You are here

Ακίνητα για μεγάλα πορτοφόλια από τους developers

06/11/2018 07:35

Το κυβερνητικό σχέδιο της παραχώρησης κυπριακού διαβατηρίου έναντι επενδύσεων €2 εκ. ξελασπώνει στην κυριολεξία την κτηματαγορά σπρώχνοντας τους επιχειρηματίες ανάπτυξης στην εξωγενή αγορά την ίδια στιγμή που προσπαθούν, με δυσκολία, να ανταγωνιστούν τις τράπεζες στη διάθεση ακινήτων σε ντόπιους.

Σφυγμομέτρηση που διενήργησε η StockWatch ανάμεσα στους έντεκα μεγαλύτερους επιχειρηματίες ανάπτυξης αναδεικνύει την ξεκάθαρη στροφή τους στην ανέγερση οικιστικών ακινήτων για ξένους, την ίδια στιγμή που αρχίζει να παρατηρείται στην εγχώρια αγορά δυστοκία στην εξεύρεση κατοικιών σε προσιτές τιμές για τους ντόπιους και να δημιουργείται μια διπλή αγορά διάθεσης νέων ακινήτων από developers και παλιών από τις τράπεζες.

Οι επιχειρηματίες διευκρινίζουν ότι άλλαξε το προφίλ των αγοραστών και από τους βρετανούς της μεσαίας τάξης σήμερα προσελκύουν εύρωστους οικονομικά επενδυτές όπως ρώσους, ασιάτες, άραβες, μέση ανατολή αλλά και ευρωπαίους.

Ο εμπορικός διευθυντής της Pafilia Σίμος Σιμιλλίδης δήλωσε στη StockWatch ότι η εταιρεία διαθέτει έργα που απευθύνονται στη ντόπια αγορά σε προσιτές τιμές οι οποίες κυμαίνονται από €200 χιλ. - €400 χιλ.

Παράλληλα υπογραμμίζει ότι άλλαξαν τα δεδομένα για τις αναπτύξεις, που πλέον γίνονται στη βάση των σύγχρονων δεδομένων που απαιτούν να διαθέτουν πισίνα, χώρους πρασίνου, γυμναστήρια, ράμπες για ειδικές κατηγορίες πολιτών, δηλαδή είναι πλέον πιο holiday resort, όπως επεσήμανε.

Από τον πύργο ONE της Pafilia έχουν πουληθεί σχεδόν όλα τα πολυτελή διαμερίσματα ενώ σε τροχιά υλοποίησης μπαίνει και το νέο project ΝΕΟ το οποίο θα συνθέτουν τέσσερις πύργοι.

Και τα δύο έργα βρίσκονται στο παραλιακό μέτωπο της Λεμεσού και οι πράξεις αγοραπωλησίας γίνονται στο πλαίσιο του μέτρου των πολιτογραφήσεων, εξήγησε.

Το κόστος της γης καθορίζει την αξία των ακινήτων

Σε δηλώσεις του o διευθύνων σύμβουλος της Cybarco Development Ltd Μιχάλης Χατζηπαναγιώτου ανέφερε ότι παραδοσιακά η εταιρεία κτίζει σε πιο προνομιακές τοποθεσίες και ως εκ τούτου και πιο ακριβές επενδύσεις από τις οποίες, όμως, δεν αποκλείονται οι κύπριοι.

Ο κ. Χατζηπαναγιώτου υποστήριξε επίσης ότι οι ξένοι που αγοράζουν τα πολυτελή διαμερίσματα δεν είναι κατ’ ανάγκη μόνο αυτοί που επιδιώκουν ν’ αποκτήσουν το κυπριακό διαβατήριο. Υπάρχουν και αυτοί που προτιμούν να επενδύσουν στην Κύπρο επειδή τους αρέσει η κυπριακή φιλοξενία, ο ήλιος, η θάλασσα ακόμη και η ασφάλεια που υπάρχει στον τόπο.

Είπε επίσης ότι οι αγοραστές τους αποτελούνται από μια ευρεία γκάμα εθνικοτήτων.

