You are here

Ανάκαμψη με προβλήματα στον κατασκευαστικό τομέα

16/04/2019 16:42

Οι δείκτες που αφορούν στη δραστηριότητα της κατασκευαστικής βιομηχανίας για την περίοδο Ιούλιος - Δεκέμβριος 2018, συνεχίζουν για δεύτερη χρονιά να δείχνουν καλύτερες προοπτικές ανάκαμψης, σύμφωνα με τα αποτελέσματα του δείκτη κατασκευαστικής βιομηχανίας της ΟΣΕΟΚ 

Βάσει του δείγματος, 230 περίπου επιχειρήσεων, ο δείκτης δραστηριότητας έχει καταγράψει αύξηση για την περίοδο Ιούλιος – Δεκέμβριος 2018 με το πρόσημο να βρίσκεται στο 16%, πράγμα που επιβεβαιώνει την πορεία ανάκαμψης του τομέα μετά από σχεδόν μια δεκαετία.

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, για κάποιες εργοληπτικές επιχειρήσεις, όμως, φαίνεται να εξακολουθούν να υπάρχουν προβλήματα, με κύριο αυτό της χρηματοδότησης.

Η πλειοψηφία των εργολάβων εξακολουθούν ν’ αναφέρουν ότι οι εργασίες τους είναι κάτω από το κανονικό. Και εδώ το πρόσημο του συγκεκριμένου δείκτη παρουσιάζει βελτίωση στο -20% από το -37% της αντίστοιχης περσινής περιόδου και πολύ πιο πάνω από το αρνητικό ρεκόρ (-92%) που βρισκόταν στα τέλη του 2013.

Με βάση την τάση όσον αφορά στη ζήτηση από τους καταναλωτές/επενδυτές, οι προοπτικές για ανάκαμψη του κατασκευαστικού τομέα είναι πλέον γεγονός.

Ο δείκτης αγοράς/οικοδόμησης οικίας εντός 12 Μηνών, βρίσκεται στο 4,9% ενώ σε κάπως καλύτερα επίπεδα βρίσκεται ο δείκτης ανακαίνισης εντός 12 Μηνών όπου το τελευταίο τετράμηνο κυμάνθηκε στο 5,2%. Και οι δύο αυτοί δείκτες με βάση τον κινούμενο μέσο όρο δείχνουν ξεκάθαρη τάση ανάκαμψης.

Σημαντική αύξηση σημειώθηκε όσον αφορά στο δείκτη αριθμού εργαζομένων που τον τελευταίο ένα χρόνο βρίσκεται στο +14%, δηλαδή υπάρχει αύξηση στον αριθμό των ατόμων που απασχολούνται στο τομέα.

Με βάση τα στοιχεία των τελευταίων δύο ετών οι τιμές προσφορών φαίνεται να έχουν επίσης ξεκινήσει να ανακάμπτουν μετά από χρόνια πίεσης. Το ποσοστό των εργολάβων που απαντούν ότι οι τιμές θα αυξηθούν μείον αυτών που μας λένε ότι θα μειωθούν δίνει ένα μικρό θετικό πρόσημο της τάξης του 25%.