You are here

Αναμένουν πιέσεις στις τιμές ακινήτων

24/11/2020 11:55

Πιέσεις στις τιμές των ακινήτων διαβλέπουν φορείς του κλάδου και οικονομολόγοι με την πανδημία του κορωνοϊού να προκαλεί αβεβαιότητα στην αγορά.

Ο CEO της APS (Andreou Property Strategy), Ανδρέας Ανδρέου, αναφέρει στη StockWatch ότι η πανδημία και οι συνέπειες της σε οικονομικό και κοινωνικό επίπεδο προκαλούν αβεβαιότητα στην αγορά ακινήτων ενώ είναι δύσκολο κάποιος να προβλέψει τα μεγέθη επηρεασμού των τιμών στα ακίνητα.

 «Μια πρώτη απόπειρα σύμφωνα με τα μέχρι τώρα δεδομένα, δείχνει πως οι κατηγορίες των εμπορικών, τουριστικών, βιομηχανικών και γεωργικών ακινήτων θα κινηθούν αρνητικά χωρίς όμως η αιτία να είναι κατ’ ανάγκη η ίδια», αναφέρει. 

Για παράδειγμα, προσθέτει, τα βιομηχανικά επηρεάζονται περισσότερο από το γεγονός ότι οι τράπεζες έχουν αποκτήσει μεγάλο στοκ βιομηχανικών ακινήτων και η ζήτηση είναι προς το παρόν πολύ αδύναμη. 

 «Στην περίπτωση των εμπορικών ακινήτων, πέραν του γεγονότος ότι ισχύει ό,τι και στα βιομηχανικά, ο επηρεασμός της πανδημίας είναι ιδιαίτερα αισθητός.  Στα τουριστικά ακίνητα υπάρχει ένας πρόσκαιρος αρνητικός επηρεασμός καθαρά λόγω των συνεπειών της πανδημίας.  Ο κλάδος αυτός αναμένεται να αρχίσει να ανακάμπτει μόλις διαπιστωθεί ότι η πανδημία έχει πάρει πορεία τερματισμού.  Τα γεωργικά ακίνητα αναμένεται να κινηθούν περισσότερο σταθεροποιητικά παρά πτωτικά επειδή δεν έχουν αλλάξει τα δεδομένα τους στο επίπεδο που καθορίζουν τις όποιες επενδυτικές κινήσεις», αναφέρει.

Σύμφωνα με τον κ. Αντρέου, τα οικιστικά ακίνητα διαιρούνται σε υποκατηγορίες.

 «Η μεγαλύτερη μάζα της προσφοράς αναμένεται να κινηθεί σχετικά σταθεροποιητικά το αμέσως επόμενο διάστημα και ελαφρώς πτωτικά μεσοπρόθεσμα.  Υπάρχει μετά η κατηγορία των τραπεζικά επηρεαζόμενων οικιστικών ακινήτων όπου αναμένεται να κινηθεί ελαφρώς πτωτικά.  Τα ακίνητα που στόχευαν σε ξένους επενδυτές μεγάλου οικονομικού βεληνεκούς θα πληγούν και αναμένει κανείς λογικά να υπάρξει μια σχετική διόρθωση τιμών έτσι ώστε να ελκύσουν ένα ευρύτερο επενδυτικό κοινό.  Είναι επίσης αναμενόμενο να υπάρξει ακύρωση παρόμοιων έργων των οποίων δεν άρχισαν οι κατασκευαστικές εργασίες», τονίζει. 

Θα μειωθούν οι επενδύσεις

Ο διευθύνων σύμβουλος της συμβουλευτικής εταιρείας διαχείρισης ακινήτων WiRE, Παύλος Λοΐζου, σημειώνει ότι η αύξηση στην ανεργία, η αναμενόμενη πίεση στην αγοραστική δύναμη των νοικοκυριών και τα πιο αυστηρά κριτήρια δανειοδότησης θα μειώσουν τις επενδύσεις σε ακίνητα.

