You are here

Α. Δημητριάδης: Βαρύ ακόμη το κλίμα στο εξωτερικό λόγω ΚΕΠ

31/07/2022 06:00

Τα όσα έχουν προηγηθεί πριν την κατάργηση του κυπριακού επενδυτικού προγράμματος συνεχίζουν να «στοιχειώνουν» το όνομα της Κύπρου στο εξωτερικό, δηλώνει ο πρόεδρος του Συνδέσμου Μεγάλων Αναπτύξεων Ανδρέας Δημητριάδης.

Σε συνέντευξή του στη StockWatch, ο κ. Δημητριάδης αν και αναγνωρίζει ότι επιδεικνύεται μεγάλο ενδιαφέρον από ξένους επενδυτές για την Κύπρο, υπογραμμίζει εντούτοις ότι μετά την κατάργηση του ΚΕΠ και των όσων έχουν προηγηθεί, το κλίμα εξακολουθεί να είναι βαρύ για την Κύπρο και για ν’ αντιστραφεί αυτό η κυβέρνηση θα πρέπει να δώσει περισσότερα κίνητρα ώστε να προσελκύσει αξιόλογους επενδυτές.

Χαρακτηρίζει ως μια καλή αρχή τα φορολογικά κίνητρα που εξήγγειλε πρόσφατα και προσφέρει η κυβέρνηση στο πλαίσιο της ενίσχυσης της προσπάθειας για προσέλκυση ξένων επενδυτών, παράλληλα όμως εξηγεί ότι δεν είναι αρκετά και καλεί την κυβέρνηση να δώσει κίνητρα και κατευθυντήριες γραμμές στον ιδιωτικό τομέα για να συμπληρώσει τις ελλείψεις των απαραίτητων υποδομών που απαιτούνται για τη διαβίωση των επενδυτών και των οικογενειών τους στην Κύπρο.

Στη συνέντευξή του στη StockWatch, ο κ. Δημητριάδης αναφέρει ότι τα μέλη του συνδέσμου μεγάλων αναπτύξεων επιδόθηκαν σε αγώνα δρόμου με συνεχείς επιχειρηματικές αποστολές σε διάφορες χώρες, όπως τη Βιέννη και το Τελ Αβίβ, με στόχο την εξεύρεση νέων κεφαλαίων ώστε να μην καθηλωθεί κανένα έργο του συνδέσμου μετά την κατάργηση του κυπριακού επενδυτικού προγράμματος.

Σύμφωνα με τον κ. Δημητριάδη η συνολική αξία των έργων που εκπροσωπεί ο σύνδεσμος ξεπερνά τα €8 δισ., τα οποία κατά τη διάρκεια της εκτέλεσης τους θα δημιουργήσουν πέραν των 6 χιλιάδων θέσεων εργασίας.

Σχολιάζοντας τα τεκταινόμενα γύρω από το Τοπικό Σχέδιο Ακάμα είπε ότι ο σύνδεσμος μεγάλων αναπτύξεων είναι υπέρ της λελογισμένης ανάπτυξης της ιδιωτικής γης στην περιοχή Ακάμα, η οποία σε βάθος χρόνου θα προστατεύει και θ’ αναβαθμίζει το περιβάλλον.

Καυτηριάζει και τις δαπανηρές και πολύπλοκες διαδικασίες μέχρι να εξασφαλίσει ένας επενδυτής τις απαιτούμενες άδειες για μεγάλα έργα. Ενδεικτικά ανέφερε ότι στην περίπτωση των γηπέδων γκολφ χορηγήθηκαν άδειες μετά την παρέλευση περίπου δέκα χρόνων με δεκάδες σελίδες όρους και προϋποθέσεις και έθεσε ένα ερώτημα προς πολλούς αποδέκτες.

«Ποιος ξένος επενδυτής είναι διατεθειμένος να επενδύσει τα κεφάλαια του και να αναμένει τόση μεγάλη χρονική περίοδο για να εξασφαλίσει πολεοδομική άδεια; Ουδείς θα έλεγα», αναφέρει χαρακτηριστικά.

Διαβάστε τη συνέντευξη εδώ.

Της Ηρώς Ευθυμίου