You are here

Ακάθεκτη η κτηματαγορά παρά τις αυξήσεις τιμών

21/10/2021 11:00

Η ανατίμηση των τιμών πρώτων υλών δεν μπορεί να διαταράξει το ευνοϊκό περιβάλλον στο οποίο κινείται το τελευταίο οκτάμηνο η αγορά ακινήτων, εκτιμούν επαγγελματίες του κλάδου.

Επισημαίνουν ότι η κτηματαγορά ανεβάζει ταχύτητα και αφήνει πίσω αδυναμίες της κρίσης, με σύμμαχο τις χαμηλές αποδόσεις των καταθέσεων και την υπέρμετρη ζήτηση ακινήτων σε σχέση με την προσφορά, προσθέτοντας ότι οι αυξήσεις στις τιμές υλικών αποτελούν μόνο ένα από τα κομμάτια του παζλ που διαμορφώνουν τις τιμές ακινήτων.

Σε αυτό το πλαίσιο εκτιμούν ότι το επόμενο διάστημα οι τιμές ακινήτων θα σημειώσουν άνοδο κατά 5%-10%.

Τριπλασιάστηκαν οι αποδόσεις διαμερισμάτων

Ο CEO του Ομίλου D. Zavos, Μιχάλης Ζαβός και μέλος του συνδέσμου επιχειρηματιών ανάπτυξης γης και οικοδομών, μιλώντας στη StockWatch ανέφερε ότι η δραστηριότητα των developers δεν επηρεάστηκε από τη διατίμηση των πρώτων υλών.

Πρόσθεσε ότι «μόνο όσοι αντιμετωπίζουν πρόβλημα ρευστότητας θα αναγκαστούν να αφαιρέσουν από το κέρδος τους για να πουλήσουν».

Επεσήμανε ότι οι τιμές των ακινήτων θα αυξηθούν ακολουθώντας γενικότερα τη ροή της αγοράς, αλλά και λόγω του ότι η ζήτηση είναι τεράστια και από τους ξένους και από τη ντόπια αγορά.

Απέδωσε τη μεγάλη ζήτηση στα ψηλά ενοίκια που ωθούν τους πολίτες να αγοράζουν, εκμεταλλευόμενοι τους ευνοϊκούς όρους δανείων που παραχωρούν οι τράπεζες και τη σχεδόν μηδενική απόδοση των επιτοκίων των καταθέσεων.

Όπως ανέφερε ενδεικτικά, «ένα καλό δυάρι στη Λεμεσό ενοικιάζεται από €1.500 έως και €2.000 αν βρίσκεται στην τουριστική περιοχή, ενώ η αγορά ενός διαμερίσματος στο κέντρο της πόλης ανέρχεται στις €200.000 ή €220.000 αναλόγως της περιοχής και στην τουριστική περιοχή στις €350.000 ή και €400.000».

Σε ότι αφορά τους ξένους αγοραστές, είπε ότι η Κύπρος μετά τον περιορισμό της πανδημίας βρίσκεται ψηλά στις προτιμήσεις, κυρίως των ρώσων οι οποίοι όπως ανέφερε, «φαίνεται να αγαπούν τη Λεμεσό».  

Σε σχέση με την αγορά της Λεμεσού, ανέφερε χαρακτηριστικά ότι «τον τελευταίο μήνα, ενώ τρέχουν οι αυξήσεις των υλικών, πωλήθηκε το πιο ακριβό οικιστικό ακίνητο στο Del Mar, σε τιμή πάνω από €10 εκ.».

Επεσήμανε ότι μεγάλη ζήτηση από ξένες εταιρείες παρατηρείται και στα εμπορικά ακίνητα και στα γραφεία, δεδομένων των κινήτρων (χαμηλές φορολογίες) που προσφέρει η κυβέρνηση προς τα διευθυντικά στελέχη και υπαλλήλους ξένων εταιρειών με έδρα την Κύπρο.