Ενδεικτικά ανέφερε ότι οι πολυτελείς επαύλεις στη μαρίνα Λεμεσού πωλήθηκαν σε πάνω από 30 εθνικότητες και του Trilogy Limassol Seafront και Akamas Bay Villas σε πάνω από 20 εθνικότητες. Μεταξύ αυτών, πρόσθεσε, υπάρχει και ένας μικρός αριθμός κυπρίων που αγοράζουν ακίνητο για σκοπούς επένδυσης.

Συμφώνησε επίσης με το συνάδελφο του ότι τα τρία τελευταία χρόνια η ζήτηση όλων των κατηγοριών ακινήτων βρίσκεται στα φόρτε της.

Την άλλη διάσταση του θέματος δίνει ο διευθυντής της εταιρείας FOX Property Developers και πρόεδρος του συνδέσμου ιδιοκτητών ακινήτων Γιώργος Μουσκίδης, ο οποίος εξήγησε ότι λόγω των αυξημένων απαιτήσεων της ΕΕ για τα υλικά που χρησιμοποιούνται, ιδιαίτερα για τις θερμομονώσεις και τα ενεργειακά, το κόστος κατασκευής των οικιστικών αναπτύξεων ανέβηκε σημαντικά.

Το γεγονός αυτό σε συνδυασμό με την αυξημένη ζήτηση από τους ξένους οι τιμές σκαρφάλωσαν στα ύψη, επεσήμανε.

Χαρακτηριστικά ανέφερε ότι η αξία για ένα δυάρι με εμβαδό 83-85 τμ περιφερειακά των πόλεων κυμαίνεται γύρω στις €200 χιλ. ενώ η αξία του αντίστοιχου ακίνητου στις παράλιες πόλεις είναι μεγαλύτερη λόγω κυρίως του κόστους της γης.

Εκ διαμέτρου αντίθετη άποψη εκφράζει στο θέμα των πολυτελών διαμερισμάτων υποδεικνύοντας ότι το 95% των ακινήτων που αγοράζουν οι ξένοι στις παραλιακές πόλεις εμπίπτουν στο πλαίσιο του σχεδίου παραχώρησης κυπριακού διαβατηρίου.

Ακίνητα για όλα τα βαλάντια

Για όλα τα πορτοφόλια διαθέτει ακίνητα ο όμιλος Λεπτός όπως δήλωσε ο αναπληρωτής πρόεδρος των εταιρειών του ομίλου Παντελής Λεπτός, σημειώνοντας ότι η εταιρεία τρέχει 22 μεγάλες αναπτύξεις σε Λεμεσό και Πάφο οι περισσότερες εκ των οποίων απευθύνονται σε ξένους αγοραστές.

Σύμφωνα με τον κ. Λεπτό υπάρχουν ακίνητα παλαιότερης γενιάς τα οποία όμως σε ποιότητα συναγωνίζονται τα καινούργια σε τιμές που κυμαίνονται από €80 - €100 χιλ. Πρόκειται για ακίνητα που άφησαν κυρίως βρετανοί γιατί ήθελαν να επιστρέψουν στη χώρα τους. Αυτά τα ακίνητα, είπε, τα αγοράζουν κύπριοι και τα ανακαινίζουν.

Συμφωνώντας με τον κ. Μουσκίδη είπε ότι τα τελευταία 15 χρόνια λόγω των υποχρεωτικών προδιαγραφών που έθεσε η ΕΕ όπως θερμομονώσεις, φωτοβολταϊκά, ηλιακοί συλλέκτες και άλλα έχει ανέβει το κόστος κατασκευής των νέων έργων.

«Άρα τα παλαιοτέρα δεν μπορούν να ανταγωνιστούν στην τιμή τα νεότερα, μπορούν όμως να τα ανταγωνιστούν στην ποιότητα», επεσήμανε.

Ο όμιλος αυτή τη στιγμή, ανέφερε, έχει σε εξέλιξη 22 έργα σε Πάφο και Λεμεσό από τα οποία τα δυο είναι πολυώροφα και τα υπόλοιπα δύο, τριών και τεσσάρων ορόφων υψηλού όμως κόστους που απευθύνονται σε εξειδικευμένη αγορά.

