You are here

Ανησυχούν για έργα κατά παρέκκλιση

25/05/2018 17:01

Ανησυχίες φαίνεται ότι προκαλεί η συχνή ενεργοποίηση της κατά παρέκκλιση διαδικασίας αναφορικά με έργα ανάπτυξης σε διάφορες περιοχές.

Το Κίνημα Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών κατέθεσε πρόταση νόμου για την τροποποίηση του περί πολεοδομίας και χωροταξίας νόμου, σε μια προσπάθεια εισαγωγής διοικητικών προστίμων και προνοιών για καλύτερη εφαρμογή της νομοθεσίας.

Σύμφωνα με την αιτιολογική έκθεση, ο σκοπός της πρότασης νόμου είναι όπως στις περιπτώσεις χορήγησης από το υπουργικό συμβούλιο πολεοδομικής άδειας κατά παρέκκλιση του σχεδίου ανάπτυξης, εφαρμόζονται οι διατάξεις του νόμου περί εκτίμησης των επιπτώσεων στο περιβάλλον από ορισμένα έργα.

Με βάσει τις διατάξεις της εν λόγω νομοθεσίας, για ορισμένα έργα που υπόκεινται σε πολεοδομική άδεια απαιτείται η υποβολή στην πολεοδομική αρχή, μελέτης εκτίμησης επιπτώσεων στο περιβάλλον ή προκαταρκτική έκθεση επιπτώσεων στο περιβάλλον.

Η συγκεκριμένη τροποποίηση, όπως αναφέρεται, κρίνεται αναγκαία με γνώμονα ότι η διασφάλιση της προστασίας του περιβάλλοντος τίθεται σε κίνδυνο με την ολοένα και συχνότερη ενεργοποίηση της κατά παρέκκλιση διαδικασίας.

Αξίζει να σημειωθεί ότι μέχρι στιγμής, το 2018 το συμβούλιο μελέτης παρεκκλίσεων έχει ήδη πραγματοποιήσει εννέα δημόσιες ακροάσεις αναφορικά με αιτήσεις για παραχώρηση πολεοδομικών αδειών κατά παρέκκλιση, για έργα και αναπτύξεις σε διάφορες επαρχίες.

Πρόνοια για εισαγωγή προστίμου

Επιπρόσθετα, η πρόταση νόμου, αποσκοπεί στην εισαγωγή προνοιών για επιβολή προστίμου σε περίπτωση παράβασης ή μη συμμόρφωσης προσώπου με διάταγμα που αφορά τερματισμό της χρήσης ακίνητης ιδιοκτησίας ή μετατροπή ή αφαίρεση οικοδομών ή έργων.

Στην πρόταση νόμου γίνεται εισήγηση για εισαγωγή διοικητικού προστίμου ανάλογα με τη φύση, τη βαρύτητα και τη διάρκεια της παράβασης, το οποίο δεν θα υπερβαίνει τις €20 χιλ. και €200 για κάθε μέρα συνέχισης της παράβασης ή μη συμμόρφωσης με διάταγμα, μετά την κοινοποίηση της επιβολής προστίμου.

Η εισαγωγή της πρόνοιας προτείνεται με στόχο να καταστεί αποτελεσματικότερη η εφαρμογή της πολεοδομικής νομοθεσίας, όπως σημειώνεται.

Βάσει της πρότασης, θα παρέχεται η δυνατότητα στον παραβάτη ή σε εκπρόσωπό του να ακουστεί ενώ θα υπάρχει και το δικαίωμα ιεραρχικής προσφυγής.

Μ.Χ.