You are here

Από τα χαρτιά οι πωλήσεις των πύργων

01/07/2019 07:11

Θεαματικές πωλήσεις πραγματοποίησαν οι μεγάλες εταιρείες ανάπτυξης τους πέντε πρώτους μήνες του έτους εκμεταλλευόμενες το δέλεαρ της έκδοσης κυπριακού διαβατηρίου σε επενδυτές από τα τέσσερα σημεία του ορίζοντα, αρκετοί από τους οποίους πριν μερικά χρόνια δεν γνώριζαν που πέφτει η Κύπρος.

Προκειμένου να αποφύγουν οποιαδήποτε εμπλοκή από την εφαρμογή των νέων αυστηρότερων κριτηρίων στο κυπριακό πρόγραμμα πολιτογραφήσεων που εφάρμοσε η κυβέρνηση από τα μέσα Μαΐου, οι εταιρείες ανάπτυξης έτρεξαν με χίλια και κατάφεραν να προπωλήσουν από τα σχέδια, μεγάλο μέρος της οικιστικής ανάπτυξης των πολυώροφων κτηρίων τους, που βρίσκονται κατά κύριο λόγο στην ακτογραμμή της Λεμεσού.

Όπως δήλωσε στη StockWatch, ο πρόεδρος του συνδέσμου επιχειρηματιών ανάπτυξης γης και οικοδομών Παντελής Λεπτός, τους πρώτους πέντε μήνες του χρόνου υπήρχε ανοδική τάση στην προσέλκυση ξένων επενδυτών, αντίθετα τον Ιούνιο παρατηρήθηκε ένα μούδιασμα της αγοράς.

Εξέφρασε την ελπίδα να επανέλθουν οι πωλήσεις στον κανονικό τους ρυθμό, διευκρινίζοντας ότι «πολλοί ξένοι επενδυτές βιάστηκαν να κάνουν τις αγορές τους πριν αρχίσουν να εφαρμόζονται τα νέα αυστηρότερα κριτήρια που επέβαλε η κυβέρνηση συμμορφούμενη στις υποδείξεις της Κομισιόν».

Απόδειξη της έντονης προσπάθειας που καταβάλλουν οι επιχειρηματίες ανάπτυξης γης οι οποίοι οργώνουν στην κυριολεξία τις χώρες με τους υποψήφιους επενδυτές με το χοντρό πορτοφόλι, αποτελούν τα ψηλά ποσοστά προπώλησης των οικιστικών μονάδων τους από τα χαρτιά, πριν ακόμη εξασφαλίσουν όλες τις απαραίτητες άδειες.

«Η καλύτερη μας χρονιά»

Χαρακτηριστική και η δήλωση του CEO της Korantina Homes Γιώργου Ιωάννου ότι «η φετινή χρονιά ήταν η καλύτερη για την εταιρεία», σημειώνοντας ότι έχει ήδη προπωληθεί το 38% των δύο πύργων 15 ορόφων της θυγατρικής εταιρείας Meridoro Ltd – Celicandia Ltd που θα ανεγερθούν στο παραλιακό μέτωπο της Κάτω Πάφου.

Το έργο βρίσκεται ενώπιον της περιβαλλοντικής αρχής για αξιολόγηση της μελέτης εκτίμησης των επιπτώσεων στο περιβάλλον.

Πρώτες σε πωλήσεις οι οικιστικές μονάδες

Ο διευθυντής της Imperio Γιάννης Μισιρλής δήλωσε επίσης στη StockWatch ότι ένα χρόνο πριν την ολοκλήρωση του πρώτου πολυώροφου κτηρίου της εταιρείας, «The Icon», έχει ήδη προπωληθεί το 50% των διαμερισμάτων.

Το 21 ορόφων κτήριο και ύψους 125 μέτρων, έχει προσελκύσει επενδυτές από το Λονδίνο, το Ντουμπάι, τη Ρωσία και το Τελ Αβίβ.

Σύμφωνα με τον κ. Μισιρλή οι πωλήσεις στις μεγάλες αναπτύξεις μέχρι στιγμής αφορούν τις οικιστικές μονάδες, εξηγώντας ότι σύμφωνα με την πρόσφατη μελέτη της PWC το 80% των τίτλων συναλλαγών με ακίνητα με αξία πέραν του €1 εκ. αφορά διαμερίσματα.

Σχολιάζοντας την επιβράδυνση των πωλήσεων συνεπεία των νέων μέτρων εξέφρασε την άποψη ότι «είναι πολύ νωρίς ακόμη να εξαχθούν συμπεράσματα. Θα είμαστε σε θέση να αξιολογήσουμε την κατάσταση μετά το καλοκαίρι», είπε.

Σε δηλώσεις του ο υπεύθυνος πωλήσεων Ανδρέας Κωνσταντίνου του 34 ορόφων κτηρίου της Cyfield, «360», στη Λευκωσία, είπε ότι σε μονάδες έχει ήδη πωληθεί το 47% εκφράζοντας ικανοποίηση για το ενδιαφέρον των επενδυτών, ξένων αλλά και κυπρίων, με υψηλά εισοδήματα οι οποίοι ενδιαφέρονται να αποκτήσουν κάτι διαφορετικό.

Πρόσθεσε ότι το Δεκέμβριο 2019 αναμένεται να ολοκληρωθεί το 360, το οποίο είναι το ψηλότερο οικιστικό κτήριο της Κύπρου. Φτάνει σε ύψος τα 135 μέτρα και βρίσκεται στην καρδιά της εμπορικής Λευκωσίας, επί της λεωφόρου Μακαρίου.

