You are here

Αγορά δύο ταχυτήτων το 2021 στα ακίνητα

02/03/2021 07:05

Διίστανται οι απόψεις των επαγγελματιών της αγοράς ακινήτων για την πορεία που θα ακολουθήσουν οι τιμές, η ζήτηση και τα ενοίκια των ακινήτων το 2021, μετά από μια ομολογουμένως δύσκολη χρονιά λόγω των συνεπειών της πανδημικής κρίσης και του αιφνίδιου τερματισμού του επενδυτικού προγράμματος. Συμφωνούν όμως στο ότι οι τιμές θα επηρεαστούν αρνητικά στα ακίνητα που απευθύνονται σε ξένους και λίγο ή καθόλου στα όσα στηρίζονται στην εγχώρια ζήτηση.

O υπεύθυνος πωλήσεων της εταιρείας Danos – Real Estate, Άγγελος Κωνσταντίνου, σε δηλώσεις στη StockWatch, εξέφρασε την εκτίμηση ότι το πρώτο εξάμηνο του 2021 ενδέχεται να σημειωθεί ελαφριά μείωση στις τιμές των ακίνητων επί του 20% που μειώθηκαν το 2020 σε σχέση με τις τιμές του 2019.

Σημείωσε ότι οι κατοικίες θα δεχθούν το μεγαλύτερο πλήγμα διότι ο μέσος κύπριος λόγω οικονομικής στενότητας και λόγω των αυστηρών κριτηρίων που επιβάλλουν οι τράπεζες προκειμένου να δανειοδοτήσουν ένα ζευγάρι θα προτιμήσουν να αγοράσουν ένα διαμέρισμα παρά μια κατοικία.

«Για παράδειγμα για μια κατοικία σε μισό ή ένα τρίτο του οικοπέδου θα πληρώσει το ζευγάρι γύρω στις €200 χιλ., αν όμως αγοράσει ένα διαμέρισμα των δύο υπνοδωματίων θα πληρώσει €150 χιλ. Άρα οι κατοικίες θα επηρεαστούν σε μεγαλύτερο βαθμό από ότι τα διαμερίσματα», είπε.

Σύμφωνα με τον κ. Κωνσταντίνου, η Λευκωσία η οποία πριν μερικά χρόνια αποτελούσε τον φτωχό συγγενή των άλλων πόλεων λόγω της μειωμένης ζήτησης από τους ξένους επενδυτές, σήμερα βρίσκεται σε πλεονεκτική θέση διότι επηρεάζεται λιγότερο από τις αρνητικές εξελίξεις.

Αντίθετα επεσήμανε, «η Πάφος στην οποία συγκεντρώνεται ο μεγαλύτερος αριθμός πολυτελών επαύλεων που απευθύνονται σε ξένους επενδυτές, και ξεκινούν από τη Γεροσκήπου μέχρι την Πόλη Χρυσοχούς, θα πληγεί περισσότερο ενώ ακολουθεί η Λεμεσός με τους πύργους».

Η Λάρνακα σε αυτή τη συγκυρία μπορεί να θεωρηθεί ως η πιο τυχερή επαρχία διότι η προοπτική μετακίνησης των δεξαμενών καυσίμων και η λειτουργία του Mall δημιουργούν νέα δυναμική στην ανάπτυξη, το ίδιο και στην Αγία Νάπα η λειτουργίας της μαρίνας.

Σχολιάζοντας το καυτό θέμα των ενοικίων εξέφρασε τη θέση ότι οι ιδιοκτήτες αλλά και οι ενοικιαστές αντιλήφθηκαν πλέον ότι είναι μονόδρομος να εξεύρουν τη χρυσή τομή στα ενοίκια διότι η πανδημική κρίση θα συνεχίσει να επηρεάζει την οικονομία και το επόμενο εξάμηνο γι’ αυτό δεν συμφέρει καμία πλευρά να μπλεχτεί σε δικαστικές υποθέσεις.

«Αρκετοί ήδη βρίσκονται σε διαπραγμάτευση ώστε να καταλήξουν στην καλύτερη δυνατή λύση την ώρα που πέρσι παρουσιάζονταν ανένδοτοι να προβούν σε μειώσεις ενοικίων».

Ο κ. Κωνσταντίνου εντοπίζει το μεγαλύτερο πρόβλημα με τα ενοίκια στο χώρο της εστίασης και ειδικά στην ύπαιθρο. 

Δεν πιστεύω ότι θα χαριστούν ενοίκια

Από την άλλη ο πρόεδρος του συνδέσμου ιδιοκτητών ακινήτων Γιώργος Μουσκίδης, δήλωσε στη StockWatch, ότι δεν προβλέπει περαιτέρω μείωση των τιμών των ακινήτων περάν αυτής που σημειώθηκε μετά την πρώτη φάση της έλευσης του κορωνοϊού στην Κύπρο το 2020 η οποία κυμάνθηκε μεταξύ του 5% έως 15% σε σχέση με το 2019, ανάλογα με την ηλικία και την τοποθεσία του ακινήτου.

Ο κ. Μουσκίδης, εξέφρασε την εκτίμηση ότι η γη έχει υποστεί τη μεγαλύτερη αρνητική επίπτωση είτε αφορά τεμάχια γης που δεν είναι έτοιμα για ανάπτυξη, είτε αφορά τεμάχια έτοιμα προς ανάπτυξη.

