You are here

ΔΝΤ: Τρέχουν με διαφορετικές ταχύτητες τα ακίνητα

11/12/2019 10:38

Οι τιμές των ακινήτων στην Κύπρο αυξάνονται ανομοιόμορφα, σύμφωνα με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο το οποίο προειδοποιεί ότι ο τομέας χρειάζεται παρακολούθηση.

Σε έκθεση του εκτελεστικού συμβουλίου του ΔΝΤ, μετά την ολοκλήρωση της διαβούλευσης με την Κύπρο, αναφέρεται ότι παρατηρούνται ψηλότερες αυξήσεις τιμών κυρίως σε ακίνητα πολυτελείας σε ορισμένες παράκτιες περιοχές (π.χ. Λεμεσός), που τροφοδοτείται από τη ζήτηση που συνδέεται με το Κυπριακό Επενδυτικό Πρόγραμμα που προσελκύει μη μόνιμους κατοίκους.

Επισημαίνεται ότι οι τιμές των ακινήτων αυξάνονται σταδιακά αλλά ανομοιόμορφα στις αγορές. Η αυξανόμενη ζήτηση για κατοικίες και γραφεία επιχειρήσεων αντιμετωπίζεται με αυξανόμενη προσφορά από νέες κατασκευές, όπως αποδεικνύεται από την αύξηση της έκδοσης οικοδομικών αδειών και την αποδέσμευση των αναχρηματοδοτούμενων εξασφαλίσεων από τις τράπεζες. Οι επενδύσεις σε ακίνητα από τράπεζες και επενδυτικά κεφάλαια έχουν επίσης αυξηθεί.

Οι τιμές κατοικιών αυξήθηκαν κατά 2,7% σε ετήσια βάση το πρώτο τρίμηνο του 2019, ενώ οι πωλήσεις αυξήθηκαν σχεδόν κατά 6% κατά τη διάρκεια του 2018.

Τα ενοίκια αυξάνονται ραγδαία με αύξηση 17% το 2018 κυρίως λόγω της αυξανόμενης ζήτησης από ξένους φοιτητές και της καθυστέρησης στην προσφορά επενδύσεων σε ακίνητα, οδηγώντας τις αρχές να αυξήσουν τις επιδοτήσεις ενοικίου και στέγασης και μια σειρά κινήτρων προς τους developers για να αυξήσουν την προσφορά οικονομικής στέγης και ενοικιάσεις ακινήτων.

Τονίζεται ότι οι μακροοικονομικοί κίνδυνοι από την αγορά ακινήτων φαίνονται περιορισμένοι τώρα, αλλά δικαιολογούν στενή παρακολούθηση.

Αναφέρεται ότι ενώ οι πωλήσεις περιουσιακών στοιχείων που έχουν ανακτηθεί από τις τράπεζες και τις εταιρείες διαχείρισης ακινήτων θα μπορούσαν ενδεχομένως να μειώσουν τις τιμές, οι πιέσεις από τις πωλήσεις αυτές δεν ήταν εμφανείς σε κανένα τμήμα της αγοράς.

«Ωστόσο, είναι σημαντικό να συνεχιστεί η παρακολούθηση των τομεακών και περιφερειακών εξελίξεων στην αγορά ακινήτων, λαμβάνοντας υπόψη την κατακερματισμένη φύση της αγοράς», επισημαίνεται.

Θα πρέπει να εξεταστεί, π.χ. αν οι πωλήσεις ακινήτων πολυτελείας συσχετιστούν με ταχεία πιστωτική επέκταση ή υψηλό δανεισμό.

Στο μέτωπο της εποπτείας, απαιτείται συνεχής παρακολούθηση των μεγάλων ανακτήσεων ακινήτων από τις τράπεζες, προκειμένου να αποθαρρυνθεί και να περιοριστεί ο κίνδυνος υπερβολικής κατοχής ακινήτων που έχουν εκποιηθεί.

Επίσης, η αυξημένη κατοχή ακινήτων από τα επενδυτικά ταμεία απαιτεί στενή παρακολούθηση για τον μετριασμό των κινδύνων που συνδέονται με τις αναντιστοιχίες ρευστότητας. Τα εποπτικά μέσα, ιδίως οι απαιτήσεις του πυλώνα 2 και οι ρητοί στόχοι για συγκεκριμένους τραπεζικούς τομείς, θα πρέπει να εξακολουθήσουν να χρησιμοποιούνται για να αποθαρρύνουν την υπερβολική κατοχή ακινήτων από τις τράπεζες.

Το ΔΝΤ υποστηρίζει ότι η ανάκαμψη των τιμών των ακινήτων βοηθά τις τράπεζες να εκφορτώσουν τα ακίνητα που έχουν λάβει ως μέρος των συμβάσεων ανταλλαγής χρέους προς περιουσιακά στοιχεία.

Της Γεωργίας Χαννή