You are here

Διαβατήρια με εγκληματική προχειρότητα

23/01/2021 06:46

Πολλά και διάφορα είπαν στις καταθέσεις τους στην Ερευνητική Επιτροπή για τις πολιτογραφήσεις οι πρώην υπουργοί Εσωτερικών Ελένη Μαύρου (επί διακυβέρνησης Χριστόφια) και Σωκράτης Χάσικος (επί πρώτης προεδρίας Αναστασιάδη) και ο νυν ΥΠΕΣ Νίκος Νουρής. Κοινό στοιχείο όλων είναι ότι για πολλά χρόνια οι διαδικασίες που ακολουθούνταν ήταν ανεπαρκείς και επίσης ότι η έγκριση από το Υπουργικό Συμβούλιο ήταν τυπική.

Από την κατάθεση Χάσικου ξεχωρίζουν όσα ανέφερε για την περίπτωση του Μαλαισιανού που καταζητείται από τη χώρα του για καταχρήσεις και ενός Κινέζου που έταζε επενδύσεις εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ και ήταν φούσκα. Επίσης η αναφορά σε γαμπρό πολιτικού προσώπου που ήταν πίσω από πολλές αιτήσεις για πολιτογραφήσεις. Ο κ. Χάσικος διευκρινίζει ότι κατά την κατάθεσή του στην Ερευνητική Επιτροπή των Κατ’ Εξαίρεση Πολιτογραφήσεων Αλλοδαπών Επενδυτών και Επιχειρηματιών σε καμιά περίπτωση δεν αναφέρθηκε στο γαμπρό του Προέδρου της Δημοκρατίας σε σχέση με υποθέσεις έκδοσης κυπριακών διαβατηρίων.

«Στο κεφάλαιο όπου αναφέρομαι για γαμπρό πολιτικού που είχε σχέσεις με την έκδοση διαβατηρίων και επειδή όπως δημοσιεύθηκαν τα πρακτικά το όνομα που αναφέρω είναι διαγραμμένο, θέλω να διευκρινίσω ότι σε καμία περίπτωση δεν αναφέρομαι στο γαμπρό του Προέδρου της Δημοκρατίας», είπε στο ΚΥΠΕ.

Η διευκρίνιση, πρόσθεσε ο κ. Χάσικος, «κρίνεται αναγκαία από μέρους μου γιατί κάποια εκ των μέσων ενημέρωσης άφησαν υπονοούμενα ότι πρόκειται για το γαμπρό του Προέδρου».

Στην περίπτωση της κ. Μαύρου ξεχωρίζει υπόθεση δύο «πολύ δυνατών ονομάτων» που πολιτογραφήθηκαν πριν ακόμα ολοκληρωθούν οι φάκελοι με τα στοιχεία και επίσης τα όσα αναφέρθηκαν για την πίεση που ασκούσε συγκεκριμένος οργανισμός.

Από τον κ. Νουρή οι αριθμοί που έδωσε για τις πολιτογραφήσεις και από την αποκάλυψη ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση ζητούσε τερματισμό του προγράμματος.

Επισυνάπτονται περιλήψεις με τις καταθέσεις των τριών υπουργών.