You are here

«Αιμοδότης» του ΦΠΑ οι κατασκευές

12/09/2019 16:25

«Αιμοδότης» του τμήματος φορολογίας αποδεικνύεται  ο κατασκευαστικός τομέας καθώς τα τελευταία χρόνια έχουν εισρεύσει στα κρατικά ταμεία δεκάδες εκατομμύρια ευρώ τα οποία προέρχονται από την πληρωμή ΦΠΑ λόγω της δυναμικής που αναπτυχθεί στην οικοδομική βιομηχανία.

Σύμφωνα με τον έφορο φορολογίας Γιάννη Τσαγκάρη η φοροεισπρακτική ικανότητα του τμήματος έχει βελτιωθεί σημαντικά τα τελευταία χρόνια και τα αποτελέσματα φαίνονται, όπως είπε, στην πράξη.

«Έχουμε υιοθετήσει και εφαρμόζουμε πιο ευέλικτες διαδικασίες ελέγχου και εισπράξεων σε τομείς που διακινείται πολύ χρήμα, όπως είναι οι κατασκευές οι υπηρεσίες και η τουριστική βιομηχανία», σημείωσε.

Το τμήμα έχει υιοθετήσει, είπε, σημαντικές καινοτομίες οι οποίες ενίσχυσαν μεταξύ άλλων την καλύτερη επιλογή ελέγχων από τους λειτουργούς.

«Επιλέγουμε συγκεκριμένους τομείς όπου ενδεχομένως να εντοπίζονται φαινόμενα φοροδιαφυγής πότε η στοχοθεσία γίνεται πιο αποτελεσματικά. Παρακολουθούμε συνεχώς  τα έσοδα μας από ποιες πηγές προέρχονται για να καθορίζουμε τις μετέπειτα ενέργειες  μας», παρατήρησε ο έφορος.

Τόνισε ότι τα τελευταία χρόνια το τμήμα φορολογίας έχει δώσει μεγάλη βαρύτητα στην οικοδομική βιομηχανία.

Μεγάλος μέρος των δραστηριοτήτων των επαρχιακών γραφείων, όπως είπε, ασχολείται εμπεριστατωμένα με τον έλεγχο και την είσπραξη μεγάλων ποσών από τις κατασκευές.

Σημείωσε ότι λειτουργοί του τμήματος έχουν εντοπίσει λάθη στη διαδικασία ελέγχων και εισπράξεων τα οποία έχουν διορθωθεί με αποτέλεσμα, όπως τόνισε, «να διοχετευτούν πολλά εκατομμύρια στα ταμεία του κράτους».

Εξήγησε ότι το καλοκαίρι το τμήμα φορολογίας δίνει μεγάλη έμφαση στους ελέγχους σε περιοχές όπου διακινούνται καθημερινά δεκάδες χιλιάδες ευρώ, όπως είναι οι τουριστικοί προορισμοί κυρίως στα παράλια.

Σε αυτή την πετυχημένη προσπάθεια, όπως υπογράμμισε, συμβάλλει και η προληπτική πολιτική που εφαρμόζει το τμήμα, η οποία αποδεικνύεται στις πλείστες των περιπτώσεων, σημαντική στην απόδοση των ελέγχων.

«Είναι καλό να είσαι παρών την ώρα που διενεργείται η πράξη και να αποφεύγονται κακές νοοτροπίες που επικρατούσαν για χρόνια στον τόπο μας», παρατήρησε ο έφορος φορολογίας.

Ερωτηθείς, γιατί τόσα χρόνια το αρμόδιο τμήμα δεν  συμπεριφερόταν, όπως πράττει σήμερα,  ο κ. Τσαγκάρης απέφυγε να κάνει οποιοδήποτε σχόλιο  περιοριζόμενος να δηλώσει ότι «είναι καλό να κοιτάμε το μέλλον και να βελτιωνόμαστε συνεχώς χωρίς πισωγυρίσματα».

Έδωσε ως παράδειγμα των προληπτικών μέτρων που λαμβάνει το τμήμα φορολογίας τη συνεχή παρακολούθηση του οικοδομικού οργασμού και ειδικότερα η δυναμική που έχει αναπτυχθεί από την ανέγερση πολυώροφων κτηρίων.

«Όταν ανεγείρονται οι πύργοι παρακολουθούμε και κάθε μήνα καταγράφουμε τις πωλήσεις που γίνονται και με αυτό τον τρόπο, δεν μπορεί κανείς να μας πει ότι πώλησα το διαμέρισμα μεταχειρισμένο ή την κατοικία καθώς γνωρίζουμε από τα πρώτα στάδια της ανέγερσης των πύργων τι πωλήθηκε και τι όχι», τόνισε.

Ανέφερε ότι το επόμενο βήμα του τμήματος είναι οι λειτουργοί του να διεισδύσουν περαιτέρω στον τομέα υπηρεσιών για πιο εξονυχιστικούς ελέγχους, όπως είναι τα ελεγκτικά γραφεία, τα δικηγορικά γραφεία, οι γιατροί και όπου υπάρχει έντονη διακίνηση χρήματος.

«Το τμήμα θα συνεχίσει να διενεργεί ανάλυση κινδύνων για να διαπιστώνει κατά πόσο υπάρχει πεδίο περαιτέρω βελτίωσης στο πεδίο της συμμόρφωσης και τήρησης των νόμων σε ότι αφορά την υποχρέωση όλων μας για καταβολή των φορολογικών μας υποχρεώσεων» ,επεσήμανε καταληκτικά ο κ. Τσαγκάρης.

Το μεσημέρι, αντιπροσωπεία μελών της επιτροπής οικονομικών είχε συνάντηση περίπου 70 λεπτών με τον έφορο φορολογίας προς τον οποίο δόθηκαν τα εύσημα για την μεγάλη προσπάθεια που έχει καταβάλει και συνεχίζει να καταβάλλει το τμήμα, για τη μείωση του χάσματος ΦΠΑ.

Ο πρόεδρος της επιτροπής και βουλευτής του ΔΗΣΥ Μάριος Μαυρίδης αναφέρθηκε σε αυτή την προσπάθεια τονίζοντας ότι η Κύπρος κατέγραψε την καλύτερη επίδοση στην Ευρώπη καθώς, το χάσμα ΦΠΑ έχει κλείσει από το 5% το 2016 σε 1% το 2017.

«Το έργο που επιτελεί το τμήμα φορολογίας είναι αξιόλογο και εκφράζουμε και μεις την ικανοποίηση μας γιατί τα αυξημένα έσοδα του τμήματος  θα αποτελέσουν μέρος της σημαντικής  ανάπτυξης της οικονομίας και της διεύρυνσης της οικονομικής βάσης», τόνισε ο βουλευτής του ΔΗΣΥ.

Του Λεύκου Χρίστου