You are here

Άνοδος 25% στις πωλήσεις ακινήτων

03/12/2021 12:27

Άνοδο της τάξης του 25% κατέγραψε η δραστηριότητα στην αγορά ακινήτων το εντεκάμηνο του 2021 σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2020, με τις επιδόσεις της Λευκωσίας να ξεπερνούν κατά πολύ, ακόμα και τα επίπεδα πωλήσεων του 2019.

Σε σύγκριση με το εντεκάμηνο του 2019, οι συνολικές πωλήσεις ακινήτων καταγράφουν μείωση 4%, με την ψαλίδα των επιδόσεων ανάμεσα στις δύο περιόδους να μειώνεται.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιεύει το Τμήμα Κτηματολογίου και Χωρομετρίας και παρουσιάζονται στο StatWatch, o αριθμός των πωλητηρίων εγγράφων ανήλθε συνολικά στα 9063 την περίοδο Ιανουαρίου – Νοεμβρίου 2021, από 7231 την αντίστοιχη περσινή περίοδο και 9456 το εντεκάμηνο του 2019.

Μέρος της αύξησης σε σχέση με πέρσι αποδίδεται στη χαμηλή βάση λόγω των lockdowns που περιόρισαν σημαντικά την οικονομική δραστηριότητα, αλλά και τη λειτουργία του κτηματολογίου.

Ο συνέταιρος της KPMG Τάσσος Γιασεμίδης αναφέρει στη StockWatch ότι ο τομέας ακινήτων αναπροσαρμόζεται στα νέα δεδομένα που δημιουργούνται με την ενισχυμένη εσωτερική ζήτηση και το διαφορετικό - όσον αφορά το είδος των ακινήτων - από πέρσι, ενδιαφέρον ξένων αγοραστών.

«Ιδιαίτερο ενδιαφέρον για επενδύσεις σε ακίνητα παρουσιάζουν άτομα που προέρχονται από χώρες όπως η Ρωσία, το Ισραήλ και η Γερμανία, ενώ σταδιακά επανέρχονται αγοραστές από το Ηνωμένο Βασίλειο και τις Σκανδιναβικές χώρες», σημειώνει.

«Σύμφωνα με τα στοιχεία που αφορούν την έκδοση αδειών, το ενδιαφέρον βρίσκεται σε μικρότερου μεγέθους οικιστικά ακίνητα, αλλά και επαγγελματικούς χώρους με ικανοποιητικές αποδόσεις», επισημαίνει.

Ο κ. Γιασεμίδης υποδεικνύει πως «το γεγονός ότι στις καταθέσεις επιβάλλεται αρνητικό επιτόκιο, σε συνδυασμό με τα προγράμματα επιδότησης επιτοκίου από την κυβέρνηση, ενισχύουν το δανεισμό όπως φαίνεται από τα στοιχεία της κεντρικής τράπεζας για αγορά ακινήτου».

Οδηγεί την άνοδο η Λευκωσία

Σε ότι αφορά τις πωλήσεις ακινήτων ανά επαρχία η Λευκωσία παρουσιάζει τη μεγαλύτερη άνοδο τόσο σε σχέση με πέρσι, όσο και σε σχέση με το 2019.

Το εντεκάμηνο του 2021, στη Λευκωσία κατατέθηκαν 2517 πωλητήρια έγγραφα από 1877 πέρσι και 1818 το 2019, σημειώνοντας αύξηση 34% σε σχέση με πέρσι και άνοδο 38% σε σχέση με το 2019.

Ανοδικά κινήθηκαν οι πωλήσεις σε όλες τις υπόλοιπες επαρχίες σε σύγκριση με το 2020.

Σε σχέση με το 2019, η μεγαλύτερη πτώση της τάξης του 35% σημειώθηκε στην Πάφο, ενώ μείωση 11% καταγράφηκε στη Λεμεσό.

Όπως επεσήμανε στο τελευταίο της δελτίο για τις τιμές ακινήτων η ΚΤ, οι Κύπριοι επενδύουν περισσότερο σε μικρότερες οικίες και διαμερίσματα σε όλες τις πόλεις δίνοντας έτσι στήριγμα στις τιμές.

Το γεγονός αυτό αποδίδεται εν μέρει στο ότι μέρος των αποταμιεύσεων του πληθυσμού καταλήγει σε αγορά ακινήτου, είτε για σκοπούς ιδιοκατοίκησης είτε για επένδυση.

Ρόλο στη διατήρηση του επιπέδου των τιμών φαίνεται να διαδραματίζει επίσης, σύμφωνα με την ΚΤ, η αύξηση στο κόστος των κατασκευαστικών υλικών.

Παράλληλα, η ζήτηση για ακίνητα από ξένους επενδυτές παρουσιάζει σημάδια σταθεροποίησης, όπως αποτυπώνεται και στα στοιχεία για τα πωλητήρια έγγραφα.

Το 2020 τα πωλητήρια έγγραφα υποχώρησαν στο χαμηλότερο σημείο από το 2016 στα 7968 τεμάχια έναντι 10366 το 2019, καταγράφοντας ετήσια μείωση 23,1%.

Της Γεωργίας Χαννή