You are here

Λουκέτο σε εργοτάξια μετά από εκατοντάδες ελέγχους

06/05/2020 06:58

Λουκέτο σε έξι εργοτάξια τα οποία δεν εφάρμοσαν στοιχειώδη μέτρα υγιεινής και πρόληψης κατά της εξάπλωσης του κορωνοϊού έβαλαν οι αρμόδιες αρχές, που προχώρησαν το τελευταίο διήμερο σε εκατοντάδες ελέγχους.

Επιθεωρητές του τμήματος επιθεώρησης εργασίας του υπουργείου εργασίας κατόπιν σχετικών ελέγχων που διενεργήθηκαν χθες και προχθές, έβαλαν προσωρινό λουκέτο σε έξι εργοτάξια σε Λευκωσία και Λεμεσό λόγω του ότι διαπιστώθηκαν σοβαρές παραλείψεις στην εφαρμογή των μέτρων υγιεινής.

Εντοπίστηκε από επιθεωρητές ότι στα εν λόγω εργοτάξια δεν είχαν γίνει οι κατάλληλες σημάνσεις, δεν υπήρχε νερό και σαπούνι για πλύσιμο χεριών και ούτε γινόταν χρήση μάσκας από τους εργαζόμενους παρόλο ότι βρίσκονταν στον ίδιο εργασιακό χώρο.

Σύμφωνα με τον διευθυντή του τμήματος επιθεώρησης εργασίας Αναστάσιο Γιαννάκη, τη Δευτέρα και την Τρίτη έγιναν συνολικά 243 έλεγχοι σε αντίστοιχα εργοτάξια παγκυπρίως ενώ στο λιανικό εμπόριο οι έλεγχοι κόντεψαν τους 1000.

Πρόσθεσε ότι προχθές έγιναν στον κλάδο του λιανεμπορίου 340 επιθεωρήσεις και χθες 670, εκφράζοντας την ικανοποίηση των αρμόδιων αρχών για την καλή εικόνα που υπήρξε, παρά τις ελλείψεις που καταγράφηκαν σε περιορισμένη μερίδα γραφείων και μικρών εταιρειών.

«Χθες μετά και τις υποδείξεις που προηγήθηκαν από τους αρμόδιους λειτουργούς, η κατάσταση στον τομέα του λιανεμπορίου ήταν σε γενικές γραμμές βελτιωμένη όπως επίσης και στα μικρά καταστήματα», παρατήρησε ο κ. Γιαννάκη.

Σημείωσε ότι η μεγάλη εικόνα που παρουσιάζει η αγορά είναι αρκετά ενθαρρυντική καθώς στην πλειονότητα τους μικρές ή μεγάλες επιχειρήσεις, εργολάβοι και καταστηματάρχες εφαρμόζουν πλήρως τα μέτρα υγιεινής.

Απαντώντας σε σχετικό ερώτημα, ο κ. Γιαννάκη είπε ότι αν τα έξι εργοτάξια των οποίων η λειτουργία έχει ανασταλεί, αλλά εφαρμόσουν τα προβλεπόμενα από τα διατάγματα μέτρα υγιεινής, τότε θα τους δοθεί χωρίς οποιαδήποτε καθυστέρηση έγκριση για επαναλειτουργία, δεδομένου ότι θα προηγηθεί έλεγχος. 

Ο κ. Γιαννάκη διευκρίνισε ότι σκοπός του τμήματος και των επιθεωρητών του δεν είναι να επιβάλλουν ποινές ή να αναστέλλουν εργασίες, αλλά να ελέγχουν ότι τα μέτρα προστασίας και πρόληψης κατά της εξάπλωσης της πανδημίας είναι επαρκή για την υγεία όλων των πολιτών.

Στις επιθεωρήσεις και στους ελέγχους συμμετέχουν περίπου 100 λειτουργοί του τμήματος επιθεώρησης εργασίας.  Το πρόγραμμα των επιθεωρήσεων ξεκινά το πρωί και επεκτείνεται και μέχρι τις έξι το απόγευμα.

Ο γενικός διευθυντής της ΟΕΒ Μιχάλης Αντωνίου ανέφερε στη StockWatch ότι ενώπιον της ομοσπονδίας τέθηκαν κάποια προβλήματα σε ότι αφορά τα μέτρα υγιεινής σε περιορισμένο αριθμό εργοταξίων, αλλά σε πολύ μεγάλο βαθμό, υποστήριξε, η κατάσταση είναι εξαιρετικά ικανοποιητική.

Σημείωσε ότι είναι θέμα λίγων ημερών όλοι οι εργολάβοι να τηρήσουν στο έπακρο τα σχετικά πρωτόκολλα του υπουργείο υγείας.

Αναφερόμενος στους 6 χιλ. δειγματοληπτικούς ελέγχους που θα διενεργηθούν σε εργαζόμενους στον κατασκευαστικό τομέα, ο γδ της ΟΕΒ είπε ότι έγινε καλή προεργασία και συντονισμός μεταξύ υπουργείου υγείας, εργαστηρίων και ΟΕΒ, ώστε 3 χιλ. εξετάσεις να γίνουν με κινητά συνεργεία και οι άλλες 3 χιλ. με ραντεβού.

Επεσήμανε ότι τόσο οι εργοδότες, όσο και οι εργαζόμενοι οφείλουν να τηρούν τα πρωτόκολλα διότι θα είναι τραγικό για την οικονομία να παρατηρηθεί αύξηση κρουσμάτων του ιού και να υπάρξει πισωγύρισμα.

Ο γενικός γραμματέας της ομοσπονδίας οικοδόμων της ΣΕΚ Γιαννάκης Ιωάννου, ισχυρίστηκε με δηλώσεις του στη StockWatch ότι ενώπιον της συντεχνίας έφθασαν καταγγελίες ότι εργοληπτικές εταιρείες δεν εφαρμόζουν πλήρως τα πρωτόκολλα.

Υποστήριξε επίσης ότι μερίδα οικοδόμων δεν έχει κληθεί από τους εργολάβους να παρουσιαστούν στην εργασία τους σε αντίθεση με τις αποφάσεις της κυβέρνησης και τις συστάσεις της υπουργού εργασίας, Ζέτας Αιμιλιανίδου ότι δεν θα πρέπει να απολυθεί κανένας εργαζόμενος από εταιρεία ή επιχείρηση που εμπίπτει στα σχετικά σχέδια του υπουργείου.

Σημείωσε ότι οι επαρχιακοί γραμματείς της ΣΕΚ συγκεντρώνουν τις καταγγελίες τις οποίες θα θέσουν υπόψη της κ. Αιμιλιανίδου, ανέφερε ο γγ του κινήματος Ανδρέας Μάτσας.

Του Λεύκου Χρίστου