You are here

Ανάρπαστοι οι γραφειακοί χώροι από ξένους επενδυτές

15/05/2019 07:07

Το επενδυτικό σχέδιο των χρυσών διαβατηρίων δεν επηρέασε μόνο την αγορά των κατοικιών και διαμερισμάτων αλλά και την αγορά των εμπορικών ακινήτων, τα οποία αποδείχθηκαν πολύ λίγα για να καλύψουν την αυξημένη ζήτηση.

Σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς οι γραφειακοί χώροι, ειδικότερα αυτοί που είναι ενοικιασμένοι σε μεγάλες επιχειρήσεις, έγιναν ανάρπαστοι σε Λευκωσία και Λεμεσό, από τους ξένους επενδυτές που επιθυμούν να αποκτήσουν κυπριακό διαβατήριο, με αποτέλεσμα να ανέβουν οι τιμές.

Αντίθετα η επικυριαρχία των malls έπληξε τις τιμές των καταστημάτων, δηλώνουν.

Πιο ξύπνιοι οι καινούργιοι επενδυτές

Η νέα φουρνιά των ξένων επενδυτών είναι πιο σοφοί και στρέφονται σε εμπορικά ακίνητα από τα οποία θα έχουν οικονομικό όφελος, ανέφερε στη StockWatch ο πρόεδρος του συνδέσμου ιδιοκτητών ακινητών Γιώργος Μουσκίδης.

Εξήγησε ότι «μπορεί να αγοράζουν ένα σπίτι ή διαμέρισμα των €500 χιλ. και να προβαίνουν και σε επένδυση σε εμπορικά ακίνητα των €2 εκ. που θα τους αποφέρει οικονομικό όφελος».

Δεν συμβαίνει όμως είπε το ίδιο με τα καταστήματα για τα οποία η αγορά φαίνεται να είναι υπερπλήρης.

Γενικά, είπε, παρατηρείται μια αύξηση στη ζήτηση εμπορικών γραφείων της τάξης του 5- 15% ανάλογα από την περιοχή και μια αύξηση στις τιμές της τάξης του 5%.

Τα τελευταία τρία χρόνια λόγω της αύξησης της εμπορικής δραστηριότητας παρατηρείται και αυξητική τάση στη ζήτηση νέων σύγχρονων εμπορικών γραφείων και από κύπριους επιχειρηματίες οι οποίοι προτιμούν να ενοικιάζουν αντί να αγοράζουν γραφειακούς χώρους, σημείωσε.

Πρώτη επιλογή των ξένων τα ενοικιασμένα γραφεία

Στο ίδιο μήκος κύματος και οι δηλώσεις στη StockWatch του εκτιμητή ακινήτων Πόλυ Κουρουσίδη, ο οποίος υπέδειξε ότι «η πρώτη επιλογή των ξένων επενδυτών σε Λευκωσία και Λεμεσό που επιθυμούν να πολιτογραφηθούν στην Κύπρο είναι τα γραφειακά και εμπορικά κτήρια, τα οποία είναι μισθωμένα και με μια απόδοση της τάξης του 5-6% της επένδυσης τους».

Τόνισε, εντούτοις, ότι η προσφορά είναι πολύ περιορισμένη.

Ενδεικτικά ανέφερε ότι στο πλαίσιο των πολιτογραφήσεων πωλήθηκαν αρκετά τέτοια κτήρια όπως το κτήριο της PWC στη Λεμεσό, το κτήριο της Societe Generale στη Λευκωσία και το κτήριο του κτηματολογίου επίσης στη Λευκωσία.

Συμφώνησε ότι οι κύπριοι προτιμούν να ενοικιάζουν εμπορικό ακίνητο αντί να αγοράζουν λόγω κόστους αλλά και της αβεβαιότητας που επικρατεί στην αγορά ενώ και οι ξένες εταιρείες που δραστηριοποιούνται στην Κύπρο προτιμούν την ενοικίαση νέων σύγχρονων ενεργειακών γραφείων εκτός από 2-3 μεγάλες εταιρείες που διαθέτουν ιδιόκτητα γραφεία, όπως ναυτιλιακές εταιρείες στη Λεμεσό και η Wargaming.

Συμφώνησε επίσης ότι ενώ η ζήτηση αυξάνεται συνεχώς, εντούτοις η προσφορά παραμένει περιορισμένη.

Τα malls εξουδετέρωσαν τα καταστήματα

Στο ίδιο μοτίβο και τα όσα ανέφερε ο πρόεδρος του συνδέσμου επιστημόνων εκτιμητών ακινήτων Κυριάκος Ταλατίνης, ο οποίος τόνισε ότι οι δύο κύριες αγορές στις οποίες αυξήθηκε η ζήτηση σε γραφεία είναι η Λευκωσία και η Λεμεσός, λιγότερο η Λάρνακα και πολύ λιγότερο η Πάφος και η περιοχή Αμμοχώστου. 

Τόνισε με τη σειρά του ότι «η πλειοψηφία των ξένων επενδυτών στο πλαίσιο απόκτησης διαβατηρίου προτιμά τα κτήρια με γραφειακούς χώρους ώστε να έχουν καλή απόδοση της επένδυσης τους».

