You are here

Αποφασίζουν για δεκαώροφο στην οδό Κινύρας

22/09/2022 10:07

Καθοριστική θα είναι σήμερα η συνεδρία του δημοτικού συμβουλίου Λευκωσίας, για αδειοδότηση του 10ώροφου κτηρίου στην οδό Κινύρας σε περιοχή ειδικού χαρακτήρα.

Υπενθυμίζεται ότι τον Ιανουάριο 2021, το δημοτικό συμβούλιο, ως η Πολεοδομική Αρχή, απέρριψε με συντριπτική πλειοψηφία την αίτηση για τη συγκεκριμένη ανάπτυξη με 24 ψήφους κατά και 3 υπέρ.

Οι αντιδράσεις όμως συνεχίζονται, τόσο από τους κατοίκους της περιοχής του Αγίου Ανδρέα, όσο και από τις περιβαλλοντικές οργανώσεις και μελών του ίδιου του δημοτικού συμβουλίου, επειδή το κτήριο θα ανεγερθεί σε περιοχή ειδικού χαρακτήρα.

Οι κάτοικοι της περιοχής Αγίου Ανδρέα, απέστειλαν στις 19 Σεπτεμβρίου 2022, επιστολή προς τον υπουργό Εσωτερικών Νίκο Νουρή και τους υπουργούς Μεταφορών και Γεωργίας που συναποτελούν τη διυπουργική επιτροπή, εκφράζοντας την έντονη αντίδραση τους στην αδειοδότηση της δεκαώροφης οικοδομής. Τονίζουν επίσης, ότι επιφυλάσσουν τα δικαιώματά τους επιβεβαιώνοντας ότι θα συνεχίσουν τις κινητοποιήσεις τους.

Καλούν επίσης την αρμόδια υπουργική επιτροπή να επανεξετάσει την απόφαση της διότι, όπως σημειώνουν, είναι χωρίς οποιαδήποτε τεκμηρίωση και έρχεται σε πλήρη αντίθεση με την αιτιολογημένη και πλήρως στοιχειοθετημένη απόφαση του δημοτικού συμβουλίου Λευκωσίας, του αρμόδιου Τμήματος Πολεοδομίας και του ΕΤΕΚ (τεχνικού συμβούλου του κράτους).

Το δημοτικό συμβούλιο να προστατεύσει την αξιοπιστία του

Σχετική ανακοίνωση εξέδωσε και η Ομοσπονδία Περιβαλλοντικών Οργανώσεων Κύπρου (ΟΠΟΚ), στις 20 Σεπτεμβρίου.

Η ΟΠΟΚ καταθέτει επίσης την έντονη αντίθεση της στην αδειοδότηση του συγκεκριμένου έργου και καλεί το δημοτικό συμβούλιο να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων και να προστατεύσει την αξιοπιστία και την αξιοπρέπειά του.

Σύμφωνα με την ΟΠΟΚ, είναι εντυπωσιακό πως η τριμελής Υπουργική Επιτροπή (αποτελούμενη από τον Υπουργό Εσωτερικών, τον Υπουργό Γεωργίας, και τον Υπουργό Μεταφορών) αγνόησε, τόσο την τεκμηριωμένη τοποθέτηση του δημοτικού συμβουλίου, όσο και τις αναλυτικές απόψεις του συνόλου του τεχνικού κόσμου (Επιστημονικό και Τεχνικό Επιμελητήριο Κύπρου – ΕΤΕΚ, Παγκύπριος Οργανισμός Αρχιτεκτονικής Κληρονομιάς – ΠΟΑΚ, Κυπριακό Τμήμα Διεθνούς Συμβουλίου Μνημείων και Τοποθεσιών – ICOMOS Cyprus), περιβαλλοντικών και κοινωνικών φορέων (Ομοσπονδία Περιβαλλοντικών Οργανώσεων Κύπρου – ΟΠΟΚ, Φίλοι της Λευκωσίας, Κάτοικοι Αγίου Ανδρέα), καθώς και εκατοντάδων πολιτών.

Προσθέτει ότι εντυπωσιάζει ακόμα περισσότερο η παραγνώριση της αναλυτικής τοποθέτησης του καθ’ ύλην αρμόδιου Τμήματος Πολεοδομίας και Οικήσεως, καθώς και του Τμήματος Αρχαιοτήτων.

Διερωτάται επίσης, εάν είναι δυνατόν ο υπουργός Εσωτερικών (Πρόεδρος της Τριμελούς Επιτροπής) να αδιαφορεί και να τοποθετείται, χωρίς τεκμηρίωση, αντίθετα με το οικείο επιστημονικό και τεχνικό τμήμα τoυ υπουργείου του οποίου προΐσταται.

Της Ηρώς Ευθυμίου