You are here

Εξώδικο και ποινές ως €3.000 για άσκοπες μετακινήσεις

26/03/2020 13:11

Το Υπουργικό Συμβούλιο ενέκρινε την Πέμπτη το νομοσχέδιο για την επιβολή εξωδίκου ύψους €150 σε όσους παραβιάζουν τα διατάγματα που εκδίδονται στη βάση του περί Λοιμοκαθάρσεως Νόμου, ενώ με άλλο νομοσχέδιο δίνεται η δυνατότητα να εκδικάζεται μια υπόθεση στο δικαστήρια με ποινή φυλάκισης ή και πρόστιμο που φτάνει μέχρι τις €3.000.
 
Σε δηλώσεις του μετά το πέρας του Υπουργικού Συμβουλίου, ο Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης Γιώργος Σαββίδης είπε ότι σε ό,τι αφορά την τροποποίηση του περί Εξωδίκου Ρυθμίσεως Αδικημάτων Νόμου, το νομοσχέδιο που θα συζητηθεί αύριο στη Βουλή προβλέπει πρόστιμο ύψους €150 το οποίο μπορεί να επιβάλλεται από τα όργανα επιβολή της τάξεως σε όσους παραβιάζουν οποιοδήποτε διάταγμα του Υπουργού Υγείας βάσει του περί Λοιμοκαθάρσεως Νόμου.
 
Ο κ. Σαββίδης ανέφερε επίσης ότι θα υπάρχει πλήρης ευχέρεια, αν κριθεί σκόπιμο από τα όργανα της τάξης, να μην επιβληθεί το εξώδικο και να οδηγηθεί η υπόθεση στο δικαστήριο. Σε αυτή την περίπτωση, ο παραβάτης αντιμετωπίζει ποινή φυλάκισης και ποινή προστίμου μεγαλύτερη από το εξώδικο.
 
Ο Υπουργός είπε ότι με άλλο νομοσχέδιο που εγκρίθηκε την Πέμπτη από το Υπουργικό, η ποινή που μπορεί να επιβληθεί από τα δικαστήρια στις περιπτώσεις παραβιάσεων των διαταγμάτων, έχει αυξηθεί σε €3.000.

Ακόμη, ο κ. Σαββίδης είπε ότι οι υποθέσεις αυτές θα εκδικάζονται αμέσως. Παρά το ότι τα δικαστήρια εκδικάζουν πλέον τις πιο επείγουσες περιπτώσεις, οι παραβιάσεις του περί Λοιμοκαθάρσεως Νόμου εμπίπτουν στις εξαιρέσεις των υποθέσεων, που με βάση την παρούσα πρακτική των δικαστηρίων, μπορούν να καταχωρούνται και να εκδικάζονται, είπε.
 
Το νομοσχέδιο για τις εξώδικες ρυθμίσεις κατατέθηκε στη βουλή. Αναφέρεται ότι στο πλαίσιο της εφαρμογής έκτακτων μέτρων αναφορικά με τη διαχείριση της κατάστασης έκτακτης ανάγκης που προκύπτει λόγω της πανδημίας του κορονοΐού, έχουν εκδοθεί από τον Υπουργό Υγείας σχετικοί Κανονισμοί και Διατάγματα στη βάση του περί Λοιμοκαθάρσεως Νόμου, Κεφ. 260, όπου καθορίζονται τα μέτρα με σκοπό την παρεμπόδιση της εξάπλωσης της ασθένειας του κορονοΐού COVID-19.

Παρά το γεγονός ότι ο περί Λοιμοκαθάρσεως Νόμος, Κεφ. 260 προβλέπει σχετικές ποινές σε περιπτώσεις μη συμμόρφωσης με την νομοθεσία, εντούτοις κρίνεται αναγκαία η τροποποίηση του Περί Εξωδίκου Ρυθμίσεως Αδικημάτων Νόμου Ν.47(Ι)/1997, ώστε τα αδικήματα κατά παράβαση να υπόκεινται σε εξώδικη ρύθμιση.

Το Υπουργείο Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως ετοίμασε τροποποιητικό νομοσχέδιο με σκοπό την τροποποίηση του βασικού νόμου, ώστε τα αδικήματα κατά παράβαση του περί Λοιμοκαθάρσεως Νόμου, Κεφ. 260 και των δυνάμει αυτού εκδιδόμενων Κανονισμών και Διαταγμάτων, να υπόκεινται σε εξώδικη ρύθμιση.
 

Της Ηρώς Ευθυμίου