You are here

Διχάζει τη Λεμεσό ο πιο ψηλός πύργος

15/07/2019 06:56

Ο 45 ορόφων πύργος Aura της εταιρείας Σιακόλα στη Λεμεσό διχάζει το δημοτικό συμβούλιο με μερίδα συμβούλων να τάσσεται υπέρ της ανάπτυξης και άλλους να ζητούν μείωση του κατά 25 μέτρα.  Οι διιστάμενες απόψεις που υπάρχουν στο δημοτικό συμβούλιο έχουν ως αποτέλεσμα η απόφαση να παραπέμπεται από συνεδρία σε συνεδρία.

Κατά τη διάρκεια της πρώτης συνεδρίας, τον περασμένο μήνα, το δημοτικό συμβούλιο αποφάσισε κατά πλειοψηφία να ζητήσει από την εταιρεία μέσω της πολεοδομίας να μειώσει το ύψος του πύργου κατά 25 μέτρα, με την εταιρεία να συμφωνεί στα 16 μέτρα, δηλαδή κατά πέντε ορόφους και να κατεβαίνει στους 40 ορόφους, μη αφήνοντας όμως ικανοποιημένους τους περισσότερους από τους 26 δημοτικούς συμβούλους.

Στη συνεδρία της περασμένης Παρασκευής, σύμφωνα με πληροφορίες, δεν κατέστη δυνατόν να συμφωνήσουν οι 20 παρόντες δημοτικοί σύμβουλοι.  Οι δέκα ψήφισαν υπέρ της συγκατάθεσης του δήμου για 40 ορόφους και οι άλλοι δέκα έθεσαν σοβαρές διαφωνίες για το ύψος του πύργου αλλά και το τεμάχιο γης, το οποίο όπως υποστηρίζουν είναι μικρό για αυτού του μεγέθους ανάπτυξη.

Από την άλλη ο επιχειρηματίας είναι ανένδοτος δηλώνοντας ότι δεν υπάρχει περιθώριο για περαιτέρω μείωση του ύψους του κτηρίου.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες ο δήμαρχος Νίκος Νικολαΐδης απέφυγε να δώσει τη νικώσα ψήφο, τηρώντας αποχή.

Υπέρ ψήφισαν οι έξι από τους παρόντες δημοτικούς σύμβουλους του ΔΗΣΥ, τρεις τήρησαν αποχή ενώ απουσίαζε και ένας δημοτικός σύμβουλος του ΔΗΣΥ. Υπέρ τάσσονται και οι τέσσερις δημοτικοί σύμβουλοι του ΔΗΚΟ.

Εναντίον ήταν οι δημοτικοί σύμβουλοι του ΑΚΕΛ, της ΕΔΕΚ και οι σύμβουλοι των Οικολόγων, της Συμμαχίας Πολιτών, της Αλληλεγγύης και του ΕΛΑΜ.

Το υπό μελέτη τεμάχιο εφάπτεται με την παραλιακή οδό της Λεμεσού, τη Λεωφόρο 28ης Οκτωβρίου .

Σημειώνεται ότι ιεραρχικά πιο πάνω από τις τοπικές αρχές είναι η κεντρική αρχή, δηλαδή το κράτος (πολεοδομική αρχή) η οποία αν και επιδιώκει να έχει τη σύμφωνο γνώμη της τοπικής αρχής, εντούτοις μπορεί να αποφασίσει να δώσει η ίδια την άδεια αφού προηγηθεί θετική γνωμάτευση της περιβαλλοντικής αρχής.

Τι περιλαμβάνει το έργο

Πάντως σύμφωνα με τη μελέτη εκτίμησης των επιπτώσεων στο περιβάλλον που κατατέθηκε ενώπιον της περιβαλλοντικής αρχής τον περασμένο Ιανουάριο, η προτεινόμενη ανάπτυξη του κτιρίου Aura είναι σε τρεις φάσεις.

Την κατεδάφιση υπάρχοντος κτιρίου, την κατασκευή της προτεινόμενης ανάπτυξης και τη λειτουργία της προτεινόμενης ανάπτυξης.

Σύμφωνα με τη μελέτη οι εργασίες κατεδάφισης αναμένεται να αρχίσουν μόλις εκδοθεί η πολεοδομική άδεια και αναμένεται να διαρκέσουν 3-4 μήνες. Η φάση κατασκευής αναμένεται να ξεκινήσει το 2019, μόλις αποκτηθούν οι απαραίτητες άδειες οικοδομής, και να ολοκληρωθεί προς το τέλος του 2022.

Περιγραφή και στόχοι του έργου

Το έργο θα περιλαμβάνει κατοικίες (στους ορόφους 5-13, 15-23, 25-33, 35-43 και 45).

-Μηχανικές εγκαταστάσεις (στους ορόφους 1, 4, 14, 24, 34 και 44).

-Γραμμικό πάρκο (με πλατεία, δημόσιο χώρο πρασίνου και εγκαταστάσεις προσβασιμότητας για άτομα με ειδικές ανάγκες).

-Υποδοχή, εστιατόρια και υπηρεσίες αναψυχής, στο ισόγειο (δημόσιο πάρκο) και 2ος
και 3ος όροφος.

-Χώροι στάθμευσης, σε υπόγεια επίπεδα 1-4.

-Χώροι αποθήκευσης, σε υπόγεια επίπεδα 1-4

Η αξιολόγηση που έχει γίνει στα πλαίσια της παρούσας ΜΕΕΠ έχει εντοπίσει μια σειρά πιθανών επιπτώσεων και σχετικά μέτρα μετριασμού για τα στάδια κατεδάφισης, κατασκευής και λειτουργίας του έργου.

Της Ηρώς Ευθυμίου