You are here

Αντικρούουν καταγγελίες για ανταλλαγή κρατικού ακινήτου

13/06/2019 17:54

Στην αντεπίθεση πέρασαν σήμερα υπουργός εσωτερικών και διευθυντής κτηματολογίου, αντικρούοντας τις καταγγελίες που προκύπτουν από έκθεση του γενικού ελεγκτή σε σχέση με την ανταλλαγή κρατικής γης με ιδιωτική γη σε περιοχή στη Γερμασόγεια.

Οι καταγγελίες αφορούν συγκεκριμένα, την ανταλλαγή ιδιωτικού τεμαχίου 7,5 χιλ. τετραγωνικών μέτρων, με κρατικό τεμάχιο χαλίτικης γης 13 χιλ. τετραγωνικών μέτρων.

Σύμφωνα με τον γενικό ελεγκτή Οδυσσέα Μιχαηλίδη, το ιδιωτικό τεμάχιο είχε αγοραστεί το 2005 για το ποσό των €445 χιλ. ενώ, η γενική εκτίμηση του κτηματολογίου για την αξία του κρατικού τεμαχίου ανέρχεται στα €2,2 εκ.

Ο διευθυντής του κτηματολογίου Αντρέας Σωκράτους, απέρριψε την σύγκριση των δύο ποσών, σημειώνοντας ότι ο ιδιώτης σε αντάλλαγμα των 7,5 χιλ τετραγωνικών μέτρων γης με δικαίωμα ανάπτυξης κτηρίων στο σύνολο της έκτασης, πήρε μόνο 13,5 χιλ. τετραγωνικά μέτρα χαλίτικης γης με δικαίωμα ανάπτυξης κτηρίων μόνο σε έκταση 3,5 χιλ. τετραγωνικών μέτρων. «Αν αυτό είναι σκανδαλώδης ανταλλαγή για να ωφεληθεί ο ιδιώτης, η κρίση είναι σε εσάς» είπε.

Σημείωσε ότι η εταιρία είχε προσκομίσει τέσσερεις εκτιμήσεις από ιδιώτες αδειούχους εκτιμητές, οι οποίες ανέβαζαν την τιμή του ακινήτου μεταξύ €4 εκ. - €6,8 εκ.

Ανέφερε επίσης, ότι οι εκτιμήσεις του κτηματολογίου γίνονται σε συγκεκριμένο χρόνο και ημερομηνία, λαμβάνοντας υπόψη φυσικά και εκτιμητικά χαρακτηριστικά του κάθε τεμαχίου. Διερωτήθηκε ποια η σχέση του ποσού που αγοράστηκε ένα τεμάχιο το 2005, με το 2016 που η υπηρεσία προχώρησε σε εκτίμηση της αξίας και των δύο τεμαχίων. «Νιώθω ότι υπηρέτησα όπως πάντα, το δημόσιο συμφέρον», πρόσθεσε.

Το ιστορικό της ανταλλαγής

Σύμφωνα με τα όσα αναφέρθηκαν κατά τη συνεδρίαση, το ιδιωτικό τεμάχιο αγοράστηκε για το κτίσιμο επτά πολυκατοικιών με 78 διαμερίσματα ωστόσο, διαπιστώθηκε ότι βρίσκεται στη ροή φυσικού ρέματος με αποτέλεσμα η πολεοδομία να μην αδειοδοτεί την ανάπτυξη και το 2010 να αποφασίζεται ότι πρέπει να προωθηθεί η ανταλλαγή με ίσης αξίας κρατική γη, ώστε να δημιουργηθεί στο τεμάχιο λίμνη κατακράτησης όμβριων υδάτων, όπως προνοούσε υδρολογική μελέτη που ζητήθηκε και κατατέθηκε εκ μέρους του ιδιώτη.

Η τελική απόφαση λήφθηκε από το υπουργικό συμβούλιο το 2016, θέτοντας ως προϋπόθεση την απόσυρση σχετικής αγωγής εκ μέρους του ιδιώτη.

Εντούτοις, όπως επεσήμανε ο γενικός ελεγκτής η αστική αγωγή που είχε κατατεθεί από τον ιδιώτη το 2010 με αξιώσεις για αποζημιώσεις, είχε ήδη απορριφθεί από το δικαστήριο και το 2013 είχε καταχωρηθεί έφεση εκ μέρους της εταιρείας.

Ο κ. Μιχαηλίδης έκανε λόγο για παραπλάνηση της αρμόδιας αρχής, δηλαδή των αρμόδιων υπουργείων, εκ μέρους τεχνοκρατών ενώ, αναφέρθηκε και σε γνωμάτευση της νομικής υπηρεσίας, βάσει της οποίας η ανταλλαγή κρινόταν εύλογη και η εκτίμηση του κτηματολογίου αιτιολογημένη.

Υποστήριξε ότι το απλούστερο που υπήρχε για να γίνει, ήταν η απαλλοτρίωση του ιδιωτικού τεμαχίου «και να αφήσουν ήσυχη την κρατική περιουσία», κατά την έκφρασή του.

Ο κ. Σωκράτους υποστήριξε ότι ακόμα και σε περίπτωση απαλλοτρίωσης, δεν σημαίνει ότι το κόστος θα ήταν χαμηλότερο.

ΥΠΕΣ: Ορθή η ανταλλαγή και οι εκτιμήσεις

Ο υπουργός εσωτερικών Κωνσταντίνος Πετρίδης υποστήριξε ότι έχει δοθεί πλήρης εξήγηση στην επιτροπή για το ότι ορθώς προχώρησε η ανταλλαγή, στη βάση ορθώς εκτιμήσεων που έγιναν με τεκμηριωμένο επιστημονικό τρόπο. «Το κράτος και το δημόσιο έχει επωφεληθεί από την ανταλλαγή» σημείωσε, επισημαίνοντας ότι η αρχική απόφαση για ανταλλαγή του ακινήτου, λήφθηκε το 2010.

Πρόσθεσε ότι αυτή η κυβέρνηση προχωρά σε ανταλλαγή γης με απόλυτη φειδώ και υπό συγκεκριμένες περιστάσεις, χωρίς να ακολουθεί την πρακτική του παρελθόντος, καλώντας την επιτροπή ελέγχου της βουλής να προχωρήσει σε έλεγχο της εφαρμογής της πολιτικής ανταλλαγής γης εξετάζοντας πόσες ανταλλαγές γης έχουν γίνει διαχρονικά και υπό ποιους όρους.

Τα μέλη της επιτροπής ελέγχου συμφώνησαν σε εγγραφή του θέματος προς συζήτηση.

Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης, ο κ. Πετρίδης αντέδρασε σε αναφορές μελών της επιτροπής και του γενικού ελεγκτή, υποστηρίζοντας ότι πλήττουν και σπιλώνουν άτομα που κάνουν σωστά τη δουλειά τους, αγγίζοντας τα όρια λίβελου.

Η συζήτηση αναμένεται να συνεχιστεί σε επόμενη συνεδρίαση της επιτροπής ελέγχου.

Της Μαρίας Χαμπή