You are here

Άδειες οικοδομής: Υποσχέσεις αμφίβολης υλοποίησης

29/07/2004 08:34
Πως επιδρούν κόστος υλικών οικοδομής, επιτόκια, ΦΠΑ, κατεχόμενα και προσελκυστικότητα στη ζήτηση ακινήτων

Παρά τις ευοίωνες προοπτικές που διανοίγουν τα στοιχεία για τις άδειες οικοδομής, θεωρείται πλέον αμφίβολο το κατά πόσον αυτές θα μεταφραστούν τελικά σε έργα που θα πραγματοποιηθούν στο εγγύς μέλλον. Αν και τα στοιχεία της Στατιστικής Υπηρεσίας για τις άδειες οικοδομής κατά την τετραμηνία Ιανουαρίου - Απριλίου 2004 καταδεικνύουν μια συνεχιζόμενη αύξηση του εμβαδού των εγκριθεισών αιτήσεων, στον ουρανό της κατασκευαστικής βιομηχανίας έχουν κάνει την εμφάνισή τους μαύρα σύννεφα.

Όπως εκτιμά ο Θεόδωρος Αριστοδήμου, πρόεδρος του δ.σ. της Aristo Developers, το κατά πόσον, όπως και το πότε, οι εκδοθείσες άδειες οικοδομής θα μεταφραστούν τελικά σε έργα, θα εξαρτηθεί σε τελική ανάλυση από τη ζήτηση. Μιλώντας στη StockWatch, παραδέχθηκε ότι μια σειρά από παράγοντες, όπως η αύξηση των τιμών των υλικών οικοδομής και των επιτοκίων, όπως και η επιβολή ΦΠΑ στα ακίνητα, επηρεάζουν αρνητικά τη ζήτηση, ενώ τη σύνθεση του σκηνικού ολοκληρώνει ο παράγοντας «κατεχόμενα», στα οποία διοχετεύεται ένα μεγάλο μέρος της ζήτησης για ακίνητα στην Κύπρο. «Οι εύκολες εποχές έχουν παρέλθει», είπε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε ότι «τα πράγματα αρχίζουν να στριμώχνουν».

Στατιστική: Ευημερία αριθμών...

Πάντως, η Στατιστική Υπηρεσία ανακοίνωσε ότι τα αρμόδια κυβερνητικά γραφεία ενέκριναν άδειες οικοδομής συνολικού εμβαδού 1.013.242 τ.μ. και συνολικής αξίας £377,4 εκ. Έτσι, το συνολικό εμβαδόν των προβλεπομένων έργων είναι κατά 16,8% περισσότερο απ’ ό,τι ήταν την αντίστοιχη τετραμηνία του 2003, ενώ η αξία των έργων κατά 8,4% μεγαλύτερη.

Ο μοχλός ανάπτυξης της οικοδομικής δραστηριότητας παραμένουν τα οικιστικά έργα, το εμβαδόν των οποίων ανήλθε τους πρώτους τέσσερις μήνες του 2004 σε 873.439 τ.μ. και ήταν κατά 27,9% μεγαλύτερο απ’ ό,τι την αντίστοιχη περίοδο του 2003. Η αξία των έργων αυξήθηκε κατά 20,4%. Αντίθετα, το εμβαδόν των μη οικιστικών έργων μειώθηκε κατά την υπό εξέταση περίοδο κατά 25,4%, περιοριζόμενο σε 137,297 τ.μ., ενώ η αξία των έργων μειώθηκε κατά 38,4%.

Από τα στοιχεία της Στατιστικής Υπηρεσίας διαφαίνεται μια στροφή προς μικρά έργα, το εμβαδόν και η αξία των οποίων αυξήθηκαν κατά 25,8% και 12,7% αντιστοίχως. Αντίθετα, το εμβαδόν και η αξία των μεγάλων έργων αυξήθηκαν κατά 7,7% και 3,3% αντιστοίχως.

















Του Στέλιου Ορφανίδη