You are here

Ακίνητα: Αυξητική τάση στα μισθώματα κατοικιών

18/02/2020 07:10

Ο τομέας των ακινήτων φαίνεται ότι αποτελεί μονόδρομο για αρκετούς διεθνείς επενδυτές, σύμφωνα με έρευνα της Δανός και Συνεργάτες, που διαπιστώνει αύξηση στα μισθώματα κατοικιών όλων των κατηγοριών.

Όπως αναφέρεται, ο τομέας συνδυάζει σταθερότητα, ασφάλεια και ελκυστικές αποδόσεις. «Τρία σπάνια χαρακτηριστικά σε μία επενδυτική πρόταση που γίνεται όλο και δημοφιλέστερη», επισημαίνεται.

«Απόρροια αυτών είναι η αυξητική τάση που παρουσιάζουν τα μισθώματα των κατοικιών όλων των κατηγοριών. Τα έσοδα από τη ενοικίαση κατοικιών και διαμερισμάτων σε συνάρτηση με τη χαμηλή φορολογία και την έλλειψη, απόλυτα, ασφαλών τραπεζικών προϊόντων με καλές αποδόσεις οδηγούν όλο και περισσότερους ανθρώπους να ενισχύουν την περιουσία τους, άμεσα και στο μέλλον, με την απόκτηση ενός ακινήτου στην Κύπρο για να διασφαλίσουν τους ίδιους και τις μελλοντικές γενιές που έρχονται σε μία ολοένα και πιο απαιτητική πραγματικότητα», τονίζεται.

Σύμφωνα με την έρευνα, όλα δείχνουν ότι και τη νέα χρονιά θα συνεχίσει να απασχολεί όχι μόνο μεμονωμένους ξένους επενδυτές αλλά και πολλές εταιρείες που εξειδικεύονται στην ανάπτυξη γης.

Οι τομείς των ακινήτων και των κατασκευών αποτελούσαν παραδοσιακά σημαντικούς ρυθμιστές του Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος της χώρας και της οικονομίας γενικότερα, εφόσον απορροφούν σημαντικό μέρος του εργατικού δυναμικού, κυρίως σε περιόδους ανάκαμψης. Είναι χαρακτηριστικό ότι το ποσοστό ανεργίας έχει μειωθεί κοντά στο 7%, απότοκο της ανάκαμψης του τομέα αλλά και της κυπριακής οικονομίας γενικότερα.

Οικιστικός τομέας

Αναφορικά με τον οικιστικό τομέα, αναφέρεται ότι κατά το δεύτερο εξάμηνο του 2019 συνεχίζεται η αύξηση των πωλήσεων για οικιστικά ακίνητα σε όλες τις επαρχίες της Κύπρου.

«Τα χαμηλά επιτόκια και μια πιο ασταθή παγκόσμια χρηματιστηριακή αγορά τα τελευταία χρόνια, τα οικιστικά ακίνητα – με τις σταθερές αποδόσεις τους και την αύξηση της αξίας - έχουν μετατραπεί σε μια εξαιρετικά δημοφιλή κατηγορία επενδύσεων και προέκυψαν για να παρέχουν κάποια προστασία από τις αβέβαιες οικονομικές προοπτικές, καθώς θα είναι λιγότερο συσχετισμένες με τον οικονομικό κύκλο», αναφέρεται.

Σύμφωνα με την έρευνα, ο οικιστικός τομέας έχει γίνει πλέον πολύ ελκυστικός για επενδυτές που αγοράζουν ακίνητα με σκοπό να τα θέσουν προς ενοικίαση.

Αγορά καταστημάτων

Σε σχέση με την αγορά καταστημάτων συγκεντρώνεται στις 4 βασικές πόλεις (Λευκωσία, Λεμεσό, Λάρνακα, Πάφο).

Κατά το δεύτερο εξάμηνο του 2019 έχει αυξηθεί η πληρότητα στις κύριες εμπορικές αρτηρίες των μεγάλων πόλεων.

Οι αυξανόμενες ανάγκες εταιρειών για σύγχρονους, ευέλικτους και βιώσιμους χώρους εργασίας δημιουργεί τεράστιο κενό στην αγορά επαγγελματικών-γραφειακών χώρων.

Αγορά γραφείων

Όπως επισημαίνεται στην έρευνα, κατά το δεύτερο εξάμηνο του 2019 η αγορά γραφείων στην Κύπρο αναπτύσσεται σημαντικά. Κατά το 2018 αλλά και σε συνέχεια στο 2019 παρατηρείται μεγάλη γραφειακή ανάπτυξη, με πολυτελέστατα κτίρια τα οποία κάποια είναι σε τελικό στάδιο άλλα και οι κατασκευαστικές εργασίες έχουν προχωρήσει σημαντικά. Τα ψηλά κτήρια που έχει ή που θα αποκτήσει στο άμεσο ή στο μακρινό μέλλον η Κύπρος αναμένεται να αλλάξουν την εικόνα της. Η προσφορά γραφειακών χώρων πλέον σε κεντρικά σημεία των πόλεων έχει καλύψει για τα καλά την ζήτηση των προηγούμενων χρόνων.

Οι τιμές των καταστημάτων κυμαίνονται από €12 μέχρι €120 ανά τετραγωνικό μέτρο ενώ όσον αφορά τις τιμές ενοικίασης γραφείων, κυμαίνονται από €10 (Λευκωσία) το τετραγωνικό μέτρο και φθάνουν μέχρι τα €18 στη Λεμεσό.

Της Γεωργίας Χαννή