Ο κ. Λεπτός συμφώνησε με τους συναδέλφους του ότι η αγορά έχει μεγάλο περιθώριο ανάπτυξης διότι, όπως εξήγησε, οι πράξεις που γίνονται ακόμη με αλλοδαπούς αλλά και με κύπριους είναι περίπου οι μισές από ότι το 2008.

Λακωνικός στη δήλωση του ο διευθυντής της Athanasiou Construction & Development Ltd Χρίστος Αθανασίου, ο οποίος είπε ότι «λόγω του κόστους της γης οι δικές μας αναπτύξεις απευθύνονται μόνο στη ξένη αγορά».

Τα έργα της εταιρείας, διευκρίνισε, βρίσκονται όλα στο παραλιακό μέτωπο της Λεμεσού και άρα είναι πολύ δύσκολο να απευθύνονται στη ντόπια αγορά.

Διαφορετική άλλα σύντομη και η δήλωση του προέδρου του ΔΣ της Aristo Developers Θεόδωρου Αριστοδήμου, ο οποίος είπε ότι η εταιρεία διαθέτει μια μεγάλη γκάμα αναπτύξεων για όλα τα βαλάντια στην ευρύτερη επαρχία Πάφου.

Ξεκαθάρισε ότι το κόστος των projects σε προνομιακή τοποθεσία είναι πιο ψηλό και ως εκ τούτου αγοράζονται από ξένους. Η ντόπια αγορά, η οποία είναι ακόμη κάπως μουδιασμένη, επιλέγει ακίνητα χαμηλότερης αξίας για ιδιοκατοίκηση, σημείωσε.

Ανάλογη είναι και η θέση που εξέφρασε και ο διευθυντής του Imperio Group, Γιάννης Μισιρλής, ο οποίος είπε ότι τα πάντα εξαρτώνται από την τοποθεσία της ανάπτυξης.

«Στο παραλιακό μέτωπο Λεμεσού σίγουρα είναι πιο ψηλές οι τιμές των κατοικιών και διαμερισμάτων ενώ όσον ανεβαίνεις περιφερειακά της πόλης οι τιμές πέφτουν».

Όσον αφορά για την εταιρεία Imperio ανέφερε ότι παραδοσιακά δίνει ιδιαίτερη σημασία στη ντόπια αγορά. Δηλαδή σε αναπτύξεις και συμπλέγματα 20-25 διαμερισμάτων και έφερε ως παράδειγμα τις κατοικίες στο λόφο της Λεμεσού που κυμαίνονται από €250 - €400 χιλ.

Εξέφρασε επίσης την άποψη ότι στο τρέχον έτος αυξήθηκε σημαντικά η ζήτηση ακινήτων από ντόπιους με σκοπό την επένδυση.

Ανταγωνίζονται τους developers οι τράπεζες

Δέκα έργα χαμηλού και μεσαίου κόστους που απευθύνονται στη ντόπια αγορά ετοιμάζει η εταιρεία Korantina Homes στην ευρύτερη περιοχή της Πάφου, εντούτοις, όπως δήλωσε ο CEO της εταιρείας Γιώργος Ιωάννου, οι πωλήσεις σε κυπρίους είναι πολύ περιορισμένες λόγω έλλειψης χρηματοδότησης.

Αναφέρθηκε επίσης στο πλήγμα που προκάλεσαν στην κτηματαγορά της Πάφου οι τράπεζες με τα ακίνητα που ανέκτησαν από οφειλέτες και τα προσφέρουν μέχρι και 30% φθηνότερα από ότι ένα αντίστοιχο ακίνητο ενός developer.

Ενδεικτικά ανέφερε ότι «μια κατοικία την οποία εμείς πουλούμε €300 χιλ. οι τράπεζες την πουλούν €260 χιλ. ή και πιο κάτω».

Η εταιρεία Korantina Homes εκτός από τα 10 έργα χαμηλού κόστους που απευθύνονται στη ντόπια αγορά αλλά και σε ξένους που επιθυμούν χαμηλότερου κόστους κατοικία στα σκαριά έχει και τρία μεγάλα resorts υψηλών προδιαγραφών για τους αλλοδαπούς που αγοράζουν μέσω του σχεδίου πολιτογράφησης.

