You are here

Αυξήθηκαν οι τιμές ακινήτων

08/07/2020 12:35

Αύξηση παρουσίασαν το πρώτο τρίμηνο του 2020 οι τιμές των ακινήτων πριν την κρίση του κορωνοϊού που αναμένεται να επιφέρει πιέσεις, όπως διαφαίνεται από στοιχεία που ανακοίνωσε η Στατιστική Υπηρεσία.

Σύμφωνα με προκαταρκτική εκτίμηση της Στατιστικής Υπηρεσίας, ο δείκτης τιμών κατοικιών για το πρώτο τρίμηνο του 2020, υπολογίζεται στις 109,13 μονάδες. Συγκρινόμενος με το τέταρτο τρίμηνο του 2019 ο δείκτης αυξήθηκε κατά 2,5% και σε σχέση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2019 αυξήθηκε κατά 1,1%.

Το τέταρτο τρίμηνο του 2019 οι τιμές μειώθηκαν κατά 0,5% σε ετήσια βάση.

Ο Δείκτης Τιμών Κατοικιών (ΔΤΚατ) είναι ένας τριμηνιαίος δείκτης που μετρά τη μεταβολή της μέσης τιμής των οικιστικών μονάδων. Καλύπτει όλους τους τύπους οικιστικών μονάδων, καινούρια και υφιστάμενα. Η αξία της γης περιλαμβάνεται στη τιμή.

Η πηγή των στοιχείων που χρησιμοποιούνται για τους επί μέρους δείκτες και τους συντελεστές στάθμισης, είναι το Τμήμα Κτηματολογίου και Χωρομετρίας του Υπουργείου Εσωτερικών. Τα στοιχεία καλύπτουν όλες τις περιοχές που βρίσκονται υπό τον έλεγχο της κυβέρνησης της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Δείκτη τιμών ακινήτων με διαφορετική μεθοδολογία καταρτίζει και η Κεντρική Τράπεζα. Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία, ο δείκτης τιμών ακινήτων της ΚΤ αυξήθηκε κατά 2,8% σε ετήσια βάση.

Η Κεντρική κάνει λόγο για ανατροπή της αυξητικής πορείας της αγοράς ακινήτων λόγω της πανδημίας.  Η αγορά παρουσίαζε ενδείξεις επιβράδυνσης ήδη πριν την εμφάνιση της πανδημίας, αναφέρει η Κεντρική, επισημαίνοντας ότι υπάρχουν ερωτηματικά για την ανάκαμψη του τομέα.

Στο οικονομικό της δελτίο Ιουνίου, η ΚΤ σημειώνει ότι η πανδημία είχε σημαντική επίπτωση και στις επενδύσεις, με διάφορους δείκτες που άπτονται του τομέα ακινήτων να καταδεικνύουν ότι η δραστηριότητα στον κατασκευαστικό τομέα καθώς και η ζήτηση για ακίνητα, παρουσίασαν σημαντική κάμψη μετά και το ξέσπασμά της πανδημίας.

Αύξηση και στην ΕΕ

Πέραν της Κύπρου, αύξηση σημείωσαν και οι τιμές των ακινήτων στην ΕΕ.

Οι τιμές αυξήθηκαν κατά 5,0% στη ζώνη του ευρώ το πρώτο τρίμηνο του 2020 σε σύγκριση με το ίδιο τρίμηνο του προηγούμενου έτους - η υψηλότερη ετήσια αύξηση από το δεύτερο τρίμηνο του 2007, σύμφωνα με στοιχεία που έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα η Eurostat.

Στην ΕΕ οι τιμές των κατοικιών αυξήθηκαν κατά 5,5% σε σύγκριση με το ίδιο τρίμηνο του προηγούμενου έτους. Σε σύγκριση με το τέταρτο τρίμηνο του 2019, οι τιμές των κατοικιών αυξήθηκαν κατά 0,9% στη ζώνη του ευρώ, 1,2% στην ΕΕ και το πρώτο τρίμηνο του 2020.

Μεταξύ των κρατών μελών για τα οποία υπάρχουν διαθέσιμα στοιχεία, οι υψηλότερες ετήσιες αυξήσεις των τιμών κατοικιών κατά το πρώτο τρίμηνο του 2020 σημειώθηκαν στο Λουξεμβούργο (+ 14,0%), τη Σλοβακία (+ 13,1%), την Εσθονία (+ 11,5%), την Πολωνία (+ 11,3%) και Πορτογαλία (+ 10,3%), ενώ οι τιμές μειώθηκαν μόνο στην Ουγγαρία (-1,2%). Σε σύγκριση με το προηγούμενο τρίμηνο, οι υψηλότερες αυξήσεις σημειώθηκαν στην Πορτογαλία (+ 4,9%), την Εσθονία (+ 4,8%) και τη Σλοβακία (+ 4,0%), ενώ παρατηρήθηκαν μειώσεις στη Μάλτα (-4,3%), στην Ουγγαρία (-1,1% ), την Ιρλανδία (-0,8%) και το Βέλγιο (-0,1%).

Της Γεωργίας Χαννή