You are here

Αντιδράσεις για πιθανή στήριξη στους developers

07/04/2020 07:38

Ποικίλες αντιδράσεις προκαλεί η στήριξη συγκεκριμένων ομάδων επιχειρηματιών λόγω της έξαρσης του κορωνοϊού, με τους επιχειρηματίες ανάπτυξης να συγκεντρώνουν τα μεγαλύτερα πυρά, καθώς θεωρείται ότι ευνοήθηκαν υπερβολικά μετά την προηγούμενη κρίση, προχωρώντας σε ανεξέλεγκτη ανάπτυξη.

Οι επιχειρηματίες ανάπτυξης ζητούν από την κυβέρνηση επιπρόσθετα μέτρα στήριξης του τομέα τους, καθώς τα μέτρα που ανακοινώθηκαν δεν εξειδικεύουν στον κλάδο ακινήτων.  Τα αιτήματα τους αναμένεται να ενταθούν το επόμενο διάστημα, καθώς φαίνεται το βάθος και οι επιδράσεις της κρίσης στην κατασκευαστική βιομηχανία, που εργοδοτεί γύρω στις 40 χιλ. άτομα.

Στη σκιά της απαίτησης των developers για νέα στήριξη, οικονομολόγοι σημειώνουν ότι κάτι τέτοιο δεν δικαιολογείται και πρέπει τα μέτρα να είναι καθολικά, δηλαδή τα ίδια για όλες τις επιχειρήσεις.

Οικονομολόγοι κλήθηκαν να απαντήσουν στη StockWatch εάν δικαιολογείται νέα στήριξη των developers.

Ο καθηγητής οικονομικών στο Πανεπιστήμιο Κύπρου Σωφρόνης Κληρίδης, σημειώνει ότι οι επιχειρήσεις ανάπτυξης γης έτυχαν πολύ μεγάλης στήριξης τα τελευταία χρόνια για να μπορέσουν να ορθοποδήσουν μετά την προηγούμενη κρίση.

«Αγνοώντας τις προειδοποιήσεις, μπήκαν σε νέα φάση ανεξέλεγκτης ανάπτυξης αξιοποιώντας τις πρόνοιες του προγράμματος προσέλκυσης επενδυτών. Καταχράστηκαν την κρατική στήριξη μετατρέποντας το κυπριακό διαβατήριο σε εμπόρευμα και αμαυρώνοντας τη διεθνή εικόνα της Κύπρου. Η μόνη στήριξη που δικαιολογείται είναι για σκοπούς προστασίας των εργαζομένων, όπως ισχύει και για όλες τις άλλες επιχειρήσεις», τονίζει.

Σε ανάρτησή του προ ημερών στο twitter ο αναπληρωτής καθηγητής χρηματοοικονομικής στο Πανεπιστήμιο Κύπρου Ανδρέας Μιλιδώνης σημειώνει ότι δεν δικαιολογείται επιπλέον στήριξη.

«Οι developers μας έλεγαν ότι προ-πληρώνονται για τα έργα τους», σημειώνει, αναφερόμενος στο βασικό επιχείρημα που πρότασσαν οι επιχειρηματίες, ότι οι αναπτύξεις πολυώροφων κτιρίων δεν στηρίζονται σε τραπεζικό δανεισμό.

«Ακόμα και δάνεια να έχουν, η αναβολή δόσεων τους καλύπτει. Οι κρατικές εγγυήσεις σε κορωνοδάνεια καλύπτουν το μισθολόγιο», προσθέτει, αναφερόμενος στο πακέτο κρατικών εγγυήσεων που προωθεί η κυβέρνηση στη βουλή με συμμετοχή 70% του κράτους.

Της Γεωργίας Χαννή