«Ο κλάδος της τουριστικής βιομηχανίας παραμένει το μεγάλο άγνωστο για το 2021 και εντεύθεν μιας και το μοντέλο και όγκος των τουριστών δεν αναμένεται να ανακάμψει σύντομα. Παράλληλα οι επενδυτές ανησυχούν για την φερεγγυότητα διαφόρων εταιρειών, ειδικά αυτών που σχετίζονται με το λιανικό εμπόριο και αποφεύγουν τις αγορές εισοδηματικών ακινήτων», επισημαίνει.

Αντίθετα όμως, υπογραμμίζει, τα μηδενικά καταθετικά επιτόκια και η έλλειψη εισοδηματικής απόδοσης θα οδηγήσει αρκετούς σε αγορές «ποιοτικών ευκαιριών» και στην καλύτερη διαχείριση των περιουσιών τους. «Τονίζω το «ποιοτικών», γιατί μόνο η ποιότητα θα διατηρήσει την αξία της μεσοπρόθεσμα», αναφέρει.

«Το αποτέλεσμα θα είναι μια αγορά στην οποία τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα, τα επενδυτικά ταμεία και οι ιδιώτες θα αυξήσουν την προσφορά και θα μειώσουν τις τιμές, ενώ οι αγοραστές θα είναι πιο επιλεκτικοί στις αγορές τους. Ως αποτέλεσμα οι συναλλαγές θα περιοριστούν σε ποιοτικά ακίνητα, ενώ αυτά σε δευτερεύουσες περιοχές ή όπου δεν γίνεται καλή διαχείριση θα παραπαίουν προκαλώντας προβλήματα στους ιδιοκτήτες τους όσον αφορά τις εταιρείες τους, το κόστος συντήρησης τους, κτλ», υπογραμμίζει.

Καθοδικές πιέσεις στις τιμές

Ο επικεφαλής οικονομολόγος της XM Μιχάλης Φλωρεντιάδης αναφέρει ότι βραχυπρόθεσμα θα δεχθούν καθοδικές πιέσεις οι τιμές ακινήτων τόσο λόγω της οικονομικής ύφεσης, της αύξησης της ανεργίας και της αβεβαιότητας, όσο και λόγω της μείωσης της τεχνητής στήριξης που δέχονταν τμήματα της αγοράς λόγω του προγράμματος πολιτογραφήσεων.

 «Το τοπίο για το 2021 παραμένει θολό δυστυχώς, αν και υπήρξαν πρόσφατα θετικά νέα σε σχέση με τα εμβόλια κατά του κορωνοϊού και οι προοπτικές για οικονομική ανάκαμψη στην Κύπρο και διεθνώς σε κάποιο σημείο εντός του 2021 είναι σχεδόν βέβαιες».

Θετικό και υποστηρικτικό ρόλο για τον κλάδο, επισημαίνει ο κ. Φλωρεντιάδης, παίζουν τα αρνητικά επιτόκια του ευρώ, τα οποία διευκολύνουν την εξυπηρέτηση δανείων. «Ο φθηνός δανεισμός αποτελεί σημαντικό παράγοντα στήριξης, αλλά χρειάζεται να συνοδεύεται και από πραγματική ζήτηση από νοικοκυριά και επιχειρήσεις και ευνοϊκές οικονομικές συνθήκες», αναφέρει.

Σύμφωνα με στοιχεία που ανακοίνωσε χθες η Κεντρική Τράπεζα, ο δείκτης τιμών κατοικιών αυξήθηκε κατά 2,2% σε ετήσια βάση το δεύτερο τρίμηνο του 2020 έναντι αύξησης 1,8% το πρώτο τρίμηνο.

H KT έκανε λόγο για ασαφή πορεία των ακινήτων καθώς τονίζει ότι είναι αβέβαιη η έκταση και το εύρος της πανδημίας η οποία μπορεί, αν διαρκέσει για παρατεταμένο χρονικό διάστημα, να συνεχίζει να επηρεάζει τις τιμές των ακινήτων αρνητικά.

Επιπρόσθετα, η πρόσφατη απόφαση της κυβέρνησης να τερματίσει το ΚΕΠ οριστικά από την 1η Νοεμβρίου 2020, υπογράμμισε η ΚΤ, ενδέχεται να επηρεάσει αρνητικά τις τιμές των ακινήτων.

Της Γεωργίας Χαννή