You are here

Cystat: Ανέβασαν ταχύτητα οι τιμές ακινήτων

07/10/2022 12:17

Ανέβασε ταχύτητα η αύξηση στις τιμές των ακινήτων, σύμφωνα με στοιχεία που ανακοίνωσε η Κεντρική Τράπεζα.

Σύμφωνα με προκαταρκτική εκτίμηση της Στατιστικής Υπηρεσίας, ο δείκτης τιμών κατοικιών για το δεύτερο τρίμηνο του 2022, υπολογίζεται στις 106,35 μονάδες.

Συγκρινόμενος με το πρώτο τρίμηνο του 2022, ο δείκτης αυξήθηκε κατά 2,3% και σε σχέση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2021 αυξήθηκε κατά 2,0%.

Το πρώτο τρίμηνο, ο δείκτης σημείωσε αύξηση 1,1% σε ετήσια βάση και 0,5% σε τριμηνιαία.

Σύμφωνα με στοιχεία που ανακοίνωσε χθες η Κεντρική Τράπεζα, τα οποία ετοιμάζονται με διαφορετική μεθοδολογία, o Δείκτης Τιμών Κατοικιών (ΔΤΚ) της Κεντρικής Τράπεζας της Κύπρου (οικίες και διαμερίσματα), που καταγράφεται και στο StatWatch, παρουσίασε αύξηση κατά το δεύτερο τρίμηνο του 2022, καταγράφοντας τριμηνιαία αύξηση 1,7% σε σχέση με 1,1% το προηγούμενο τρίμηνο, ενώ σε ετήσια βάση ο δείκτης σημείωσε αύξηση 4,7% σε σχέση με 3,2% το προηγούμενο τρίμηνο.

Σύμφωνα με την ΚΤ, η επιτάχυνση στις αυξήσεις των τιμών των κατοικιών έχουν ως κύρια αιτία το αυξημένο κατασκευαστικό κόστος, κάτι που αντανακλάται στην αύξηση των τιμών τόσο των διαμερισμάτων όσο και των οικιών.

Μεγαλύτερη αύξηση στην ΕΕ

Όσον αφορά τις τιμές των ακινήτων στην ΕΕ, αυξάνονται με ταχύτερο ρυθμό. Σύμφωνα με στοιχεία που ανακοίνωσε η Eurostat, οι τιμές των ακινήτων στην ΕΕ αυξήθηκαν κατά 9,9% το δεύτερο τρίμηνο σε ετήσια βάση και στην ευρωζώνη κατά 9,3%.

Σύμφωνα με τα στοιχεία, σε όλες τις χώρες της ΕΕ, σημειώθηκε αύξηση στις τιμές των ακινήτων. Οι μεγαλύτερες αυξήσεις, σημειώθηκαν στην Εσθονία (+27,4%), Τσεχία (+23,1%), Ουγγαρία (+22,8%) και Λιθουανία (22,1%). Οι μικρότερες αυξήσεις, σημειώθηκαν στην Κύπρο (+2%), Φινλανδία (+2,2%) και Δανία (+2,8%).

 

Της Γεωργίας Χαννή