You are here

Δύο νέα πολυώροφα κτήρια στη Λάρνακα

30/06/2020 10:28

Πράσινο άναψε η περιβαλλοντική αρχή στην κατασκευή δύο πολυώροφων κτηρίων με οικιστικά διαμερίσματα, με  την ονομασία Habitat, στην ενορία Αγίου Νικολάου, στη Λάρνακα, της εταιρείας Perisand Holdings Ltd.

Σύμφωνα με τη μελέτη εκτίμησης των επιπτώσεων στο περιβάλλον η οποία τέθηκε στο μικροσκόπιο της περιβαλλοντικής αρχής, το προτεινόμενο έργο αφορά κατασκευή και λειτουργία δύο πολυώροφων κτηρίων 10 ορόφων και 41 μέτρα ύψος το ένα και δεύτερο 12 ορόφων και 52 μέτρα ύψος. Θα υπάρχει επίσης ένα υπόγειο επίπεδο, με χώρους στάθμευσης. Στις οροφές θα τοποθετηθούν φωτοβολταικά πλαίσια, με ισχύ 140 KW.

Το συνολικό εμβαδόν του υπό μελέτη τεμαχίου είναι 8524 τ.μ. Εκτιμάται ότι το έργο θα  καλύψει επιφάνεια 1928 τ.μ. και θα έχει δομημένο εμβαδό 8849 τ.μ. Το υπόλοιπο εμβαδόν του έργου περιλαμβάνει τη ρυμοτομία, εξωτερικούς χώρους στάθμευσης, χώρο κοινοτικού εξοπλισμού και χώρους πρασίνου.

Η περιβαλλοντική αρχή έθεσε μια σειρά από όρους και προϋποθέσεις τόσο κατά τη διάρκεια της κατασκευής του έργου όσον και τα τη λειτουργία του.

Τα έργα κατασκευής δεν αναμένεται να έχουν ιδιαίτερες επιπτώσεις στα επιφανειακά και υπόγεια νερά.

Οι επιπτώσεις σχετίζονται με την πιθανότητα ανεξέλεγκτης απόρριψης υγρών χημικών αποβλήτων (μεταχειρισμένα μηχανέλαια) και καυσίμων από τη λειτουργία και συντήρηση των οχημάτων και του εξοπλισμού εργοταξίου και από την απόρριψη των στερεών αποβλήτων που θα δημιουργηθούν κατά τις κατασκευαστικές εργασίες.

Επίσης υπάρχει το ενδεχόμενο παρακώλυσης της ροής των όμβριων υδάτων και το φράξιμο των σχαρών συλλογής από τα μπάζα, αν δεν υπάρχει ορθή διαχείριση του εργοταξίου. 

Οι επιπτώσεις στο έδαφος κατά τη διάρκεια των κατασκευαστικών εργασιών θα προκληθούν από τη δημιουργία στερεών μη-επικινδύνων αποβλήτων (μπάζα, οικοδομικά απόβλητα, απορρίμματα συσκευασιών εξοπλισμού) τα οποία θα απορριφθούν στο έδαφος, τη δημιουργία επικίνδυνων στερών αποβλήτων, την πιθανή ανεξέλεγκτη απόρριψη υγρών και χημικών αποβλήτων και καυσίμων από τη λειτουργία και συντήρηση των οχημάτων και του εξοπλισμού των εργοταξίων. 

Της Ηρώς Ευθυμίου