You are here

Ακίνητα «χρυσάφι» στα χωριά της Λεμεσού

11/02/2019 06:49

Στα ύψη έχουν εκτιναχθεί οι τιμές των ακινήτων στα χωριά της Λεμεσού καθώς έχει αυξηθεί δραματικά η ζήτηση, κυρίως σε κοινότητες που βρίσκονται σχετικά κοντά στην πόλη.

Το φαινόμενο άρχισε πριν από δύο χρόνια και τώρα φαίνεται ότι έχει κορυφωθεί.  Η έλλειψη ακινήτων στην πόλη, κυρίως όμως οι τιμές τους, έστρεψαν το ενδιαφέρον στα χωριά, ανεβάζοντας έτσι την αξία των άλλοτε παραμελημένων περιουσιών.

«Πραγματικά πρώτη φορά γίνεται κάτι τέτοιο.  Καθημερινά, όλοι οι κοινοτάρχες δεχόμαστε καταιγισμό τηλεφώνων από πολίτες που ενδιαφέρονται να αγοράσουν ή να ενοικιάσουν στις κοινότητες μας», αναφέρει ο πρόεδρος της Ένωσης Κοινοτήτων και κοινοτάρχης Απαισιάς, Λευτέρης Περικλή.  Τονίζει δε ότι οι τιμές έχουν ανεβεί κατακόρυφα και αγγίζουν αυτές επί καιρό της φούσκας των ακινήτων.

Έστρεψαν τα βλέμματα στα χωριά

Οι τιμές των ακινήτων στη Λεμεσό έχουν ξεπεράσει κάθε προηγούμενο αφού το ενοίκιο για ένα μικρό στούντιο ξεπερνά τα πεντακόσια ευρώ, ενώ για ένα τριάρι η τιμή βρίσκεται στα χίλια συν ευρώ.  Τιμές βεβαίως που αφορούν τις περιοχές περιμετρικά της Λεμεσού και όχι στην παραλιακή περιοχή – όπου τα ακίνητα προσφέρονται μόνο για «κροίσους».

Οι τιμές δε για αγορά διαμερίσματος ή σπιτιού ποικίλουν ανάλογα με την περιοχή, ωστόσο πλέον αποτελούν δυνατότητα για λίγους, αφού η αξία τους υπερβαίνει κατά πολύ της δυνατότητας της πλειοψηφίας των πολιτών, λόγω των χαμηλών μισθών και βεβαίως των συνεπειών της οικονομικής κρίσης.

Μη μπορώντας λοιπόν να ανταπεξέλθουν στα δεδομένα της πόλης, οι υποψήφιοι αγοραστές και ενοικιαστές, έστρεψαν τα βλέμματα τους στην επαρχία και κυρίως στα χωριά τα οποία βρίσκονται κοντά στη Λεμεσό.  

Ενδιαφέρον το οποίο άρχισε γύρω στο 2015 με 2016 και πραγματικά οι πρώτοι, φάνηκαν τυχεροί αφού κατάφεραν να εξασφαλίσουν ακίνητα σε λογικές τιμές.  Χωριά όπως η Παλώδια, η Παραμύθα, η Απεσιά, το Σπιτάλι, η Άλασσα, το Καντού και τα Φοινικάρια, που βρίσκονται εκτός Λεμεσού, αλλά σχετικά κοντά στην πόλη με ικανοποιητικό οδικό δίκτυο και σχετικά καλές συγκοινωνίες.  Η δε δημιουργία δύο ιδιωτικών σχολείων μέσης εκπαίδευσης στην περιοχή των χωριών που ανήκουν στο σύμπλεγμα κοινοτήτων Κοιλάδας Κούρη και Ξυλούρικου, αύξησε το ενδιαφέρον και των ξένων αγοραστών.  

Γίνεται το έλα να δεις

Το ενδιαφέρον στην πάροδο του χρόνου έγινε ακόμη πιο έντονο και τώρα, τα ακίνητα στις κοινότητες της Λεμεσού, είναι πλέον περιζήτητα.  

«Δεν μπορώ να σας περιγράψω τι ακριβώς γίνεται καθημερινά. Ένας πόλεμος ανθρώπων που θέλουν να εξασφαλίσουν πάση θυσία έστω ένα δωμάτιο για να ενοικιάσουν ή ένα σπίτι για να αγοράσουν», αναφέρει ο κ. Περικλή.

Όπως λέει, γίνεται πραγματικά το αδιαχώρητο σε όλες τις κοινότητες περιμετρικά της Λεμεσού μέχρι και το χωριό Τριμίκλινη.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Ένωσης Κοινοτήτων Λεμεσού, η αυξημένη ανάγκη είχε ως αποτέλεσμα την κατακόρυφη αύξηση των τιμών.

«Ενδεικτικό της κατάστασης, όπως μας αναφέρει, αποτελεί το γεγονός ότι το ενοίκιο για ένα σπίτι ενός δωματίου ξεπερνά τα τρακόσια ευρώ. Σε ότι αφορά αγορά ακινήτου, η τιμή μιας σκάλας ξεπερνά τις εκατόν χιλιάδες ευρώ, ενώ η τιμή πώλησης ενός σπιτιού, έκτασης εκατόν πενήντα περίπου τετραγωνικών μέτρων, ξεπερνά τις διακόσιες πενήντα με τρακόσες χιλιάδες ευρώ. 

«Πραγματικά έχουν αυξηθεί πολύ οι τιμές.  Έχουν φτάσει στα όρια των τιμών που επικρατούσαν τον καιρό της φούσκας». 

Που θα οδηγήσει αυτό δεν ξέρω.  Θα δείξει, αναφέρει ενδεικτικά ο κ. Περικλή.

Της Μαρίας Κωνσταντίνου