You are here

922 ενστάσεις αλλάζουν την κτηματαγορά

14/10/2003 11:21
· 468 ενστάσεις μόνο για το Τοπ. Σχέδιο Λευκωσίας

· Ο λόγος στο Πολεοδομικό Συμβούλιο μετά τις 21 Νοεμβρίου

· Κτηματομεσίτες: Το κράτος δημιούργησε «φούσκες»


Βροχή ενστάσεων κατά των πρόσφατων αναθεωρήσεων των τοπικών σχεδίων τείνουν να αλλάξουν τα δεδομένα στην κτηματαγορά. Σύμφωνα με πληροφορίες της StockWatch, ενώπιον του Υπουργείου Εσωτερικών βρίσκονταν μέχρι την Παρασκευή 922 ενστάσεις κατά των σχεδίων, που ως γνωστό δημιούργησαν απότομες αυξομειώσεις στην αγορά γης σε διάφορες περιοχές πόλεων και προαστίων. Όπως, μάλιστα, όλα δείχνουν, οι ενστάσεις αναμένεται να ξεπεράσουν τις χίλιες καθώς απομένουν πέντε βδομάδες για τη λήξη της οκτάμηνης προθεσμίας που δόθηκε μετά την ανακοίνωση των αναθεωρημένων τοπικών σχεδίων στις 21 Μαρτίου 2003.

Σύμφωνα με στοιχεία που εξασφάλισε η StockWatch, οι πλείστες ενστάσεις (468) αφορούν την αναθεώρηση του τοπικού σχεδίου Λευκωσίας, 285 το σχέδιο της Πάφου, 133 της Λεμεσού, και 36 αυτό της Λάρνακας. Οι ενστάσεις αφορούν τις αναθεωρήσεις των τοπικών σχεδίων που ενέκρινε το υπουργικό συμβούλιο τον Μάρτιο. Ως αποτέλεσμα της αναθεώρησης του πολεοδομικού σχεδίου – που αλλάζει κάθε πενταετία – ο συντελεστής δόμησης μειώθηκε μέχρι και σαράντα φορές σε ορισμένες περιοχές. Στο χώρο δίπλα από το Πανεπιστήμιο Κύπρου, για παράδειγμα, ο συντελεστής μειώθηκε από 10-20% σε 5‰ με αποτέλεσμα η αξία της γης να μειωθεί κατακόρυφα εν μία νυκτί.

Η προηγούμενη αναθεώρηση των τοπικών σχεδίων έγινε τον Οκτώβριο του 1996 και οριστικοποιήθηκε τον Δεκέμβριο του 1999. Μέχρι τότε, είχαν γίνει 285 ενστάσεις για τη Λευκωσία, περίπου οι μισές από όσες υπολογίζεται να γίνουν για το νέο σχέδιο.

Ο λόγος στο Πολεοδομικό Συμβούλιο

Μετά τη λήξη της οκτάμηνης προθεσμίας υποβολής ενστάσεων, ο λόγος ανήκει πλέον στο πανίσχυρο Πολεοδομικό Συμβούλιο, υποεπιτροπές του οποίου θα εξετάσουν μία προς μία τις ενστάσεις. Εξηγώντας τη διαδικασία που ακολουθείται, ο πρόσφατα διορισθείς πρόεδρος του Συμβουλίου, Χάρης Θράσου, εξήγησε ότι το Συμβούλιο έχει 10 μήνες να απορρίψει ή να αποδεχθεί τις ενστάσεις. «Αυτή είναι μια μεταβατική περίοδος» είπε στη StockWatch ο κ. Θράσου. «Μετά το πέρας της εξέτασης των ενστάσεων από τις υποεπιτροπές και από το συμβούλιο, θα μεταφέρουμε τις απόψεις μας στο αρμόδιο Υπουργείο. Εναπόκειται στο Υπουργείο να πάρει τις ανάλογες αποφάσεις για τα αναθεωρημένα σχέδια» είπε με νόημα ο κ. Θράσου.

Κτηματομεσίτες: Το κράτος δημιούργησε «φούσκες»

Τις αποφάσεις του Πολεοδομικού Συμβουλίου αναμένουν εναγωνίως οι κτηματομεσίτες, αφού σε περίπτωση που οι ενστάσεις γίνουν αποδεχτές, τότε θα δημιουργηθούν νέα δεδομένα στην κτηματαγορά. Αρκετοί κτηματομεσίτες εκτιμούν ότι, ήδη, οι αναθεωρήσεις Μαρτίου έχουν επιφέρει μεγάλες αλλαγές στο χώρο.

Εξηγώντας τις επιπτώσεις της αναθεώρησης των τοπικών σχεδίων ο εκτιμητής ακινήτων και πρόεδρος της Δανός και Συνεργάτες, Ηλίας Δανός, ήταν κατηγορηματικός: «Φούσκες στα ακίνητα βέβαια υπάρχουν αλλά δεν δημιουργούνται από την ίδια την αγορά. Οι φούσκες είναι προϊόν των τεχνιτών παρεμβάσεων του κράτους που με νόμους έχει θέσει εκτός προσφοράς μεγάλες εκτάσεις γης».

Σχολιάζοντας τις αλλαγές στα τοπικά σχέδια, ο κ. Δανός ήταν ιδιαίτερα έντονος στο θέμα των αγροτεμαχίων και των περιοχών πρασίνου. «Η μία φούσκα που δημιουργήθηκε από τις αλλαγές είναι στα αγροτεμάχια. Από τη μία μέρα στην άλλη, τα τεμάχια αυτά έχασαν το 50-60% της αξίας τους γιατί ο νόμος ανέβασε τη μίνιμουμ έκταση γης που χρειάζεται κάποιος για να κτίσει στις 4,5 σκάλες (6,000 τ.μ.)». Ο κάτοχος μικρότερης έκτασης γης, είτε θα πρέπει να αγοράσει επιπρόσθετες σκάλες, είτε θα πρέπει να κτίσει αλλού. «Αυτό είχε σαν αποτέλεσμα να αυξηθεί η τιμή των οικοπέδων απότομα» πρόσθεσε.

«Μια άλλη φούσκα δημιουργήθηκε με τις περιοχές πρασίνου, όπου οι συντελεστές μειώθηκαν από 10-20% σε 5‰ με αποτέλεσμα η γη να χάσει απότομα την αξία της» εγκλωβίζοντας τους ιδιοκτήτες της, συνέχισε ο κ. Δανός. «Μόνο στη Λευκωσία η αλλαγή των συντελεστών δόμησης στα Λατσιά και στην περιοχή δίπλα από το Πανεπιστήμιο περιόρισαν την προσφορά γης κατά 30%. Αυτό αύξησε αναλόγως και τη ζήτηση για τα οικόπεδα, που σε κάποιο βαθμό εξηγεί τη μεγάλη αύξηση των τιμών που υπάρχει τον τελευταίο καιρό» πρόσθεσε. Και κατέληξε: «Εάν το κράτος βελτιώσει τη νομοθεσία τότε αναμένεται ότι οι τιμές θα σταθεροποιηθούν αφού αυτόματα θα αυξηθεί η προσφορά και θα μειωθεί η ζήτηση».

Του Αντώνη Α. Έλληνα