You are here

Αυξάνονται οι τιμές των ακινήτων στην Κύπρο

11/08/2022 11:17

Αυξήσεις στις αξίες ακινήτων, κυρίως στη Λάρνακα και Αμμόχωστο παρατηρήθηκαν το δεύτερο τρίμηνο του 2022, σύμφωνα με τα αποτελέσματα του Δείκτη Αξιών Ακινήτων «RICS Cyprus Property Price Index with KPMG in Cyprus».

Τα διαμερίσματα έχουν τις μεγαλύτερες αυξήσεις σε αξίες, ενώ καταστήματα και αποθήκες έχουν σημειώσει μειώσεις. Η επαρχία Λεμεσού δεν έχει σημειώσει αυξομειώσεις στις αξίες, υποδεικνύοντας ότι οι αξίες σταθεροποιούνται.

Εκ μέρους της KPMG Κύπρου, ο Χριστόφορος Αναγιωτός, Διοικητικός Σύμβουλος και Επικεφαλής του Τομέα Ακινήτων και Ανάπτυξης Γης, δήλωσε ότι το αυξανόμενο κατασκευαστικό κόστος και η αυξητική τάση του πληθωρισμού παραμένουν παράγοντες που αναμένονται να επηρεάσουν συνολικά την αγορά ακινήτων.

Εκ μέρους του RICS, ο Simon Rubinsohn, RICS Chief Economist, σχολίασε ότι «οικονομία παραμένει σχετικά ανθεκτική προς το παρόν, αν και η πρόσφατη υποτίμηση των προοπτικών ανάπτυξης από την Κεντρική Τράπεζα είναι ενδεικτική των αναπόφευκτων προκλήσεων που προκύπτουν από την άνοδο των τιμών της ενέργειας». Παράλληλα, προσθέτει, «τα σχόλια και οι απόψεις από τους συμμετέχοντες στο RICS Commercial Property Monitor που κυκλοφόρησε πρόσφατα, ήταν αρκετά θετικές, και αυτό αντικατοπτρίζεται επίσης στις πρόσφατες τιμές ακινήτων ανά την Κύπρο που σημειώνουν αύξηση. Τα οικιστικά ακίνητα καθώς και γραφειακοί χώροι είναι ακόμα δυο σημαντικές κατηγορίες ακινήτων που συνεχίζουν να καταγράφουν ψηλές επιδόσεις».

Αύξηση στις τιμές των κατοικιών δείχνουν και τα στοιχεία που ανακοίνωσαν πρόσφατα η Στατιστική Υπηρεσία και η Κεντρική Τράπεζα.

Σύμφωνα με προκαταρκτική εκτίμηση της Στατιστικής Υπηρεσίας, ο δείκτης τιμών κατοικιών για το πρώτο τρίμηνο του 2022, υπολογίζεται στις 103,95 μονάδες. Συγκρινόμενος με το τέταρτο τρίμηνο του 2021 αυξήθηκε κατά 0,5% και σε σχέση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2021 αυξήθηκε κατά 1,1%.

Ο Δείκτης Τιμών Κατοικιών (ΔΤΚ) της Κεντρικής Τράπεζας της Κύπρου (ΚΤΚ) (οικίες και διαμερίσματα) συνέχισε την αυξητική του πορεία κατά το πρώτο τρίμηνο του 2022, καταγράφοντας τριμηνιαία αύξηση 1,1% σε σχέση με 1,3% το τέταρτο τρίμηνο του 2021, ενώ σε ετήσια βάση ο δείκτης σημείωσε αύξηση 3,2% σε σχέση με 2,6% το προηγούμενο τρίμηνο.

Γ.Χ.