να επιβάλλει την πολιτική των τραπεζών, τονίζοντας όμως ότι η κυβέρνηση δεν μπορεί να μείνει με σταυρωμένα χέρια σε ένα πρόβλημα που επηρεάζει μεγάλη μερίδα των πολιτών και επιχειρήσεων και ειδικά τους πιο ευάλωτους.

Επεσήμανε ότι η ΚΕΔΙΠΕΣ η οποία ελέγχεται από την κυβέρνησης προχώρησε ήδη σε ρυθμίσεις και ανακοίνωσε την επιδότηση επιτοκίων στα υπό αναδιάρθρωση δάνεια.

Περαιτέρω είπε ότι για τα θέματα των επιτοκίων και ΜΕΔ, ενημέρωσε για το διάλογο που γίνεται με τις τράπεζες για μείωση χρεώσεων, άμεσο χειρισμό των στρατηγικών κακοπληρωτών, προτεραιοποίηση της πρακτικής αναδιαρθρώσεων και μια σειρά άλλων μέτρων που προνοούνται στους Κανονισμούς λειτουργίας τους, που πρέπει να τυγχάνουν αυστηρότερης επιτήρησης και εφαρμογής.

Σε σχέση με τα σχέδια επιδότησης επιτοκίων για στεγαστικά δάνεια και σχέδιο επιχορήγησης επιχειρηματικών δανείων, που είχε εφαρμόσει η προηγούμενη κυβέρνηση, ο κ. Κεραυνός ανέφερε ότι «αυτά τα σχέδια ανάλογα με τις εξελίξεις το Υπουργείο είναι έτοιμο να τα επανεξετάσει και να δει πότε και πώς μπορούν να μπουν ξανά σε εφαρμογή».

Ψηφίστε το νομοσχέδιο του ΦΠΑ ακινήτων

O κ. Κεραυνός στην εισαγωγική ομιλία του ζήτησε από τα κοινοβουλευτικά κόμματα να ψηφίσουν το νομοσχέδιο που εκκρεμεί εδώ και μήνες ενώπιον της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Οικονομικών για την επιβολή μειωμένου ΦΠΑ 5% στην αγορά ή κατασκευή πρώτης κατοικίας.

Όπως ανέφερε, παρότι αντιλαμβάνεται πλήρως τις ανησυχίες των μελών της Επιτροπής, εντούτοις για να μην βρεθεί η χώρα μπροστά σε κυρώσεις και μέτρα καθώς βρίσκεται σε εξέλιξη διαδικασία κατά της Κύπρου, εισηγείται την ψήφιση του νομοσχεδίου ως έχει.

Σημειώνεται ότι μετά από εισήγηση της προέδρου της Επιτροπής Οικονομικών Χριστιάνας Ερωτοκρίτου το θέμα θα τεθεί προς συζήτηση της ερχόμενη εβδομάδα ώστε να εξετασθεί το ενδεχόμενο αύξησης της αξίας των ακινήτων και των τετραγωνικών μέτρων για τα διαμερίσματα.

Ο κ. Κεραυνός επεσήμανε ότι οι σημερινές αξίες των ακινήτων οι οποίες είναι ψηλά δεν πρέπει να είναι το δεδομένο για τα ακίνητα που θα απολαμβάνουν μειωμένο ΦΠΑ, ενώ αναφέρθηκε και σε φορολογικά μέτρα που θα εφαρμστούν σε βάθος χρόνου.

Επανεξέταση σχεδίων ΦΠΑ καύσιμα

Σημείωσε επίσης ότι το Υπουργείο θα επεναξετάσει τα σχέδια μειωμένου φόρου κατανάλωσης στα καύσιμα, που λήγει στις αρχές Μαΐου και κλιμακωτής επιδότησης ηλεκτρικού ρεύματος που επεκτάθηκε μέχρι τέλος Απριλίου. Το κόστος των δύο σχεδίων υπολογίζεται συνολικά στα €84 εκατ. μέχρι το τέλος Απριλίου.

«Τα δύο αυτά σχέδια θα τύχουν επανεξέτασης και ανάλογα με τις τιμές και τις εξελίξεις το Υπουργείο θα ενεργήσει ανάλογα», είπε.

Κάλεσμα βουλευτών για μέτρα στήριξης πολιτών

Σε δηλώσεις μετά την συνεδρία Η πρόεδρος της Επιτροπής Οικονομικών Χριστιάνα Ερωτοκρίτου εξέφρασε ικανοποίηση για την έγνοια του Υπουργού για την μεσαία τάξη. Δεν πρέπει να συνεχιστεί η απαγόρευση των εκποιήσεων, αλλά να προωθηθούν οι αναδιαρθρώσεις, τόνισε.

Ο αναπληρωτής Πρόεδρος του ΔΗΣΥ Χάρης Γεωργιάδης, ανέφερε ότι θα στηρίξουν την νέα κυβέρνηση, αλλά και θα την επικρίνουν σε περιπτώσεις διαφωνίας. Θα αναμένουμε τις κινήσεις της νέας κυβέρνησης και υπενθύμισε ότι πριν 10 χρόνια, η προηγούμενη κυβέρνηση δεν είχε δυνατότητα κινήσεων.

Ο βουλευτής του ΑΚΕΛ Άριστος Δαμιανού εξέφρασε λύπη γιατί στα μεγάλα ζητήματα το Υπουργείο Οικονομικών δεν ήταν σε θέση να δώσει απαντήσεις, όπως στην ακρίβεια, τις εκποιήσεις και τον μειωμένο συντελεστή ΦΠΑ για οικοδομές.

Ο πρόεδρος της ΕΔΕΚ Μαρίνος Σιζόπουλος ζήτησε προώθηση του σχεδίου τοποθέτησης φωτοβολταϊκών συστημάτων, χωρίς γραφειοκρατία και με επιδοτήσεις, ώστε να μειωθούν και οι επιβαρύνσεις για ρύπους, οι οποίες φθάνουν στα €300 εκατ.

Ο βουλευτής του ΕΛΑΜ Σωτήρης Ιωάννου, κατηγόρησε τα τραπεζικά ιδρύματα τα οποία, όπως είπε, συμπεριφέρονται απειλητικά και αυθαίρετα κατά των δανειοληπτών.

Ο βουλευτής της ΔΗΠΑ Αλέκος Τρυφωνίδης ανέφερε ότι ζήτησαν επιχορήγηση κατά 100% των ευάλωτων ομάδων για εγκατάσταση φωτοβολταϊκών συστημάτων και κατά 50% για τις υπόλοιπες ομάδες. Επιβάλλεται ο Διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας να κινηθεί προς τις τράπεζες και τις εταιρίες διαχείρισης δανείων για να τιθασευτεί η αύξηση των επιτοκίων, πρόσθεσε.

Ο βουλευτής των Οικολόγων Σταύρος Παπαδούρης υπέδειξε ότι σε καμιά άλλη ευρωπαϊκή χώρα δεν γίνονται εκποιήσεις, χωρίς να καθοριστεί το νόμιμο ποσό από δικαστήριο, ενώ επεσήμανε ότι στην Κύπρο γίνονται εκποιήσεις χωρίς να είναι ξεκάθαρο ποσό του χρέους. Παρουσίασε σχετική μελέτη της Βουλής επί του θέματος.

Της Ελένης Χαραλάμπους