Ο κ. Ζαβός εξέφρασε την εκτίμηση ότι το ευνοϊκό κλίμα θα συνεχιστεί στην κτηματαγορά, σημειώνοντας ειδικότερα σε ότι αφορά την αγορά διαμερίσματος, ότι πλέον θεωρείται επένδυση και όχι μόνο στεγαστική ανάγκη, καθώς η απόδοση της από 2% πριν μερικά χρόνια, φτάνει σήμερα αναλόγως του ακινήτου μέχρι και στο 6%.

Στο 1/3 της τιμής ακινήτων το κόστος υλικών

Ο πρόεδρος του συνδέσμου ιδιοκτητών ακινήτων και διευθυντής της FOX Smart art Estate, Γιώργος Μουσκίδης, δήλωσε στη StockWatch ότι οι τιμές των ακινήτων έχουν πάρει την ανιούσα λόγω αυξημένης ζήτησης και δεν γυρίζουν πίσω.  

Σε ότι αφορά την αύξηση του κατασκευαστικού κόστους η οποία υπολογίζεται γύρω στο 20%, εξέφρασε την εκτίμηση ότι θα οδηγήσει σε αύξηση των τιμών ακινήτων γύρω στο 5% - 10%, επισημαίνοντας ότι το κόστος των υλικών αντιστοιχεί μόνο στο 1/3 της τιμής πώλησης ενός ακινήτου.

«Άρα», εξήγησε ότι «το 20% της αύξησης των υλικών πάνω στην τιμή πώλησης αντιστοιχεί μεταξύ του 6% και 7%».

Υποστήριξε μάλιστα, ότι η αύξηση στις τιμές των ακινήτων δεν αφορά μόνο στα καινούργια ακίνητα, αλλά και στα παλαιότερα, καθώς όπως ανέφερε, «τα καινούργια καθορίζουν τις τιμές όλων των διαμερισμάτων και κατοικιών».

Ο κ. Μουσκίδης υπενθύμισε ότι ο αριθμός των διαθέσιμων οικιστικών ακινήτων ήταν περιορισμένος πριν μερικά χρόνια. «Σήμερα που υπάρχει προσφορά ο κόσμος αγοράζει με τα λεφτά που εξοικονόμησε κατά την χρονική περίοδο της κρίσης που όλα ήταν κλειστά», ανέφερε, σημειώνοντας ότι οι αγοραστές εκμεταλλεύονται και τις διευκολύνσεις που προσφέρει η κυβέρνηση, όπως το 5% ΦΠΑ για απόκτηση ακινήτου ως κύρια κατοικία.

Αναφερόμενος σε ενδεικτικές τιμές, σημείωσε ότι ένα κανονικό δυάρι καλής ποιότητας στο κέντρο της Λευκωσίας, πωλείται γύρω στις €200.000 με €220.000.

Προέβλεψε πως όταν η παγκόσμια οικονομία πάρει μπρος και δουλέψουν στο φουλ οι μηχανές της βιομηχανίας και βρεθεί λύση στην ξέφρενη πορεία της τιμής του πετρελαίου, τότε θα μετριαστεί το πρόβλημα, «όχι όμως με θεαματικές μειώσεις, αλλά γύρω στο 15%».

Ένα από τα κομμάτια του παζλ το κόστος υλικών 

Ο CEO της Cyfield, Γιώργος Χρυσοχός, δήλωσε στη StockWatch ότι οι επιπτώσεις από την αλματώδη αύξηση των πρώτων υλών δεν φαίνεται να επηρεάζουν ιδιαίτερα την κτηματαγορά, καθώς ήδη όπως επεσήμανε, οι τιμές βρίσκονται σε ανοδική πορεία.

Εξέφρασε την εκτίμηση ότι «το τελικό ποσοστό αύξησης στην αξία του ακινήτου θα κυμανθεί γύρω στο 10%».

Διευκρίνισε ότι «στο μπλέντερ της αξίας των ακινήτων δεν υπάρχει μόνο το κόστος των υλικών, αλλά και το κομμάτι της αξίας της γης, το εργατικό κόστος, το λειτουργικό κόστος και άλλα, των οποίων το κόστος δεν αυξήθηκε».

«Άρα η αύξηση ως συνέπεια της ανόδου του κόστους των υλικών, θα κυμανθεί από 5% έως 10%», σημείωσε.

Της Ηρώς Ευθυμίου