You are here

Αγορά δύο ταχυτήτων στα ακίνητα

28/07/2020 07:12

Έντονες διαφοροποιήσεις στην συμπεριφορά εγχώριων και ξένων αγοραστών ακινήτων δείχνουν νέα στοιχεία του κτηματολογίου, παραπέμποντας σε μακρά και δύσκολη περίοδο ανάκαμψης της εξωγενούς ζήτησης.

Οι πωλήσεις σε κύπριους ανέκαμψαν τον Ιούνιο λόγω της άρσης των περιοριστικών μέτρων ενώ αντίθετα η εξωγενής ζήτηση παραμένει υποτονική καθώς το lockdown λειτουργεί αποτρεπτικά για τους ξένους.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του κτηματολογίου, το εξάμηνο του 2020 οι πωλήσεις ακινήτων σε ξένους έφτασαν τις 1,391, εκ των οποίων 943 από αγοραστές εκτός ΕΕ και 448 από αγοραστές εντός ΕΕ. Σε σχέση με το εξάμηνο του 2019, παρουσιάζεται μείωση 44%.

Τον Ιούνιο οι πωλήσεις σε ντόπιους αυξήθηκαν κατά 14% ενώ αυτές σε ξένους μειώθηκαν κατά 38%.

Το εξάμηνο οι πωλήσεις σε ξένους αποτελούν το 42,5% των συνολικών πωλήσεων παγκύπρια.

Αναφορικά με τους ντόπιους, οι πωλήσεις ανέρχονται το εξάμηνο του έτους στα 1881 τεμάχια από 3078 πέρσι σημειώνοντας μείωση 39%.

Ο Διευθυντής της FOX Smart Estate Agency Γιώργος Μουσκίδης, σημειώνει στη StockWatch ότι το 2019 οι πωλήσεις σε ξένους παρουσίαζαν σημαντική αύξηση μέχρι τον Μάιο πριν την θέσπιση των αυστηρότερων κριτηρίων για τις πολιτογραφήσεις.

«Λόγω του κορωνοϊού, οι ξένοι παρόλο που μπορεί να είχαν ενδιαφέρον δεν μπορούσαν να ταξιδέψουν για να διεκπεραιώσουν τις συναλλαγές. Το ίδιο ίσχυε και για τους κύπριους οι οποίοι ωστόσο μετά την άρση του lockdown ήταν πιο εύκολο να προχωρήσουν σε αγορά», αναφέρει.

Σύμφωνα με τον κ. Μουσκιδη, πρακτικά από τα μέσα του Μάρτη μέχρι τα μέσα Μαΐου ήταν δύσκολο να γίνουν συναλλαγές γιατί άλλαξαν και οι διαδικασίες στο κτηματολόγιο.

«Οι κύπριοι επανέρχονται στην αγορά, η διάθεση υπάρχει και υπάρχει η δυνατότητα καθώς είναι στην Κύπρο ενώ υπάρχουν και κίνητρα από την κυβέρνηση όπως η επιδότηση επιτοκίων κατά 1,5% για τέσσερα χρόνια. Αναφορικά με τους ξένους, θα πάρει περισσότερο χρόνο μέχρι να επανέλθουν οι ρυθμοί πώλησης λόγω περιορισμών στα ταξίδια παρά σε μειωμένη ζήτηση», τονίζει.

Της Γεωργίας Χαννή