Αισιόδοξος παρουσιάστηκε ο κ. Ιωάννου για την πορεία της κτηματαγοράς λέγοντας ότι η δραστηριότητα της αγοράς θα συνεχιστεί με ακόμη πιο έντονους ρυθμούς τα επόμενα χρόνια.

Πιο ήπιες οι τιμές στη Λάρνακα

Στις τράπεζες επιρρίπτει την ευθύνη για το μούδιασμα της αγοράς ο υπεύθυνος πωλήσεων της εταιρείας Quality Group Property Developers Μάρκος Χριστοδούλου, ο οποίος υπέδειξε ότι για την ώρα ούτε λόγος να γίνεται για αγορά ακινήτου από κύπριους παρότι τον τελευταίο χρόνο άρχισε δειλά – δειλά η αναθέρμανση της αγοράς ακινήτου για ιδιοκατοίκηση.

Απέδωσε το μούδιασμα της ντόπιας αγοράς στις τράπεζες που σε αντίθεση με το τι διαφημίζουν, δύσκολα παραχωρούν δάνεια.

Χαρακτηριστικά ανέφερε ότι «αν δεν πρόκειται για ένα ζευγάρι δημοσίων υπάλληλων με ψηλό εισόδημα δύσκολα μια τράπεζα θα δώσει δάνειο».

Η εταιρεία πάντως που αναπτύσσεται στην επαρχία Λάρνακας και λιγότερο στην επαρχία Αμμοχώστου διαθέτει διαμερίσματα τριών υπνοδωματίων μέχρι και €180 χιλ.
Παράλληλα, ο κ. Χριστοδούλου είπε ότι η εταιρεία τρέχει μια γκάμα 30 αναπτύξεων οι περισσότερες εκ των οποίων απευθύνονται σε ξένους αγοραστές και αφορούν μεταξύ άλλων, πολυώροφα κτήρια, έργα σύγχρονα στο παραλιακό μέτωπο της Λάρνακας, παραθαλάσσιες κατοικίες, εμπορικά κτήρια και διαμερίσματα για επενδυτές που ενδιαφέρονται να πολιτογραφηθούν στην Κύπρο στο πλαίσιο του σχεδίου για επενδύσεις μέχρι €2 εκ.

Όσον αφορά την επενδυτική δραστηριότητα του κλάδου από τους ξένους συμφώνησε με τους συναδέλφους του ότι βρίσκεται σε ανιούσα πορεία.

Στην πόλη του Ζήνωνα οι τιμές των ακινήτων που απευθύνονται στην ντόπια αγορά είναι πιο ελκυστικές όπως ανέφερε σε δηλώσεις του στη StockWatch ο επικεφαλής πωλήσεων της εταιρείας Africanos Property Developers Ltd, Θέμης Αναστασίου.

«Εντός του δήμου Λάρνακας έχουμε τέσσερα έργα σε μικρή απόσταση από το κέντρο της πόλης με διαμερίσματα από €120 χιλ. και πάνω ενώ η μέγιστη τιμή ενός ρετιρέ ανέρχεται στις €195 χιλ.

Η εταιρεία διαθέτει όμως και οικιστικές επενδύσεις επί του παραλιακού μετώπου της Λάρνακας οι οποίες απευθύνονται σε ξένους επενδυτές και ξεκινούν από €200 χιλ. και άνω.

Στις κατοικίες των €300-€400 χιλ. που απευθύνονται στη ξένη αγορά δραστηριοποιείται και η εταιρεία Μάης Developers στην επαρχία Πάφου όπως ανέφερε ο υπεύθυνος σύμβουλος Γιώργος Μάης.

Σύμφωνα με τον κ. Μάη η ζήτηση από ντόπιους είναι πολύ περιορισμένη αφού όπως σημείωσε το 90% του παλαιού stock πωλείται και πάλι σε ξένους και όχι σε κύπριους.

Της Ηρώς Ευθυμίου