You are here

Αντέχει τις πιέσεις η αγορά ακινήτων

05/05/2022 07:37

Η αγορά ακινήτων φαίνεται να αντέχει μέχρι στιγμής τις πιέσεις που προκαλεί το δυσμενές οικονομικό περιβάλλον, δεδομένων των συνεπειών της πανδημίας και του πολέμου στην Ουκρανία.

Ωστόσο, αναλυτές εκτιμούν ότι η θετική πορεία κινδυνεύει να διακοπεί, καθώς ενδέχεται η άνοδος να φτάνει στην κορύφωσή της, λόγω των επιπτώσεων του ουκρανικού.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσίευσε το Kτηματολόγιο, οι πωλήσεις ακινήτων σκαρφάλωσαν κατά 40,1% το τετράμηνο του 2022 σε σύγκριση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο, ενώ σε σχέση με τα προ πανδημίας επίπεδα του 2019 σημειώθηκε άνοδος 15,3%.

Παρ’ όλα αυτά, τα δεδομένα καταδεικνύουν επιβράδυνση του ρυθμού της αγοράς, αφού ο αριθμός των πωλητηρίων εγγράφων που κατατέθηκαν, αυξήθηκε κατά 13% τον Απρίλιο, έναντι αύξησης 33% που σημειώθηκε το Μάρτιο, 63% το Φεβρουάριο και 67% τον Ιανουάριο.

Προς κορύφωση του ανοδικού κύκλου

Ο επικεφαλής οικονομολόγος της Τρ. Κύπρου Ιωάννης Τιρκίδης αναφέρει στη StockWatch ότι «έχουμε ένα ανοδικό κύκλο που ξεκίνησε από τον Απρίλιο του 2020 σε ένα υποστηρικτικό πλαίσιο δημοσιονομικών μέτρων για την αντιμετώπιση της πανδημίας και χαμηλών επιτοκίων».

«Αυτός ο κύκλος συνεχίσθηκε μέχρι και το φετινό Απρίλιο, και ενδεχομένως να έχει φτάσει στην κορύφωση του εν μέσω αβεβαιότητας και αυξήσεων κόστους κατασκευής, ως αποτέλεσμα του πολέμου στην Ουκρανία», αναφέρει.

Ωστόσο, τονίζει ότι «δεν μπορούμε να εξάγουμε αυτό το συμπέρασμα με βάση τα μέχρι τώρα δεδομένα».

Σε ρυθμούς προ κρίσης η κτηματαγορά

Η επικεφαλής του τμήματος της Delfi Analytics, της εταιρείας συμβούλων ακινήτων Delfi Partners & Company, Ζαφειρία Σταθογιαννάκου, αναφέρει στη StockWatch ότι η κυπριακή κτηματαγορά κινείται σε ρυθμούς προ κρίσης.

«Η ανοδική αυτή πορεία αποδεικνύει για άλλη μια φορά την ανθεκτικότητα της κυπριακής αγοράς ακινήτων παρόλες τις κοινωνικοοικονομικές συνέπειες της πανδημίας αλλά και την παρατεταμένη γεωπολιτική ένταση στην Ουκρανία», σημειώνει.

Επισημαίνει ωστόσο, πώς λόγω των στενών σχέσεων της Κύπρου με τη Ρωσία, αλλά και την Ουκρανία, σε τουριστικό αλλά και σε επενδυτικό επίπεδο, ελλοχεύει ο κίνδυνος ανακοπής της σημερινής ανοδικής τροχιάς της κυπριακής κτηματαγοράς.

«Καταλυτικό ρόλο σε αυτό, τόσο σε ανθρωπιστικό όσο και σε οικονομικό επίπεδο, θα παίξει κυρίως η διάρκεια των εχθροπραξιών αλλά και η κατάληξή τους», σημειώνει.

Της Γεωργίας Χαννή