You are here

Developers: Τα είπαν με Σαρρή για ακίνητα

11/09/2007 13:14
Οι επιπτώσεις από την κίνηση της Κεντρικής Τράπεζας να μειώσει το όριο χρηματοδότησης για απόκτηση κατοικίας από το 70% στο 60% της αξίας του ακινήτου, τέθηκε στο επίκεντρο χθεσινής συνάντησης που είχε ο υπουργός Οικονομικών Μιχάλης Σαρρής με το διοικητικό συμβούλιο του Παγκύπριου Συνδέσμου Επιχειρηματιών Ανάπτυξης Γης και Οικοδομών.

Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, κατά τη συνάντηση συζητήθηκε υπόμνημα που απέδωσε ο σύνδεσμος στον υπουργό με το οποίο διατύπωνε συγκεκριμένες εισηγήσεις για αντιμετώπιση διαφόρων προβλημάτων του κλάδου, τα οποία εμπίπτουν στις αρμοδιότητες του υπουργείου Οικονομικών.
Ο σύνδεσμος εξέφρασε τις έντονες του ανησυχίες για τις επιπτώσεις που ενδέχεται να έχει η μείωση του ορίου χρηματοδότησης οι οποίες δεν μπορεί παρά να είναι αρνητικές για ολόκληρη την οικονομία. «Ο σύνδεσμος θεωρεί ότι οποιαδήποτε μέτρα θα έπρεπε να είχαν ληφθεί ή να ληφθούν, έπρεπε ν’ αφορούν τα καταναλωτικά δάνεια και την αγορά γης για κερδοσκοπικούς σκοπούς και όχι τον τομέα ανάπτυξης γης που είναι από τους λίγους ασφαλείς τρόπους αποταμίευσης που έχουν μείνει στον Κύπριο πολίτη. Η απότομη εφαρμογή των μέτρων αυτών έχει ήδη δημιουργήσει σοβαρά προβλήματα στη συνέχιση των εργασιών του κλάδου», υπογραμμίζεται στην ανακοίνωση.

Άλλα θέματα που συζητήθηκαν αφορούσαν πακέτο μέτρων προς απαύλυνση του κόστους απόκτησης στέγης όπως για παράδειγμα η άμεση γενική μείωση των μεταβιβαστικών τελών, η μείωση του φόρου κεφαλαιουχικών κερδών και η κατάργηση των μεταβιβαστικών τελών στις αγορές ακινήτων όπου το κράτος εισπράττει ΦΠΑ. Τέλος συζητήθηκε το θέμα της επιβολής του ΦΠΑ στα οικόπεδα, για το οποίο αναφέρθηκε ότι λόγω του γεγονότος ότι συμπίπτει με την εισαγωγή του ευρώ τον Ιανουάριο, η ημερομηνία εισαγωγής του ΦΠΑ στα οικόπεδα μετατίθεται για τα μέσα του 2008.

Σύμφωνα με τους επιχειρηματίες ανάπτυξης γης, ο υπουργός αντιμετώπισε με κατανόηση τα θέματα που συζητήθηκαν και διαβεβαίωσε ότι θα μεταφέρει τις ανησυχίες τους στο διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας. Ταυτόχρονα δεσμεύτηκε ότι θα εξετάσει όλες τις εισηγήσεις που του υποβλήθηκαν.

Γ.Χ.