Παράλληλα πρόσθεσε ότι «τα περιθώρια είναι πολύ στενά διότι δεν υπάρχουν αρκετά διαθέσιμα εμπορικά κτήρια, για να προσθέσει ότι βρίσκονται υπό κατασκευή κάποια σύγχρονα εμπορικά κτήρια.

Ακόμη πρόσθεσε ότι και το ίδιο το κράτος από ενοικιαστής επιδιώκει να γίνει ιδιοκτήτης, μέσω των ακινήτων του Συνεργατισμού.

Όσον αφορά τα μαγαζιά συμφώνησε με τους προλαλήσαντες ότι η επικυριαρχία των malls εξουδετέρωσε τη ζήτηση σε καταστήματα.

«Παρέμειναν μόνο κάποια περιφερειακά με εξειδικευμένη χρήση», είπε.

Ο κ. Ταλατίνης προέβλεψε επίσης ότι λόγω των υδρογονανθράκων θα αυξηθεί η ζήτηση για πιο μεγάλα και σύγχρονα γραφειακά συγκροτήματα.

Τέσσερις κατηγορίες εμπορικών ακινήτων

Από τον πλευρά του ο CEO της Danos Estate,Πάνος Δανός διαχώρισε σε τέσσερις κατηγορίες τα εμπορικά ακίνητα και προέβλεψε ότι η ζήτηση για νέα σύγχρονα γραφεία θα αυξηθεί λόγω των εξελίξεων με τους υδρογονάνθρακες στην κυπριακή ΑΟΖ.

Στην πρώτη κατηγορία κατέταξε τα σύγχρονα εμπορικά κέντρα που περιλαμβάνουν χώρους στάθμευσης και άλλες διευκολύνσεις όπως εστιατόρια και καφετέριες σημειώνοντας ότι αυτού του είδους τα ακίνητα βρίσκονται σε εξέλιξη σε Λευκωσία και Λεμεσό.

Δεύτερη κατηγορία εμπορικών καταστημάτων είναι όπως είπε, αυτά που βρίσκονται στους κύριους εμπορικούς δρόμους όπως η Μακαρίου στη Λευκωσία και η Ανεξαρτησίας στη Λεμεσό.

Αν και η δραστηριότητα σε αυτά τα εμπορικά ακίνητα πάει καλά εντούτοις επηρεάζονται από τα έργα που γίνονται κατά περιόδους.  Όταν όμως ολοκληρωθούν ξαναβρίσκουν την παλιά τους αίγλη, επεσήμανε, και πρόσθεσε ότι «γενικά στην Ευρώπη είναι κανόνας ότι οι εμπορικοί κεντρικοί δρόμοι δεν χάνουν την αξία και επισκεψιμότητα τους».

Στην τρίτη κατηγορία ο κ. Δανός κατατάσσει τα καταστήματα στους δρόμους της δεύτερης γραμμής, τα οποία δεν έχουν ζήτηση, όπως εκτιμά.

Το μοναδικό τους συγκριτικό πλεονέκτημα είπε ότι είναι τα χαμηλά ενοίκια γι’ αυτό αγοράζονται κυρίως για επένδυση.

«Τα καταστήματα αυτά ενοικιάζονται είτε σε υπεραγορές, καθαριστήρια, κομμωτήρια, περίπτερα και άλλα συνοικιακά καταστήματά».

Σύμφωνα με τον κ. Δανό η τέταρτη κατηγορία η οποία στην Αμερική έγινε τάση είναι τα εκπτωτικά χωριά.

Ήδη στην Κύπρο έχει αδειοδοτηθεί το πρώτο στην Κοκκινοτριμιθιά, πρόκειται για το Neo Plaza το οποίο θα ανεγερθεί δίπλα από το Nicosia Mall.

Στα εκπτωτικά αυτά χωριά στεγάζονται καφετέριες, εστιατόρια και παιδότοποι. Το μεγαλύτερο μέρος θα απαρτίζεται από γνωστά brands, όπως Nike, Adidas, Polo Ralph Lauren και άλλα τα οποία θα προσφέρουν ολόχρονα εκπτώσεις της τάξης του 30-70%.

Ο κ. Δανός εξέφρασε επίσης την άποψη ότι οι ξένοι επενδυτές προτιμούν εμπορικά ακίνητα με απόδοση διότι δεν σκοπεύουν να δραστηριοποιηθούν στην Κύπρο.

Το χαμηλό επιτόκιο οδηγεί στην αγορά ακινήτων

Ο πρόεδρος του συνδέσμου επιχειρηματιών ανάπτυξης γης και οικοδομών Παντελής Λεπτός,ανέφερε ότι υπάρχει ζήτηση στα εμπορικά γραφεία, κυρίως αυτά που είναι ενοικιασμένα και υπάρχει οικονομική απόδοση.

Εξήγησε ότι η ζήτηση δεν αφορά μόνο τους ξένους επενδυτές αλλά και τους ντόπιους επιχειρηματίες οι οποίοι προτιμούν να αγοράζουν εμπορικά ακίνητα και να τα ενοικιάζουν παρά να έχουν τα χρήματα τους στις τράπεζες οι οποίες προσφέρουν πολύ χαμηλό επιτόκιο.

Της Ηρώς Ευθυμίου