«Οι κατοικίες και τα διαμερίσματα τα οποία διατίθενται σε προσιτές τιμές έχουν επηρεαστεί λιγότερο», είπε.

Συμφώνησε με το συνάδελφο του, ότι η Λευκωσία βρίσκεται σε καλύτερη μοίρα από τις υπόλοιπες πόλεις διότι διαθέτει περισσότερο πληθυσμό ενώ η κοινωνική τάξη με τα ψηλότερα εισοδήματα είναι συγκεντρωμένη στην πρωτεύουσα.

«Η επαρχία Πάφου και η Λεμεσός οι οποίες τα τελευταία χρόνια στηρίζονταν κατά κύριο λόγο στους ξένους επενδυτές, σίγουρα αντιμετωπίζουν το μεγαλύτερο πρόβλημα», ανέφερε.

Ο κ. Μουσκίδης, διαφοροποιήθηκε στο θέμα των ενοικίων λέγοντας ότι «νομίζω ότι είναι πιο συνειδητοποιημένοι οι ιδιοκτήτες και οι ενοικιαστές μετά τον πανικό που επικράτησε πέρσι μετο ξέσπασμα της πανδημίας. Τώρα ξέρουν τι θέλουν, από την άλλη το κράτος έχει δώσει την ευκαιρία στα δύο μέρη να έρθουν σε μια διευθέτηση σχετικά με τις επιχειρήσεις που είναι κλειστές. Το κράτος επίσης έδωσε αρκετές χορηγίες προς τις επιχειρήσεις οι οποίες θα πρέπει μέρος αυτών των χορηγιών να δοθεί στην εξόφληση των ενοικίων. Αρά εγώ δεν πιστεύω ότι μπορεί κάποιοι ιδιοκτήτες να χαρίσουν τα ενοίκια».

Ακίνητα δύο ταχυτήτων

Ο CEO του ομίλου Cyfield, Γιώργος Χρυσοχός, ανέφερε ότι στα νεόδμητα ακίνητα, δηλαδή σε αυτά που κτίζονται τώρα, οι τιμές δεν μπορούν να κινηθούν προς τα κάτω λόγω της αύξησης της τιμής του πετρελαίου και ειδικά του σιδήρου, η τιμή του οποίου ανήλθε στα €650 τον τόνο.

«Τα συγκεκριμένα ακίνητα επηρεάζονται περισσότερο από το κόστος κατασκευής τους παρά από τη ζήτηση, γι’ αυτό το πιο πιθανό σενάριο είναι να παραμείνουν σταθερές οι τιμές, λόγω κόστους κατασκευής ή ακόμη να σημειώσουν μια μικρή αύξηση».

Όσον αφορά τις τιμές των ακινήτων (κατοικίες, διαμερίσματα και γραφεία) προηγούμενης γενιάς είπε ότι θα εξαρτηθούν από τη ζήτηση και την προσφορά.

Στο σημείο αυτό συμφώνησε με τους δύο συναδέλφους του ότι «η Λευκωσία επηρεάστηκε και συνεχίζει να επηρεάζεται λιγότερο από τις επιπτώσεις της πανδημικής κρίσης, διότι δεν υπήρξαν φαινόμενα παρόμοια με αυτά της Λεμεσού και της Πάφου με την ανέγερση ακινήτων που απευθύνονται μόνο σε ξένους επενδυτές. Στη Λευκωσία η αγορά κατά κύριο λόγο στηρίζεται στην εγχώρια αγορά γι’ αυτό η όποια μείωση στις τιμές θα είναι οριακή», είπε. Πρόσθεσε ότι «παρατηρείται σημαντική ζήτηση από εταιρείες ντόπιες και ξένες για καινούργιους γραφειακούς χώρους».

Ο κ. Χρυσοχός, εξήγησε επίσης ότι ένας επιπλέον λόγος που η αγορά στις παράλιες πόλεις έχει παγώσει είναι και το γεγονός ότι επηρεάστηκαν τα εισοδήματα των τοπικών κοινωνιών από το κλείσιμο της τουριστικής βιομηχανίας επειδή οι περισσότεροι απασχολούνται στα ξενοδοχεία και στα τουριστικά επαγγέλματα.

«Αυτή τη στιγμή έχουμε ακίνητα δύο κατηγοριών και δύο ταχυτήτων, αυτά που απευθύνονται στην εγχώρια αγορά με τις τιμές να παραμένουν οριακά σταθερές και αυτά που απευθύνονται στους ξένους οι τιμές των οποίων θα συνεχίσουν να κατρακυλούν».

Ο κ. Χρυσοχός, βλέπει δύο ξεχωριστές κατηγορίες και στα ενοίκια. Τα σταθερά και τα εποχιακά ενοίκια όπως είναι στα τουριστικά διαμερίσματα και σπίτια που οι ιδιοκτήτες τους ανεβάζουν συνέχεια προσφορές στις διάφορες ιστοσελίδες.

«Τα ενοίκια όμως που απευθύνονται στην εγχώρια αγορά δεν βλέπω να μειώνονται», κατέληξε.

Της Ηρως Ευθυμίου