You are here

Αναβολή στις ρυθμίσεις για ενοικιάσεις τύπου Airbnb

04/12/2018 11:52

Στην επόμενη χρονιά μεταφέρεται η ψήφιση των ρυθμίσεων για τις βραχυπρόθεσμες διαδικτυακές ενοικιάσεις καταλυμάτων, τύπου Airbnb, καθώς η επιτροπή εμπορίου αποφάσισε να αναμένει την εφαρμογή του νέου νομοθετικού πλαισίου για τα ξενοδοχεία και το υφυπουργείο τουρισμού.

Η επιτροπή εμπορίου κατέληξε στην συγκεκριμένη απόφαση λόγω του ότι η  πρόταση νόμου για τη ρύθμιση της βραχυπρόθεσμης ενοικίασης καταλυμάτων, τροποποιεί το υφιστάμενο νομοθετικό πλαίσιο περί ξενοδοχείων και τουριστικών καταλυμάτων, το οποίο αναμένεται να καταργηθεί πριν το τέλος του χρόνου, για να ισχύσει το νέο νομοθετικό πλαίσιο.

Μαζί με την υπόλοιπη νομοθεσία θα επερχόταν κατάργηση και των προωθούμενων ρυθμίσεων και ως εκ τούτου, η επιτροπή επέλεξε να αναμένει, όπως εφαρμόσει τις προτεινόμενες τροποποιήσεις στο νέο νομοθετικό πλαίσιο.

Σύμφωνα με τον βουλευτή της ΕΔΕΚ Ηλία Μυριάνθους εκ των εισηγητών της πρότασης νόμου που έχει ενώπιον της η επιτροπή εμπορίου, θα αναμένεται η ψήφιση των νομοθεσιών πού αφορούν στα τουριστικά καταλύματα και στο υφυπουργείο τουρισμού το οποίο θα έχει την ευθύνη εφαρμογής της νομοθεσίας για τα ξενοδοχεία.

«Αναμένουμε ότι η πρόταση θα ολοκληρωθεί και θα ψηφιστεί μέχρι το τέλος Ιανουαρίου», σημείωσε.

Πρόσθεσε ότι η επιτροπή θα επανέλθει στις αρχές της επόμενης χρονιάς με την πρόταση νόμου η οποία έχει διαφοροποιηθεί έτσι ώστε όπως είπε, να γίνει πιο ευέλικτη και να παρέχει τη δυνατότητα ένταξης όσο το δυνατό περισσότερων καταλυμάτων.

Κατά την συζήτηση της περασμένης εβδομάδας, η επιτροπή είχε εξετάσει διάφορους προβληματισμούς σε σχέση με το δικαίωμα ενοικίασης διαμερισμάτων σε πολυκατοικίες που βρίσκονται σε οικιστικές περιοχές και τα περιθώρια περιορισμού του, σε περίπτωση που διαφωνούν άλλοι ένοικοι της πολυκατοικίας.

Ενώπιον της επιτροπής, εκτός από το μη περιορισμό του δικαιώματος ενοικίασης καταλύματος και την ανάγκη λήψης έγκρισης από την πλειοψηφία των ενοίκων, τέθηκε η εισήγηση όπως δοθεί λόγος στις διαχειριστικές επιτροπές των πολυκατοικιών.

Τα νομοσχέδια τα οποία αναμένεται να ψηφίσει εντός των επόμενων ημερών η βουλή έχουν να κάνουν πιο συγκεκριμένα με την αλλαγή του νομοθετικού πλαισίου που διέπει τη λειτουργία των ξενοδοχείων για την απλοποίηση των διαδικασιών αδειοδότησης και κατηγοριοποίησης των ξενοδοχείων και των τουριστικών καταλυμάτων, με τη μετονομασία του υφυπουργείου ενέργειας, εμπορίου, βιομηχανίας και τουρισμού αφαιρώντας τη λέξη «τουρισμού», καθώς η εν λόγω αρμοδιότητα μεταφέρεται στο υφυπουργείο τουρισμού και με την μεταφορά αρμοδιοτήτων του υπουργού αναφορικά με συμμετοχές του σε διάφορες επιτροπές.

Τα μέλη της επιτροπής εμπορίου τοποθετήθηκαν σήμερα ομόφωνα υπέρ των δύο τελευταίων νομοσχεδίων σε σχέση με το υφυπουργείο τουρισμού, για το οποίο το νομοθετικό πλαίσιο έχει ήδη ψηφιστεί και θα τεθεί σε λειτουργία από τις αρχές της επόμενης χρονιάς.

Της Μαρίας Χαμπή