You are here

Αλλαγές στα Τοπικά Σχέδια υπέρ του πολίτη, δεσμεύεται ο ΥΠΕΣ

24/10/2003 16:47
Υπέρ της εξεύρεσης λύσεων οι οποίες να αποτυπώνουν και τα συμφέροντα των πολιτών, αλλά και να εξυπηρετούν ταυτόχρονα το συλλογικό δημόσιο συμφέρον της πολιτείας και του τόπου, τάχθηκε ο υπουργός Εσωτερικών Αντρέας Χρίστου, μιλώντας στο πλαίσιο ημερίδας η οποία ασχολήθηκε με τα αναθεωρημένα Τοπικά Σχέδια Λευκωσίας, Λεμεσού, Λάρνακας και Πάφου. Στόχος της ημερίδας είναι να καταδείξει την αποτελεσματικότητα των Σχεδίων πριν την έναρξη της διαδικασίας οριστικοποίησής τους το Σεπτέμβριο του 2004.

«Θεωρούμε πολύ σημαντικό να έχουμε κατά νου την εκτίμηση και τις παρατηρήσεις των διαφόρων εμπλεκομένων, ώστε όταν τα Τοπικά Σχέδια οριστικοποιηθούν, αυτά», τόνισε ο κ. Χρίστου, «να αποτυπώνουν στο μεγαλύτερο δυνατό βαθμό τις απόψεις της κοινής γνώμης». Το Υπουργείο Εσωτερικών, πρόσθεσε ο Αντρέας Χρίστου, πιστεύει στην αποτελεσματικότητα της διαδικασίας και θα εργασθεί συστηματικά για την αξιοποίησή της στο μεγαλύτερο δυνατό βαθμό, «ώστε να τιμήσουμε την εμπιστοσύνη όλων των πολιτών και να διασφαλίσουμε την ποιότητα ζωής όλων των μελλοντικών πολιτών του τόπου μας».

Ο πρώτος κύκλος επαφών άρχισε τον περασμένο Ιούλιο, ενώ τώρα οι επαφές είναι με τις κοινότητες, τους πολίτες, τους δήμους και άλλους ενδιαφερόμενους, ώστε να ακουστούν απόψεις απ’ όλες τις πλευρές. Τα Τοπικά Σχέδια προκαταρκτικά δημοσιεύθηκαν τον περασμένο Μάρτιο, ενώ η οριστικοποίηση των Σχεδίων θα γίνει το αργότερο το Σεπτέμβριο του 2004, με σχετική απόφαση που θα λάβει το Υπουργικό Συμβούλιο. Εντός του ερχόμενου Νοεμβρίου λήγει η περίοδος υποβολής των διαφόρων ενστάσεων. Στόχος της προδημοσίευσης των Τοπικών Σχεδίων είναι να λάβει γνώση ο πολίτης, να σχηματίσει μια άποψη και να υποβάλει τυχόν ενστάσεις.

Όπως δημοσίευσε πριν μία βδομάδα η StockWatch μέχρι τις 10 Οκτωβρίου το ΥΠΕΣ είχε λάβει 922 ενστάσεις για τα Τοπικά Σχέδια.

Τις εργασίες της ημερίδας παρακολούθησαν πλήθος οργανωμένων συνόλων, φορέων, βουλευτές, δήμαρχοι, Πρόεδροι Κοινοτικών Συμβουλίων, Έπαρχοι, Διευθυντές Κυβερνητικών Τμημάτων και αρχιτέκτονες, πολεοδόμοι, επιχειρηματίες και άλλοι ενδιαφερόμενοι. Μεταξύ άλλων, κατέθεσαν τις απόψεις τους το ΕΤΕΚ, η Ένωση Δήμων, η Ένωση Κοινοτήτων, η Ομοσπονδία Περιβαλλοντικών και Οικολογικών Οργανώσεων, το ΚΕΒΕ, η ΠΟΒΕΚ, οι Σύνδεσμοι Επιχειρηματιών Ανάπτυξης Γης και Ιδιοκτητών Ακινήτων, καθώς και άλλοι φορείς.

Στην ομιλία του κατά την ημερίδα που διοργάνωσε το ΥΠΕΣ και το Τμήμα Πολεοδομίας και Οικήσεως, ο Αντρέας Χρίστου σημείωσε πως έχει ήδη προγραμματίσει συναντήσεις με όλες τις τοπικές Αρχές των οποίων οι περιοχές εμπίπτουν στα όρια των Τοπικών Σχεδίων.