You are here

Υψηλού ρίσκου το real estate για τράπεζες

22/05/2019 15:51

Επιφυλακτικές παραμένουν οι τράπεζες στη δανειοδότηση αναπτυξιακών έργων, διότι για τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα παραμένουν στην κατηγορία υψηλού κινδύνου, ανέφερε ο διευθυντής διεύθυνσης μεγάλων επιχειρήσεων και μελλοντικός CEO της Τράπεζας Κύπρου, Πανίκος Νικολάου.

Μιλώντας στο 13ο συνέδριο ανάπτυξης γης,ο κ. Νικολάου τόνισε ότι «οι τράπεζες κουβαλούν στα χαρτοφυλάκιά τους προβληματικά δάνεια του παρελθόντος, με 8 στα 10 δάνεια στον τομέα ανάπτυξης γης πριν το 2013 να είναι μη εξυπηρετούμενα ενώ ακόμη και σήμερα 4 στα 10 δάνεια του τομέα  παραμένουν NPLs».

Υπογράμμισε επίσης ότι «το ιδιωτικό χρέος εξακολουθεί να είναι πάρα πολύ ψηλό, γύρω στα €40 δισ. σε σχέση με ένα ΑΕΠ των €20 -€22 δις. «Άρα και αυτό περιορίζει τη δυνατότητα των εταιρειών και οικογενειών να επενδύσουν στον τομέα», ανέφερε.

Παράλληλα σημείωσε ότι «ακόμη δεν έχουμε μια μακροπρόθεσμη σταθερότητα στην οικονομία του τόπου, με αποτέλεσμα όλα αυτά να οδηγούν τις τράπεζες να είναι πιο προσεκτικές στις νέες δανειοδοτήσεις».

Διευκρίνισε ότι οι τράπεζες λαμβάνουν υπόψη τρεις τομείς στην παραχώρηση δανείων στον τομέα των ακινήτων. Την ίδια την εταιρεία (οικονομικά στοιχεία, δίκτυο), την αγορά ακινήτων (οι τάσεις, οι τιμές), αλλά και το ίδιο το project, δηλαδή να υπάρχει δέσμευση σε μετρητά από τον πελάτη, σε αντίθεση με το παρελθόν που η δέσμευση του δανειολήπτη γινόταν με άλλο ακίνητο του οποίου η αξία πιθανόν να ήταν υψηλότερη λόγω κάποιας επανεκτίμησης.

Φ. Στασόπουλος: Το Real Estate δεν αποτελεί προτεραιότητά μας

To Real Estate, δεν αποτελεί προτεραιότητα για την ανάπτυξη του χαρτοφυλακίου των τραπεζών συμφώνησε και ο γενικός διευθυντής επιχειρήσεων της Ελληνικής Τράπεζας, Φοίβος Στασόπουλος, μιλώντας στο ίδιο συνέδριο.

Εξηγώντας τους λόγους είπε ότι «καταναλώνει περισσότερο κεφάλαιο, δηλαδή απαιτείται αυξημένη κεφαλαιακή ανάγκη για κάθε ευρώ χρηματοδότησης που παρέχεται στο Real Estate, και λόγω του αυξημένου πιστωτικού κινδύνου το οποίο προκύπτει από το προβληματικό ταμειακό χαρτοφυλάκιο που οι πλείστες τράπεζες κουβαλούν στα δάνεια τους».

Στο σημείο αυτό σημείωσε ότι «οι δυο αυτοί λόγοι αναγκάζουν τις τράπεζες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικές».

Εξήγησε ότι «τα κριτήρια προσέγγισης του τομέα ανάπτυξης γης για την Ελληνική Τράπεζα είναι η αυστηρή αξιολόγηση της δυνατότητας αποπληρωμής από πλευράς του δανειολήπτη, ο χαρακτήρας του έργου και τα prime έργα».

Στα μεγάλα και σημαντικά έργα συμπεριλαμβάνονται ιδιόκτητα ή αυτοχρηματοδοτούμενα οικόπεδα, μέσω των οποίων μπορεί να χρηματοδοτηθεί κατ 'εξαίρεση γη για μικρότερα έργα κάτω των €2 εκ.

Της Ηρώς Ευθυμίου