You are here

Ανεβάζουν ταχύτητα οι πωλήσεις ακινήτων

04/11/2020 12:39

Νέα αύξηση παρουσίασαν τον Οκτώβριο οι πωλήσεις ακινήτων όπως διαφαίνεται από νέα στοιχεία που ανακοίνωσε το κτηματολόγιο με τον αριθμό των πωλητήριων εγγράφων να ανεβαίνει στο ψηλότερο σημείο από τον Μάιο του 2019.

Σύμφωνα με τα στοιχεία, τον Οκτώβριο οι πωλήσεις ακινήτων αυξήθηκαν κατά 31% με τα πωλητήρια έγγραφα να ανέρχονται στα 1064 από 813 τον Οκτώβριο του 2019. Τον Σεπτέμβριο η αύξηση ανήλθε στο 14%.

Σύμφωνα με τον αναλυτή και partner της Delfi Partners & Company Κώστα Ζένιου, παραμένει έντονο το ενδιαφέρον για οικιστικά ακίνητα επισημαίνοντας ότι η ζήτηση εξακολουθεί να είναι μεγάλη κι αν το επιτρέψει η πανδημία θα μετουσιωθεί σύντομα σε τελικές συμφωνίες.

«Το ενδιαφέρον των ντόπιων για οικιστικά ακίνητα, διαμερίσματα, οικίες και οικιστικά οικόπεδα, κατά σειρά προτεραιότητας, εξακολουθεί να είναι έντονο. Εκτιμούμε πως η συγκεκριμένη τάση θα μετουσιωθεί σε ακόμα περισσότερες πράξεις το επόμενο διάστημα, εφόσον βέβαια δεν προκύψουν σημαντικές αρνητικές εξελίξεις όσον αφορά τα υγειονομικά δεδομένα, με ότι αυτές μπορεί να συνεπάγονται», τονίζει.

Όσον αφορά τους ξένους αγοραστές ακινήτων, ο κ. Ζένιου αναφέρει ότι από την στιγμή που υφίστανται περιορισμοί στα ταξίδια και επικρατεί γενικότερη ανασφάλεια διεθνώς, είναι αναμενόμενο να παρατηρείται σημαντική πτώση και των πράξεων. Ωστόσο, επισημαίνει, ακόμα και σ’ αυτήν την περίπτωση υπάρχουν ενδείξεις για ανάκαμψη. «Καταγράφεται, για παράδειγμα, αυξημένη ζήτηση για εξοχικές, πιο απομονωμένες κατοικίες, η οποία εκτιμούμε πως με τη βελτίωση της υγειονομικής κατάστασης θα μετουσιωθεί σε πράξεις αγοράς. Μπορεί η τεχνολογία να έχει εισέλθει για τα καλά και στον τομέα των ακινήτων, ωστόσο, είναι ακόμα νωρίς για να υλοποιούνται εξ αποστάσεως συμφωνίες και κυρίως χωρίς ο αγοραστής να έχει δει προηγουμένως το ακίνητο με τα ίδια του τα μάτια. Η αιφνίδια κατάργηση του Κυπριακού Επενδυτικού Προγράμματος προφανώς και θα επηρεάσει την αγορά οικιστικών ακινήτων πολυτελείας ειδικά στις επαρχίες Λεμεσού και Πάφου».

Αναφορικά με τους δέκα μήνες του έτους, η μείωση στις πωλήσεις διαμορφώνεται στο 24% από 30% το εννεάμηνο και τα πωλητήρια έγγραφα στα 6508 από 8549.

Μειωμένες κατά 31% είναι οι πωλήσεις ακινήτων στη Λεμεσό ενώ στην Πάφο η μείωση ανέρχεται στο 41%. Μείωση 13% καταγράφεται και στην ελεύθερη περιοχή Αμμοχώστου.

Στη Λάρνακα η μείωση είναι 18% ενώ στη Λευκωσία καταγράφεται αύξηση 3%.

Το 2019 οι πωλήσεις ακινήτων αυξήθηκαν κατά 12% φθάνοντας τα 10366 τεμάχια από 9242 το 2018.

Της Γεωργίας Χαννή