You are here

Ανέβασαν ταχύτητα οι τιμές ακινήτων

03/02/2023 15:05

Ανέβασαν ταχύτητα οι αυξήσεις των τιμών κατοικιών κατά το τρίτο τρίμηνο του 2022, με κύρια αιτία το αυξημένο κατασκευαστικό κόστος, σύμφωνα με νέα στοιχεία που ανακοίνωσε η Κεντρική Τράπεζα.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσιάζονται και στο StatWatch, o Δείκτης Τιμών Κατοικιών (ΔΤΚ) της Κεντρικής Τράπεζας της Κύπρου (ΚΤΚ) (οικίες και διαμερίσματα) συνέχισε να καταγράφει ανοδική πορεία κατά το τρίτο τρίμηνο του 2022, σημειώνοντας αύξηση 2,1% σε σύγκριση με αύξηση 1,7% το προηγούμενο τρίμηνο.

Σε ετήσια βάση ο δείκτης σημείωσε αύξηση 6,3% σε σύγκριση με αύξηση 4,7% το προηγούμενο τρίμηνο.

Όπως τονίζεται, κύριος παράγοντας για την επιτάχυνση στις αυξήσεις των τιμών των κατοικιών συνεχίζει να αποτελεί το αυξημένο κατασκευαστικό κόστος, ενώ παράλληλα προς την ίδια κατεύθυνση φαίνεται να συμβάλλει και η αύξηση στη ζήτηση στην αγορά ακινήτων.

Για δεύτερο συνεχόμενο τρίμηνο, η αύξηση στον ΔΤΚ αφορά όλες τις επαρχίες, τόσο στα διαμερίσματα όσο και στις οικίες.

Οι συναλλαγές στην αγορά ακινήτων κατά τους πρώτους εννέα μήνες του 2022, όπως καταγράφονται στα στοιχεία πωλητηρίων εγγράφων του Τμήματος Κτηματολογίου και Χωρομετρίας, παρουσιάζουν επιταχυνόμενη αύξηση, η οποία αποδίδεται σε ετήσιες αυξήσεις στη ζήτηση τόσο από εγχώριους όσο και από ξένους επενδυτές.

Η αύξηση στα πωλητήρια έγγραφα των ξένων επενδυτών αποδίδεται κυρίως στη Στρατηγική για την Προσέλκυση Εταιρειών για Δραστηριοποίηση ή/και Επέκταση των Δραστηριοτήτων τους στην Κύπρο (International Headquartering).

Σύμφωνα με στοιχεία του Υπουργείου Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας, περισσότερες από χίλιες εταιρείες ξένων συμφερόντων έχουν εγγραφεί στην Κύπρο στα πλαίσια του International Headquartering κατά το 2022.

Δεν επηρεάζει ο πληθωρισμός

Σύμφωνα με την ΚΤ, οι πληθωριστικές πιέσεις, οι οποίες έχουν σημαντικό αντίκτυπο στο κόστος κατασκευής, συνεχίζονται και αυτό το τρίμηνο, χωρίς όμως να φαίνεται μέχρι στιγμής ότι επηρεάζουν αρνητικά τη ζήτηση σε ουσιαστικό βαθμό.

Η αύξηση στο κόστος δανεισμού λόγω της αύξησης των βασικών επιτοκίων της ΕΚΤ φαίνεται να επηρέασε αρνητικά τη ζήτηση στεγαστικών δανείων το τρίτο τρίμηνο του 2022, το οποίο ενδεχόμενα να επηρεάσει τη μελλοντική κατασκευαστική δραστηριότητα.

«Φαίνεται ότι η αγορά ακινήτων, παρά την συνεχιζόμενη μεγάλη αβεβαιότητα λόγω των γεωπολιτικών εξελίξεων, επιδεικνύει ανθεκτικότητα, με την επιτάχυνση στις τιμές κατοικιών να συνεχίζεται και αυτό το τρίμηνο.

Η αύξηση αυτή οφείλεται κυρίως, όπως και τα προηγούμενα τρίμηνα, στο αυξανόμενο κατασκευαστικό κόστος, και αντανακλάται τόσο στις τιμές των διαμερισμάτων όσο και των οικιών», επισημαίνεται.

Επίσης, προστίθεται, θετικά συμβάλει στις αυξήσεις των τιμών και η αύξηση στη ζήτηση τόσο από ξένους όσο και από εγχώριους επενδυτές η οποία διαφαίνεται από τα στοιχεία του ΤΚΧ.

Η μικρή άνοδος των δανειστικών επιτοκίων που σημειώθηκε το τρίτο τρίμηνο του 2022, σημειώνεται ότι δεν έχει μέχρι στιγμής επηρεάσει τα καταθετικά επιτόκια, διατηρώντας την αγορά ακινήτων ελκυστική επιλογή, αφού τα ακίνητα επιφέρουν υψηλότερη απόδοση από τις καταθέσεις, μέσω της ενοικίασης (buy-to-let).

Σημειώνεται ότι η ζήτηση ακινήτων προς ενοικίαση αυξάνεται συνεχώς λόγω της συνεχιζόμενης καθόδου ξένων στην Κύπρο οι οποίοι αναζητούν στέγη.

Η σημαντικότερη ώθηση στη ζήτηση για αγορά ακινήτων από ξένους επενδυτές φαίνεται να έχει ασκηθεί από την κάθοδο ξένων επαγγελματιών στα πλαίσια του international headquartering.

Οι εταιρείες που προσελκύσθηκαν στα πλαίσια του international headquartering δραστηριοποιούνται κυρίως στους τομείς των χρηματοοικονομικών υπηρεσιών, της ναυτιλίας, τεχνολογίας, πληροφοριών και επικοινωνίας και συγκεντρώνονται κυρίως στη Λεμεσό και Πάφο, ενώ αυξημένη κινητικότητα παρατηρείται τελευταία και στη Λάρνακα.

Της Γεωργίας Χαννή