Οι πωλήσεις ξεπέρασαν το 90%

Η εκτελεστική διευθύντριας της Pafilia, Ευαγγελία Ηλιάδου, ανέφερε ότι «είμαστε στα μισά του χρόνου και όπως φαίνεται από τα στοιχεία που έχουμε ενώπιον μας, το 2019 θα αποτελέσει μια πολύ καλή χρονιά για τον τομέα των κατασκευών. Φυσικά υπάρχουν αρκετές προκλήσεις οι οποίες πρέπει να εκτιμηθούν σωστά ώστε η καλή πορεία στην οποία βαδίζουμε να συνεχιστεί και τα επόμενα χρόνια».

Σύμφωνα με την κ. Ηλιάδου οι πωλήσεις στον πρώτο πύργο της εταιρείας, τον ONE, ο οποίος βρίσκεται στην ακτογραμμή της Λεμεσού, ξεπερνούν το 90% της διαθεσιμότητας του έργου.

Όπως σημείωσε επίσης το ONE είναι το ψηλότερο παραθαλάσσιο οικιστικό κτήριο της Ευρώπης, οι 37 όροφοι του εκτείνονται σε 170 μέτρα ύψος.

Η δεύτερη μεγάλη επένδυση της εταιρείας Pafilia, το Limassol Neo, αν και βρίσκεται στην αγορά μόνο για 3 μήνες, οι πωλήσεις έχουν ξεπεράσει το 20% της πρώτης φάσης.

Το έργο βρίσκεται δίπλα από το δημόσιο κήπο της Λεμεσού και είναι ένα άκρως επιβλητικό σύμπλεγμα τεσσάρων κτιρίων 43, 38, 31 και 25 ορόφων αντίστοιχα, με μέση απόσταση μεταξύ των κτηρίων τα 26 μέτρα.

Θεαματικές πωλήσεις

Σε πολύ καλό δρόμο και οι προπωλήσεις της πρώτης φάσης του 17όροφου Limassol Del Mar δήλωσε η επικεφαλής στο τμήμα Marketing Ελευθερία Βοσκαρίδου.

«Έχει πωληθεί το 95% των διαμερισμάτων», είπε, σημειώνοντας ότι τέλος του χρόνου ολοκληρώνεται η πρώτη φάση. Από τη δεύτερη φάση του έργου η οποία περιλαμβάνει ένα πύργο 27 ορόφων έχει ήδη διατεθεί το 30% των πολυτελών διαμερισμάτων. Η δεύτερη φάση περιλαμβάνει την παράδοση των διαμερισμάτων του «Signature Collection», όπως ονομάζεται το κτήριο του ανατολικού project.

Θεαματικές και οι πωλήσεις του Trilogy ανέφερε η υπεύθυνη μάρκετινγκ και δημοσίων σχέσεων Σοφία Παρασκευά.

Συνολικά είπε ότι οι πωλήσεις και κρατήσεις διαμερισμάτων και γραφείων ανήλθαν στα €142 εκ. Το έργο συνθέτουν τρεις πύργοι 39, 36 και 37 ορόφων.

Σύμφωνα με την κ. Παρασκευά, έχει ήδη προπωληθεί το 51% των διαμερισμάτων των δύο από τους τρείς πύργους που περιλαμβάνει η πρώτη φάση και το 20% των γραφείων.

Παράλληλα εξέφρασε την ικανοποίηση της διότι όπως είπε, «οι πωλήσεις έχουν ξεπεράσει τις προσδοκίες μας. Το σημαντικό είναι ότι το ενδιαφέρον των επενδυτών για την Κύπρο είναι αυξημένο».

Η ταυτότητα των αγοραστών είναι από Ρωσία, Βορειοανατολική Ασία, Μέση Ανατολή, Ευρώπη και Βόρεια Αμερική. Στα έργα της Cybarco υπάρχει πάντα και ενδιαφέρον από κύπριους αγοραστές οι οποίοι προτιμούν ειδικότερα τα μονάρια για επένδυση, ανέφερε η κ. Παρασκευά.

Από τις τέσσερις γωνιές του πλανήτη είναι οι αγοραστές του μεγαλόπνοου έργου της μαρίνας Αγίας Νάπας, η οποία περιλαμβάνει και δύο πύργους 26 ορόφων έκαστος.

Σύμφωνα με τον υπεύθυνο μάρκετινγκ της M.M. Makronisos Marina Ltd, Σάββα Χριστοδούλου, έχει ήδη πωληθεί το 85% του ανατολικού πύργου.

Στην πολυσυζητημένη επίσης επένδυση του Αρχιεπισκόπου, που θα γίνει σε συνεργασία με τον Ούγγρο επενδυτή Sandor Kenyeres, και αφορά κατ’ αρχήν την ανέγερση των δύο πολυώροφων κτηρίων 12 ορόφων έκαστος, αποτελούμενων από 122 διαμερίσματα, στο ανατολικό μέρος του τεμαχίου έχει γίνει προσύμφωνο αγοράς για 98 διαμερίσματα, δήλωσε ο Country Manager της εταιρείας, Γιώργος Βωνιάτης.

Τα κατασκευαστικά έργα αναμένεται να ξεκινήσουν αρχές Σεπτεμβρίου, είπε.

Της Ηρώς Ευθυμίου