You are here

ΔΗΣΥ: Δεν αντέχει η κτηματαγορά το ΦΠΑ 15%

16/04/2008 16:24
Την εκτίμηση ότι η κτηματαγορά δεν μπορεί να αντέξει επιπρόσθετο κόστος με την επιβολή 15% ΦΠΑ εξέφρασε σήμερα ο αντιπρόεδρος του ΔΗΣY Λευτέρης Χριστοφόρου.

Σε δηλώσεις του, ο κ. Χριστοφόρου τόνισε πως πρέπει να ληφθεί δέσμη αντισταθμιστικών μέτρων στην επιβολή του ΦΠΑ έτσι ώστε να υποβοηθηθεί ο Κύπριος πολίτης και το κυπριακό νοικοκυριό, τουλάχιστον όσον αφορά την απόκτηση πρώτης κατοικίας. Σημείωσε ακόμα πως το κόμμα του έχει καταθέσει σχετική πρόταση στη Βουλή που προνοεί κατάργηση των μεταβιβαστικών τελών για την πρώτη κατοικία, για την οποία θα ζητηθεί η επίσπευση της συζήτησης της στη Βουλή για μετά το Πάσχα.

Ο αντιπρόεδρος του ΔΗΣΥ κάλεσε την κυβέρνηση να πάρει μέτρα στήριξης όλων των νεαρών ζευγαριών τα οποία, όπως είπε, «θα βρεθούν σε μειονεκτική και δυσμενή θέση μετά την επιβολή του ΦΠΑ όσον αφορά την αγοραπωλησία γης και οικοπέδων».

Ο κ. Χριστοφόρου έθιξε ακόμα και το θέμα δανεισμού για αγορά δεύτερης ή εξοχικής κατοικίας και αγορά κατοικίας από αλλοδαπούς, τονίζοντας ότι «πρέπει να υπάρξει επανεξέταση του 60 - 40 που επέβαλε η Κεντρική Τράπεζα ως ρήτρα δανειοδότησης».

Καταλήγοντας, ο βουλευτής του ΔΗΣΥ σημείωσε πως «πρέπει επιτέλους να διαμορφωθεί μια συγκροτημένη στεγαστική πολιτική που θα καθιστά προσιτή την απόκτηση στέγης και για τον τελευταίο Κύπριο πολίτη».