You are here

Αρχή με τέσσερις πύργους η Πάφος

12/10/2018 07:15

Στο χορό των πολυώροφων κτηρίων μπήκε για τα καλά και η Πάφος με τα τρία πρώτα projects να έχουν εξασφαλίσει τη συγκατάθεση του δημοτικού συμβουλίου και να έχουν πάρει ήδη και την άγουσα για την πολεοδομική αρχή.

Η νέα αυτή οικοδομική δραστηριότητα που θα αλλάξει εκ βάθρων το πολεοδομικό προφίλ της Πάφου τόσο στην παραλιακή ζώνη όσο και στο κέντρο της πόλης, όπως έγινε και με τη Λεμεσό που είναι η πρώτη διδάξασα, προχωρεί με εντατικούς ρυθμούς.  

Ο πρόεδρος της πολεοδομικής επιτροπής Πάφου, δημοτικός σύμβουλος Κωνσταντίνος Λετυμπιώτης, δήλωσε στη StockWatch ότι η ολομέλεια του δήμου άναψε πράσινο σε τρεις μεγάλες αναπτύξεις.

Το πρώτο έργο αφορά ένα 11ώροφο κτήριο στην Κάτω Πάφο.

Στην Κάτω Πάφο έχει περάσει επίσης με θετική σύσταση από το δημοτικό συμβούλιο ακόμη μια μεγάλη επένδυση την οποία συνθέτουν δύο πύργοι.

Ο ένας πύργος αποτελείται από 20 ορόφους και ο δεύτερος από 14 ορόφους.

Το τρίτο project που εξασφάλισε το πράσινο από τη δημοτική αρχή και πάει για τελική έγκριση στη διευθύντρια της πολεοδομικής αρχής είναι ένα έργο στο Αναβαργός για ένα σύγχρονο 7όροφο κτήριο.

Ο κ. Λετυμπιώτης, αναφέρθηκε επίσης και σε μια άλλη αίτηση που εκκρεμεί ενώπιον του δημοτικού συμβουλίου και αφορά ένα πολυώροφο κτήριο δίπλα από τους Τάφους των Βασιλέων.

Όπως εξήγησε, «επειδή η επένδυση γειτνιάζει με αρχαιολογικό μνημείο συστάθηκε στην εταιρεία να καταθέσει εκ νέου σχέδια με τις κτηριακές εγκαταστάσεις να μην ξεπερνούν τους 5-6 ορόφους».

Όσον αφορά τον κατάλογο με τις δέκα αιτήσεις που περιλαμβάνουν συνολικά 13 πολυώροφα κτήρια, ο οποίος κατατέθηκε στο δημοτικό συμβούλιο πριν δύο περίπου μήνες, εξήγησε ότι είτε πρόκειται για παλιές αιτήσεις που έχουν κατατεθεί πριν την έγκριση του νέου διευκρινιστικού πλαισίου, είτε αφορά αιτήσεις που κατατέθηκαν αλλά ακόμη δεν έχουν εξεταστεί.
 

Σημειώνεται ότι σύμφωνα με τις πρόνοιες του νέου διευκρινιστικού πλαισίου ο κάθε επενδυτής είναι υποχρεωμένος να προβαίνει σε αντισταθμιστικά μέτρα προς το δήμο που φιλοξενεί αυτές τις αναπτύξεις.

Ο κ. Λετυμπιώτης διευκρίνισε ακόμη ότι «αν και ο δήμος Πάφου είναι πολεοδομική αρχή, εντούτοις ο τελευταίος λόγος ανήκει στη διευθύντρια του τμήματος πολεοδομίας η οποία σύμφωνα με το νέο διευκρινιστικό πλαίσιο που διέπει τα πολυώροφα κτήρια έχει την απόλυτη ευθύνη για την έκδοση αδειών».

Ο δήμος απλώς εξετάζει και καταθέτει τις κατ’ αρχήν θετικές ή αρνητικές απόψεις του», επεσήμανε.

Της Ηρώς Ευθυμίου