You are here

Διαβατήρια: Στον αέρα αιτήσεις δισ. ευρώ

10/01/2021 06:02

Αν και οι προσδοκίες των developers για επαναφορά νέου επενδυτικού προγράμματος είναι πολύ χαμηλές εντούτοις δηλώνουν ότι ζητούν επιτακτικά από την κυβέρνηση την εξέταση του μεγάλου αριθμού των αιτήσεων που εκκρεμούν, οι οποίες ανέρχονται σε μερικά δισεκατομμύρια ευρώ και από τις οποίες κρέμεται η επιβίωση των έργων αλλά και η τύχη αρκετών επαγγελματιών του κλάδου.

Παράγοντες του κλάδου που μίλησαν στη StockWatch, διαχωρίζουν από την εγχώρια αγορά, τα μεγάλα έργα που έχουν πληγεί από τη διακοπή του επενδυτικού προγράμματος και εκφράζουν την ελπίδα ότι η κυβέρνηση, μετά από έξι μήνες, θα αρχίσει να επεξεργάζεται νέο επενδυτικό σχέδιο το οποίο με έμμεσο τρόπο θα στηρίζει και την αγορά ακινήτων.

Ο Διευθύνων Σύμβουλος του Ομίλου Δ. Ζαβός, Μιχάλης Ζαβός, δήλωσε στη StockWatch, ότι «αυτή τη στιγμή εκκρεμούν πάρα πολλές αιτήσεις και εάν για κάποιο λόγο ακυρωθούν ενδεχομένως θα πρέπει να επιστραφούν τα λεφτά στους αγοραστές διότι η διευθέτηση γίνεται με τέτοιο τρόπο ώστε να είναι προϋπόθεση η έγκριση για να πάρει ο developer τα χρήματα. Για το λόγο αυτό η κυβέρνηση θα πρέπει να δει επειγόντως τις αιτήσεις που εκκρεμούν διότι μιλούμε για μερικά δισεκατομμύρια τα οποία κρέμονται και σε περίπτωση που δεν εγκριθούν οι αιτήσεις τα λεφτά αυτά θα πρέπει να επιστραφούν προκαλώντας τεράστια ζημιά στους developers διότι τίθεται και σε κίνδυνο και η επιβίωση του ίδιου του έργου, διότι χωρίς τα λεφτά αυτά δεν θα μπορέσει να ολοκληρωθεί».

Πρόσθεσε ότι «με βάση τη συμφωνία τα χρήματα είναι μεν κατατεθειμένα αλλά είναι μπλοκαρισμένα διότι αποτελεί προϋπόθεση η έγκριση της αίτησης για να εκταμιεύσει ο developer, τα χρήματα».

Αναφερόμενος στο σκηνικό όπως έχει διαμορφωθεί μετά την διακοπή του προγράμματος αλλά και την πανδημική κρίση είπε ότι «κάποια έργα έχουν τερματίσει τις εργασίες τους και κάποια άλλα ίσως παραμείνουν μόνο στα χαρτιά. Υπάρχουν όμως και έργα που είναι προπωλημένα διότι ήταν προϋπόθεση να καταβάλλεται ολόκληρο το ποσό πριν την έναρξη του έργου οπότε προχωρούν κανονικά. Το μεγάλο πρόβλημα θα προκύψει εάν δεν εξεταστούν ή ακυρωθούν οι αιτήσεις που εκκρεμούν» επανέλαβε.

Εξέφρασε επίσης την άποψη ότι «οι μεγάλοι developers οι οποίοι πέρασαν και άλλες δύσκολες εποχές θα επιβιώσουν και από αυτή την κρίση, αυτοί που κινδυνεύουν  σοβαρά να βάλουν λουκέτο είναι τα μικρά γραφεία τα οποία επέκτειναν στις εργασίες τους με τα λεφτά που εξασφάλιζαν από την προηγούμενη δουλειά».

Επιχειρηματίες πρέπει να επιστρέψουν τα χρήματα που πήραν

Σε νέο επενδυτικό πρόγραμμα προσβλέπει ο CEO της Aristo Developers Θεόδωρος Αριστοδήμου, ο οποίος είπε ότι «έχουμε αρκετά διαμερίσματα απούλητα γι’ αυτό διατηρούμε τα γραφεία μας στο εξωτερικό προσπαθώντας να τα πουλήσουμε εκτός του προγράμματος των πολιτογραφήσεων».

