You are here

Ανακάμπτει η εξωγενής ζήτηση ακινήτων

15/07/2021 11:33

Ανακάμπτει τους τελευταίους μήνες η εξωγενής ζήτηση ακινήτων, εξακολουθώντας ωστόσο να παραμένει σε χαμηλά επίπεδα.

Τα περιοριστικά μέτρα και τα απανωτά lockdowns επηρέασαν αρνητικά τη δραστηριότητα στην αγορά ακινήτων για αρκετούς μήνες, ενώ μετά το άνοιγμα των αεροδρομίων η εικόνα παρουσιάζει σημάδια βελτίωσης.

Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία του Κτηματολογίου τα οποία παρουσιάζονται και στο StatWatch, οι πωλήσεις ακινήτων σε αλλοδαπούς αγοραστές, ανήλθαν τον Ιούνιο του 2021 σε 344 από 197 τον περσινό Ιούνιο καταγράφοντας αύξηση 74,6%.

Ωστόσο, το εξάμηνο 2021 οι πωλήσεις ακινήτων σε ξένους παρουσιάζουν μείωση 7,6% στα 1277 τεμάχια, σε σύγκριση με τη χαμηλή βάση των 1382 πωλήσεων το εξάμηνο του 2020.

Στροφή ξένων αγοραστών σε πιο φθηνά ακίνητα

Ο εκτιμητής ακινήτων, Πόλυς Κουρουσίδης, αναφέρει στη StockWatch ότι η αγορά ακινήτων από ξένους ανακάμπτει μετά το άνοιγμα των αεροδρομίων, αλλά σε χαμηλότερης αξίας ακίνητα.

«Η σύγκριση δεν είναι αντιπροσωπευτική καθώς πέρσι υπήρξε ολοκληρωτικό lockdown για τρεις μήνες και κλείσιμο των αεροδρομίων», υπέδειξε.

Ωστόσο, επεσήμανε πως σιγά σιγά με το άνοιγμα των αεροδρομίων αρκετοί ξένοι ενδιαφέρονται και έρχονται στην Κύπρο με σκοπό να αποκτήσουν ακίνητα, κυρίως κατοικίες και διαμερίσματα, αλλά χαμηλότερης αξίας απ’ ότι τα προηγούμενα χρόνια που υπήρχε το κίνητρο της πολιτογράφησης.

Σύμφωνα με τον κ. Κουρουσίδη, αυτή η τάση αναμένεται να συνεχιστεί και το επόμενο διάστημα.

Πρόσθεσε ότι οι ξένοι αγοραστές προέρχονται κυρίως, από το γειτονικό Ισραήλ και τον Λίβανο, αλλά και παραδοσιακές αγορές όπως η Αγγλία και η Γερμανία.

Την ώρα που η εξωγενής ζήτηση ανακάμπτει, η ντόπια ζήτηση παρουσιάζει σημαντική μεγέθυνση, με αποτέλεσμα στο σύνολο τους, οι πωλήσεις ακινήτων να παρουσιάζουν διψήφια αύξηση το εξάμηνο του 2021.

Ο αριθμός των πωλητηρίων εγγράφων ανήλθε συνολικά στα 4501 την περίοδο Ιανουαρίου – Ιουνίου 2021, από 3272 την αντίστοιχη περσινή περίοδο, σημειώνοντας αύξηση 38%.

Οι πωλήσεις σε ντόπιους ανήλθαν σε 3062 αποτελώντας το 68% των συνολικών πωλήσεων και των ξένων σε 1439 ή στο 32%. Το εξάμηνο του 2020 οι πωλήσεις σε ντόπιους ανέρχονταν σε 57,5% των συνολικών πωλήσεων.

Της Γεωργίας Χαννή