Παραδέχθηκε, επίσης ότι «οι developers, που δεν πρόλαβαν να πουλήσουν μεγάλο ποσοστό του έργου ώστε να δικαιολογείται η ολοκλήρωση του θα υποστούν τεράστιες ζημίες εάν η συμφωνία που έχουν συνάψει προνοεί ότι θα πρέπει να επιστρέψουν στους επενδυτές τα χρήματα εάν δεν παραδώσουν στο συμφωνημένο χρονοδιάγραμμα το ακίνητο».

Συμφώνησε με τους συναδέλφους του ότι αρκετά μεγάλα έργα θα παραμείνουν στα χαρτιά εάν τελικά δεν έρθει νέο επενδυτικό σχέδιο υποδεικνύοντας ότι «η εταιρεία μας θα ολοκληρώσει τα έργα που είναι υπό ανέγερση και δεν πρόκειται να ξεκινήσει καινούργια εάν δεν έρθει νέο πρόγραμμα που να απευθύνεται σε ξένους επενδυτές». Πρόσθεσε ότι «το πρόγραμμα μας είναι πλέον διαφοροποιημένο και βασίζεται στην ντόπια αγορά με πιο μικρά έργα χαμηλότερου κόστους προσαρμοσμένα στις ανάγκες της εγχώριας αγοράς».

Πρέπει να είναι τρελός κάποιος για να ξεκινήσει μεγάλο έργο

Η αγορά η οποία στηριζότανε στο επενδυτικό πρόγραμμα περιέπεσε σε ένα φαύλο κύκλο δήλωσε και ο διευθύνων σύμβουλος της ομώνυμης εταιρείας Αντώνης Λοΐζου, διότι όπως είπε ενδεχομένως κάποιοι που αγόρασαν διαμερίσματα σε πύργους και καθυστερεί η εκτέλεση του έργου να απαιτήσουν τα λεφτά τους πίσω προκαλώντας ανυπολόγιστες ζημιές στους επιχειρηματίες ανάπτυξης γης.

«Ζημιές θα υποστούν και αυτοί που αγόρασαν τη γη σε πολύ ψηλή τιμή που πολύ πιθανόν να την χρωστούν ακόμη, επειδή θα πουλούσαν τα διαμερίσματα σε τριπλάσια και τετραπλάσια τιμή αλλά δεν πρόλαβαν να ολοκληρώσουν το έργο. Εάν η κυβέρνηση δεν επαναφέρει νέο πρόγραμμα τουλάχιστον όσον αφορά τα ακίνητα, οι ζημιές θα είναι τεράστιες ενώ οι απολύσεις προσωπικού που ήδη ξεκίνησαν θα εκτοξευθούν προκαλώντας μεγάλο πλήγμα και στην οικονομία».

Σύμφωνα με τον κ. Λοΐζου, πρόβλημα θα προκύψει και στα μεγάλα projets των μαρίνων. Ενδεικτικά ανέφερε ότι οι ιδιοκτήτες της μαρίνας Αγίας Νάπας δήλωσαν ήδη ότι για την ώρα θα ολοκληρώσουν τον ένα πύργο από τους δύο. Πρόβλημα όμως μπορεί να δημιουργηθεί και με τις μαρίνες Παραλιμνίου και Λάρνακας παρόλο ότι οι ιδιοκτήτες δήλωσαν ότι δεν στηρίζονται στο επενδυτικό πρόγραμμα.

«Εμείς ότι κτίσαμε - κτίσαμε για ξένους υπό τις σημερινές συνθήκες πρέπει να είναι τρελός κάποιος για να ξεκινήσει αυτού του είδους τα έργα με την ελπίδα ότι θα  πουλήσει ή ότι θα έρθει ένα νέο πρόσραμμα».

Στρεφόμαστε στην εγχώρια αγορά

Ο CEO της εταιρείας Cyfield, Γιώργος Χρυσοχός, διαχώρισε την εγχώρια αγορά η οποία όπως είπε σύμφωνα και με τα στοιχεία του τμήματος κτηματολογίου πηγαίνει καλά παρά τις δυσκολίες της πανδημικής κρίσης.

Αναφερόμενος στη δική τους εταιρεία είπε ότι «εμείς δεν περιμένουμε νέο πρόγραμμα. Προχωρούμε τους σχεδιασμούς και τη στρατηγική μας με βάση τα νέα δεδομένα».

Πάντως και ο κ. Χρυσοχός, προειδοποίησε ότι θα υπάρξει τεράστιο κύμα απολύσεων σε όλους τους κλάδους που συνδέονται με την κτηματαγορά εάν τελικά η κυβέρνηση δεν επανεξετάσει την εισαγωγή νέου επενδυτικού προγράμματος το οποίο να στηρίζει με κάποιο τρόπο και την αγορά ακινήτων.

Της Ηρώς Ευθυμίου